Miksi ruokahaluni katosi? Tätä kyselee 73-vuotias lukijamme. Katso, mitä omalääkäri Risto Laitila vastaa.

Mistä huono ruokahalu voisi johtua? Syön mekaanisesti ilman mitään mielihalua.

Minulla on viitisentoista kiloa ylipainoa ja sepelvaltimotauti lääkkeineen. Liikun kuitenkin parikin tuntia päivässä, lähinnä liikuntani on kävelyä. Tuntuu, että makuaistinikin on kadonnut.

Nimimerkki Leena 73 v

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nälän tunne, kylläisyys, ruokahalu ja ruuan himo. Kaikille tuttuja tunteita. Ja miten monimutkainen säätelyjärjestelmä niiden taustalla onkaan. Sen kaikkia saloja ei tarkkaan edes tunneta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tunnetaan nälkähormoni greliini, jota erittyy  tyhjästä mahalaukusta ja joka panee meidät syömään.

Tunnetaan monia suoliston ja keskushermoston kemikaaleja, jotka vaikuttavat lyhytaikaisesti ja toisaalta säätelevät myös pitkän ajan ravitsemusta. Mutta yksittäistä syypäätä ruokahalun katoamiseen ei niin vain voikaan osoittaa. 

Syyksi voi tarjota karttuvaa ikää tai ylipainoa, voi pohtia ovatko monet käytössä olevat lääkkeet osasyynä. Liekö ruokahalun menettänyt masentumassa tai onko merkkejä muistisairaudesta?

Entä jos hajuaisti on heikentynyt ja sen myötä makuaisti huonontunut? Tällöin ei aisti makuvivahteita ja syömisestä tulee mielihyvää tuottamaton automaatio.

Ehdotan sinulle ravitsemusterapeu­tin vastaanottoa. Olisi hyvä, että juuri ravitsemuksen ammattilainen perehtyisi tilanteeseesi.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla