Totuus aineenvaihdunnan kiihdyttämisestä kiinnostaa monia lukijoita. Mikä on totta, lääkäri Risto Laitila?

Olen kuullut, että toisilla on vilkkaampi aineen­vaihdunta kuin toisilla.

Jotkut ihmiset saavat syödä miten huvittaa, mutta painoa ei kerry samalla tavalla kuin toisilla.

Miten on, voiko omaa aineenvaihduntaa jotenkin kiihdyttää?

Nimimerkki Anne

Olet aivan oikeassa. Meitä on eri ruumiinrakenteisia, ja siksi metabolista oireyhtymääkään ei diagnosoida yhden ainoan piirteen, ominaisuuden tai labra-arvon perusteella.

Taustaa: Kaikilla lihavilla "ei ole aineenvaihdunnan häiriöitä"

Labra-arvot, vaikkapa se että varastorasva triglyseridi nousee ja hdl-kolesteroli laskee, ovat seu­rausta mutkikkaasta elimistön ja ympäristön välisestä vuorovaikutuksesta.

Jos triglyseridi on matala ja hdl ja verenpaine kohdillaan, niin ollaan ihan  hyvällä mallilla. Energiankulutukseemme voi jonkin verran vaikuttaa ruumiinrakenne.

Lue myös: Risto Laitilan vastaukset metabolisesta oireyhtymästä

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: