Suun punajäkälä voi olla aikamoinen piina, kertoo omalääkärimme Risto Laitila.

Sairastan suun limakalvojen punajäkälää ja mikään ei auta. Eivät
hammaslääkäreiden määräämät geelit tai hammastahnat, ei kamomillatee,
ei tomaattimehu. Pureskelukin tekee kipeää. Mitä neuvoisit tekemään?

Nimimerkki Virpi

Suun punajäkälä voi olla aikamoinen piina. Parantavaa hoitoa ei ole. Ihanteellista olisi, että potilaalla olisi oma lääkäri, joka pysyisi matkassa koko ajan. Potilas tarvitsee limakalvon syöpäriskin takia jatkuvan seurannan.

Ennen hoidon aloittamista otetaan siksi usein myös koepala ja lisäksi sieniviljely. Usein punajäkälätulehdusta pahentaa hiivasienitulehdus, ja se pitää hoitaa ennen kuin aloitetaan kortisonihoito.

Jos ikenet ovat ärhäkät, voidaan niille levittää lääkelusikalla vahvaa kortisonia. Hoitoajat ovat pitkiä. Tuoreessa intialaisessa tutkimuksessa kortisonia tai pimekrolimuusia laitettiin geelinä neljä kertaa päivässä kahden kuukauden ajan. Hoitotehoa löytyi.

Hammaslääkärin tai suuhygienistin on selvitettävä, ettei mikään hankaa ja että potilas osaa huolehtia suuhygieniasta oikeaoppisesti. Vaikka hoito toimisikin
hyvin, niin potilaiden on silti kartettava ärsyttäviä ruoka-aineita.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: