ET:n lukijan äiti unohtelee asioita ja eksyy helposti. Mitä pitää tehdä, jos läheisen unohtelu huolestuttaa? Lääkäri Risto Laitila vastaa.

67-vuotias äitini saattaa unohtaa hanan auki, ei löydä kotiavaimia ja eksyy helposti. Minusta nämä vaikuttavat muistihäiriöltä. Mihin tässä kannattaisi ryhtyä? 

- Ellu

Lääkäri Risto Laitila vastaa:

Alzheimerin taudin piirteiltä tuo kuulostaa. Kaikilta paikkakunnilta löytyy muistineuvoja tai muistihoitaja, joka on muistihäiriöisiä ja heidän omaisiaan varten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muistitutkimuksiin sisältyy verikokeitakin, muun muassa B12-vitamiinitason mittaus. Sen pitkäaikainen puute kyllä heikentää aivojen ja hermoston toimintaa, mutta muistisairauden kehittämistä B12-vitamiinitablettien nauttiminen ei estä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkehoidon tavoite on parantaa muistisairaan toimintakykyä ja näin pitkittää kotona selviytymistä. Lääkehoito aloitetaankin aina, ellei sille ole estettä, kuten sydämen sähköistä johtumishäiriötä. Pirauta siis terveyskeskukseen.

Tutkimusten mukaan, kaikista Alzheimerin tautia sairastavista potilaista 0,5-1 prosenttia sairastaa periytyvää tautia.

Alzheimerin taudin osalta ensimmäisen asteen sukulaisen riski (jos sukulainen on omilla elintavoilla sairastunut, niin riski on tasan nolla) sairastua on suurentunut. Kuitenkin erilaisten elämäntapojen ja hoidettavien riskitekijöiden rooli on perinnöllistä riskiä merkittävämpi. Eli omasta fyysisestä kunnosta, verenkiertoelinten kunnosta ja elintavoista huolehtiminen vähentää Alzheimerin taudin riskiä merkittävästi ja jopa kokonaan. Lähde: Alzheimerinfo.fi

Lyhyesti ennaltaehkäisystä:

Kalan Omega-3 -rasvahappoja (EPA ja DHA) sekä B-, C- D- ja E-vitamiineja sisältävät ruoat suojelevat aivoverisuonia ja auttavat aivoja voimaan hyvin. Tärkeintä on syödä monipuolisesti kasviksia, vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä,  kylmäpuristettuja kasviöljyjä (oliiviöljy, kookosöljy, vehnänalkioöljy), pähkinöitä, siemeniä, manteleita ja kalaa.

Aikuinen nainen tarvitsee perusruokavaliossa lähes 100 grammaa hyviä rasvoja ja proteiinia päivässä. Lisäksi vähintään 500 grammaa, mutta mieluummin 1000 grammaa kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Vettä janoon 1,5-2 litraa. Ja jos nälkä jää, niin perunaa, riisiä tai viljaa.

Ja lisäravinteena pitää syödä D-vitamiinia sekä kalaöljyä. 

EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaille 50µg päivässä ja yli 10-vuotiaille 100µg päivässä. Iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä, jopa 500µg puolessa tunnissa (elimistö hajottaa ylimäärän, joten liikaa sitä ei saa). Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.

Suomessa alle 1-vuotias saa tippapullosta D-vitamiinia 10µg / vrk ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,1 - 1,3µg D-vitamiinia) 10-20µg/vrk. Eli yhteensä alle 1-vuotias saa D-vitamiinia 20-30µg / vrk, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle.

D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan.

Kun perusruokavalio on kunnossa, niin herkkuja voi syödä hyvällä omalla tunnolla 1-2 kertaa viikossa painon tai terveyden siitä heilahtamatta suuntaan taikka toiseen. 

Liiku kohtuudella ja vietä sosiaalista elämää. 

Älä tupakoi ja käytä alkoholia kohtuudella, jos käytät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla