Pienet lapset sairastavat välillä tiuhaan tahtiin. Osa lastentaudeista tarttuu herkästi aikuisiin, mutta vakava riski ne ovat vain harvoin.

Lapsi on taas kipeä, eikä kuumeista ja köhivää taaperoa voi viedä päiväkotiin. Pikkupotilaan räkä tosin valuu siihen malliin, että taidan itsekin olla kohta flunssassa.

Flunssapotilaalla on runsaasti aiheuttajavirusta erityisesti nenäeritteessä, josta se kulkeutuu lapsen käsien kautta herkästi hoitajan käsiin ja edelleen tämän nenään.

– Käsien peseminen vedellä ja saippualla on tavallisesti toimiva keino ehkäistä flunssaa. Pienen lapsen kanssa ollaan kuitenkin yleensä niin tiiviissä kontaktissa, ettei käsienpesu välttämättä auta, sanoo lasten infektiolääkäri Marjo Renko.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lapsi on virusautomaatti

Lapset erittävät viruksia monin verroin enemmän kuin aikuiset. Myös hengitysilmassa on viruksia, ja niistäminen tai aivastaminen sisätiloissa aiheuttaa tartuntavaaran parin metrin säteellä. Flunssa ja muut virustaudit ovat usein tartuttavimmillaan ensimmäisinä oirepäivinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos vanhempi tai isovanhempi on terve ja hyväkuntoinen, sairaan lapsen kanssa olemista ei tarvitse välttää. Jos sattuu saamaan lapselta flunssan, se on toki riesa, mutta vaarallinen se ei yleensä ole.

Niistäminen aiheuttaa tartuntavaaran parin metrin säteellä.

Myös vatsatauti on kiusallinen, mutta perusterveelle isovanhemmalle se ei ole sen vaarallisempi kuin muillekaan aikuisille. Virusten aiheuttamat vatsataudit leviävät herkästi kosketuksen kautta, ja esimerkiksi norovirukset aiheuttavat epidemioita kouluissa ja päiväkodeissa.

Vatsatauteja voi koettaa torjua ahkeralla käsienpesulla.

– Kun lapsi menee päivähoitoon, myös vanhemmat ja isovanhemmat alkavat usein sairastaa aiempaa enemmän. Yleensä sairastelukierre helpottaa, kun lapsen vastustuskyky paranee, Renko sanoo.

Sairaan kannattaa välttää sairasta

Tiivistä yhdessäoloa sairaan lapsen kanssa on hyvä välttää, jos itsellä on jokin vastustuskykyä heikentävä perussairaus, kuten syöpä, sydäntauti, krooninen maksa- tai munuaissairaus, diabetes tai nivelreuma. Myös joidenkin sairauksien lääkehoito voi huonontaa puolustuskykyä.

– Jos vastustuskyky on heikko, mikä tahansa infektiotauti voi pahentua.

Lääkehoito tai sairaus voi alentaa vastustuskykyä.

Vaara piilee erityisesti lisäsairauksissa, joita pienet lapset ja vanhukset ovat altteimpia saamaan. Esimerkiksi influenssan jälkitautina voi tulla keuhkokuume, joka saattaa iäkkäällä vaatia sairaalahoitoa.

Suurin riski saada vakava jälkitauti on yli 65-vuotiailla, ja sitä lisäävät monet pitkäaikaissairaudet.

Influenssa tarttuu herkästi ja on kova tauti, joten siltä kannattaa suojautua rokotteella. Influenssa voi vaikeuttaa perussairauksia, kuten diabetesta, ja lisätä ikääntyneiden sydän- ja aivoveritulppariskiä.

– Rokote ei suojaa täydellisesti, mutta ainakin se lieventää tautia ja voi estää sairaalaan tai tehohoitoon joutumisen.

Mieti ennen apuun säntäämistä

Peruspuolustuskyky heikkenee ikääntyessä, eikä 70-vuotiaan vastustuskyky ole yhtä hyvä kuin pari–kolmikymppisen. Sitä voi kuitenkin vahvistaa terveillä elintavoilla. Mitä paremmassa kunnossa on, sitä myöhemmin puolustuskyky alkaa heikentyä.

Hyväkuntoiset isovanhemmat ovat iso apu lapsiperheille.

– Lasten sairastelu on osa pikkulapsiperheiden elämää ja usein rankkaa. On hienoa, jos perheellä on yksi tai useampi isovanhempi, joka voi olla apuna, Renko sanoo.

Rankat rokot

Rokkotaudeista on viime aikoina puhuttu paljon. Vauvarokko tarttuu harvoin aikuiseen, joten sitä ei tarvitse isovanhemman pelätä. Parvorokko puolestaan on lievä tauti, joskus jopa oireeton.

Syksyisin epidemioita aiheuttava enterorokko sen sijaan voi olla ikävä tauti. Se aiheuttaa kuumetta, kurkkukipua ja ihottumaa. Suun rakkulat voivat tehdä syömisestä hankalaa ja jalkapohjan rakkulat hankaloittaa kävelyä. Taudin rajuudesta kertoo se, että kynnetkin voivat irrota jälkikäteen.

Kukaan ei ole kokonaan vastustuskykyinen enterorokkoa vastaan.

Enterovirus tarttuu herkästi hengitysteiden kautta, syljestä tai ulosteesta. Jos on tekemisissä rokkoa sairastavan lapsen kanssa, kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta, etenkin jos hoitaa vaippaikäistä.

– Suuri osa aikuisista on saanut sairastamisen kautta vastustuskykyä enterorokkoa vastaan. Enteroviruksia on kuitenkin kymmeniä, eikä kenelläkään ole vastustuskykyä kaikkia niitä vastaan, Renko sanoo.

Rokotteet suojaavat rokoiltakin.

Vesirokkoa aiheuttaa vain yksi virus. Kun taudin on kerran sairastanut – kuten lähes kaikki aikuiset ovat – sille on vastustuskykyinen. Lapset saavat nykyään vesirokkorokotteen kansallisessa rokotusohjelmassa.

1960-luvun alkupuolella tai sitä aikaisemmin syntyneet ovat useimmiten sairastaneet myös tuhkarokon ja saaneet suojan tautia vastaan.

– Epäselvissä tapauksissa kannattaa ottaa rokote, sillä tuhkarokkovirus on yksi kaikkein tarttuvimmista. Tuhkarokko on vaarallinen ja sen sairastaminen heikentää elimistön puolustuskykyä muita tauteja vastaan jopa useamman kuukauden.

Juttu on julkaistu aiemmin ET-lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla