Mitä tehdä, kun sulkijalihas ei pidä kunnolla? ET-lehden omalääkäri Risto Laitila vastaa. 

Minulla on kiusallinen intiimivaiva: peräaukon sulkija ei kunnolla pidä. Ellen käyttäisi terveyssiteitä, tuhrisin housuni.

Paksusuoleni tähystettiin vaivan takia vuosia sitten, jäätiin vain seuraamaan. Mille erikoislääkärille menisin?

Mirja, 68

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sinun kannattaa mennä proktologille eli kirurgille, joka on erikoistunut peräaukon sairauksiin.

Yksityiselle proktologille voit mennä varmaan suoraan, mutta sairaala-proktologille tarvitaan lähete, ja se edellyttää tiettyjen asioiden selvittämistä.

Joskus vaivaan voi auttaa kuituvalmiste.

Jos uloste karkaa vain löysänä, ensitoimi on aloittaa lääkekuitu Vi-Siblinin tai Agiocurin nauttiminen.

Yleislääkärikin voi tähystää peräaukon ja arvioida, onko suolen limakalvossa pullistumaa ja kuinka napakka sisempi sulkija on. Jos sulkija on löysä, ripulilääke loperamidi saattaisi olla avuksi.

Annos on iso ja tarvitsee siksi reseptin.

Sähköllä toimiva simulaattori vahvistaa sulkijan toimintaa.

Jos peräsuolen limakalvo pullistuu tai tällaisessa vaivassa aina tarpeellinen paksusuolen tähystys on poikkeava, potilas ohjataan proktologille.

Jos vaiva ei väisty, edessä voi olla vaikkapa korjaava leikkaus. Vaihtoehtona on sakraalihermostimulaattori, joka sähkövirralla vahvistaa sulkijan toimintaa.

Vastaus on julkaistu ET-lehden numerossa 23/2019.

Fysioterapialla terveeksi :)

Tähän vaivaan voisi saada avun myös lantionpohjan vaivoihin erikoistuneelta fysioterapeutilta. Itse olen suolistosryöpäleikkauksen jälkeen kärsinyt samantyyppisistä, ja jo muutaman kuukauden aikana treeni on auttanut. Fysioterapeutti myös tutkimuksestaan huomasi mikä lihas toimi huonosti ja osasi neuvoa miten aktivoida sitä. Se neuvo toimi jo kuin ihme, ja helpotti ulostamistakin. Itse vältän mielelläni lääkkeitä ja leikkauksia, jos avun voi saada treenillä, vaikka tilanteen paraneminen viekin vähän aikaa. Leikkauksien ja lääkkeiden teho on näissä asioissa kuitenkin epävarmempaa. Uskon omien vaivojen syynä olleen suokistosyövän synnyttämä tilanne. Kasvain oli tukkinut suolta, ja ulottaminen taisi olla vuosia häiriintynyt. Syövän löydyttyä oli jonkin aikaa tilapäinen avanne, sekin varmaan vaikutti. Sairauden jälkeen on nyt mahdollista treenata sulkijalihakset ym kuntoon. En halua pelotella syömällä, mutta kannattaisiko myös selvittää miksi turhimmista tapahtuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla