Moni asia altistaa laskimoveritulpille: Suomessa tukostaipumusriski on noin 200 000 ihmisellä. Onneksi niitä voi myös ehkäistä, asiantuntija rohkaisee.

1. Mikä on laskimotukos eli -veritulppa?

Siinä laskimoverisuoneen muodostuu verihyytymä. Pinnallinen tukos syntyy useimmiten suonikohjuihin ja syvä tukos pohkeen tai reiden syviin laskimoihin. Laskimot ovat suonia, jotka tuovat elimistöstä verta takaisin sydämeen ja keuhkoihin. Niissä on matala paine ja hidas virtaus, ja se altistaa hyytymien synnylle.

2. Mitkä ovat laskimoveritulpan oireet?

Laskimoveritulppia syntyy eniten jalkoihin. Pohje on arka ja turpoaa, ja sitä särkee levossakin. Pohjekipu kävellessä voi olla merkki laskimotukoksesta. Laskimoveritulppa on toisinaan salakavalasti oireeton.

3. Mikä altistaa laskimotukokselle?

Alaraajojen syvissä laskimoissa verenkierto on tavallista alttiimpi hyytymistä edistäville häiriöille. Tulpalle altistavat liikkumattomuus, vaikkapa pitkä vuodelepo sairauden takia, eräät sairaudet kuten syöpä, jalkavammat, suuret leikkaukset, ehkäisytabletit etenkin tupakoivilla naisilla, raskaus, ylipaino ja joissain tapauksissa perintötekijät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Mitä eroa on laskimoveritulpalla ja keuhkoveritulpalla?

Laskimoveritulpan vaarallisin seuraus on keuhkoveritulppa eli keuhkoembolia. Silloin verihyytymä on päässyt vapaaksi laskimon sisäseinämästä ja kulkeutunut veren mukana keuhkoihin. Siellä hyytymä tukkii keuhkovaltimon haaran.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Iso keuhkoveritulppa aiheuttaa äkillistä hengenahdistusta ja usein rintakipua, verenpaineen laskun ja joskus jopa pyörtymisen. Pieni tulppa tuo vähäisempää hengenahdistusta.

Selittämätön hengenahdistus on aina lääkäriin lähdön paikka. Hoitamatta jäänyttä tulppaa voi seurata uusi, vaarallisempi tukos.

5. Miksi laskimoveritukos on vaarallinen?

Pienikin tukos voi kasvaa, lähteä liikkeelle ja aiheuttaa keuhkoveritulpan. Joskus hyytymä läpäisee sydämen eteisten väliseinän ja kulkeutuu valtimopuolelle – seurauksena voi olla sydän- tai aivoinfarkti.

Hoitamaton laskimoveritulppa vaurioittaa laskimosuonten läppiä, ja raajaan jää krooninen kipu ja turvotus.

6. Onko perinnöllinen laskimoveritulpan riski yleinen?

Perinnölliset hyytymishäiriöt ovat varsin harvinaisia, Suomessa tukostaipumusriski on noin 200 000 ihmisellä. He siis saavat muita helpommin laskimoveritulpan.

Osa niistä, joilla taipumus on todettu, joutuu syömään lopun elämäänsä veren hyytymisen estolääkettä. Usein riittää se, että välttää altistavia tilanteita, kuten pitkiä lentomatkoja. Lääkäri voi määrätä tukostaipuvaiselle tilapäisen lääkityksen.

7. Voiko laskimotukosta ehkäistä?

Kyllä, suurimman osan niistä voisi ehkäistä. Omatoimista estohoitoa on päivittäinen liikunta, tarvittaessa verenohennuslääkitys ja tukisukkien käyttö. Samat konstit auttavat ehkäisemään tukoksen uusimista. Riskitilanteissa, kuten alaraajojen tekonivelleikkauksissa tai pitkillä lennoilla, käytetään hyytymisen estolääkettä pistoksena. 

8. Lisäävätkö suonikohjut tukosriskiä?

Jonkin verran. Suonikohjuja syntyy, kun alaraajojen laskimoverenkierto on heikentynyt. Paine jalkojen laskimoissa nousee ja kudosnestettä alkaa tihkua verisuonten ulkopuolelle. Jalat turpoavat ja alkavat kipuilla ja punoittaa. Joskus tällainen prosessi johtaa suoranaiseen laskimotulehdukseen, joka on hoidettava ­lääkärissä.

Suonikohjut kannattaa hoitaa, jos niitä on paljon ja jalat turpoavat usein. Hoitomuotoja ovat leikkaus, laser- ja vaahtoruiskutus sekä radioablaatio- ja höyrykutistushoito. Toimenpiteet tehdään paikallispuudutuksessa.

Suonikohjuoperaatioita tehdään julkisissa sairaaloissa lääketieteellisin perustein ja kosmeettisista tai muista syistä yksityisesti, jolloin toimenpiteestä saa Kela-korvausta.

Asiantuntijana Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne.

Lähteet:  www.terveys­kirjasto.fi ja www.terveys­talo.com

Parhaat tukisukat saa Lymfaterapiahoitoloista. Jalat mitataan kunnolla ja sukat sen mukaan. On myös useampaa paineluokkaa (tiukkuutta) sukissa. On polvisukkaa ja reisipituutta. (Myös erilaisia muita juttuja, tukileggingsejä ym) Kalliit ovat sukat, mutta todella hyvät. Itse olen käynyt tosi hyvässä hoitolassa, jossa myös hyvin ja hienosti opastetaan sukkien jalkaan laittaminen, ja tarjolla on myös apuvälineitä joilla sukat liu'utetaan jalkaan. Olen ollut suonikohjuleikkauksessa, jonka jälkeen täydyn pitää tukisukkia.... luultavasti lopun ikääni. Ilman tuota mainiota apuvälinettä en saa sukkia jalkaani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla