ET:n lukijan äiti unohtelee asioita ja eksyy helposti. Mitä pitää tehdä, jos läheisen unohtelu huolestuttaa? Lääkäri Risto Laitila vastaa.

67-vuotias äitini saattaa unohtaa hanan auki, ei löydä kotiavaimia ja eksyy helposti. Minusta nämä vaikuttavat muistihäiriöltä. Mihin tässä kannattaisi ryhtyä? 

- Ellu

Lääkäri Risto Laitila vastaa:

Alzheimerin taudin piirteiltä tuo kuulostaa. Kaikilta paikkakunnilta löytyy muistineuvoja tai muistihoitaja, joka on muistihäiriöisiä ja heidän omaisiaan varten.

Muistitutkimuksiin sisältyy verikokeitakin, muun muassa B12-vitamiinitason mittaus. Sen pitkäaikainen puute kyllä heikentää aivojen ja hermoston toimintaa, mutta muistisairauden kehittämistä B12-vitamiinitablettien nauttiminen ei estä.

Lääkehoidon tavoite on parantaa muistisairaan toimintakykyä ja näin pitkittää kotona selviytymistä. Lääkehoito aloitetaankin aina, ellei sille ole estettä, kuten sydämen sähköistä johtumishäiriötä. Pirauta siis terveyskeskukseen.

Käyttäjä1245
Seuraa 
Liittynyt19.9.2016

Lääkäri vastaa: Äidin unohtelu huolestuttaa – mitä pitäisi tehdä?

Tutkimusten mukaan, kaikista Alzheimerin tautia sairastavista potilaista 0,5-1 prosenttia sairastaa periytyvää tautia. Alzheimerin taudin osalta ensimmäisen asteen sukulaisen riski (jos sukulainen on omilla elintavoilla sairastunut, niin riski on tasan nolla) sairastua on suurentunut. Kuitenkin erilaisten elämäntapojen ja hoidettavien riskitekijöiden rooli on perinnöllistä riskiä merkittävämpi. Eli omasta fyysisestä kunnosta, verenkiertoelinten kunnosta ja elintavoista huolehtiminen vähentää...
Lue kommentti