Tämä on kuvituskuva eikä liity Mairen tapaukseen.
Tämä on kuvituskuva eikä liity Mairen tapaukseen.

Maire on leikkauttanut rintansa ja luomensa. Seuraavana toivelistalla on kasvojenkohotus. Kauneusleikkauspotilaat eivät mielestään havittele ikuista nuoruutta, vaan takaisin omaa luonnollista ulkonäköään.

Maire istuu ujonoloisena kahvilassa. Hän on siro nainen, kaunis ja huoliteltu. Ikäisensä näköinen kuusikymppinen. Mairelle on tehty kauneusleikkauksia, joista tietävät vain kaikkein läheisimmät. Siksi hän esiintyy jutussa muutetulla nimellä.

Maire on pienennyttänyt rintojaan vuosia sitten ja leikkauttanut hiljattain yläluomensa. Tuoreet leikkausarvet ovat siistit. Puolen vuoden päästä niitä ei havaitse kukaan, ei edes Maire itse.

Maire suhtautuu ulkonäköönsä kriittisesti. Jotta ilme piristyisi lisää, hän suunnittelee alakasvojen kohotusta. Toimenpide maksaa lähes 7000 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Olen säästänyt sitä varten. Luomet heltisivät halvemmalla, reilulla tuhannella eurolla. Rintaleikkausta en maksanut itse, se tehtiin julkisessa sairaalassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leikkaus lääkkeeksi?

– Vanhuutta pidetään sairauden oireena, jota korjataan, toteaa kulttuuriantropologi Taina Kinnunen. Hän on kirjoittanut kauneuskirurgiasta kirjan Lihaan leikattu kauneus (Gaudeamus 2008).

Tutkimustaan varten Kinnunen haastatteli kymmeniä kauneusleikkauspotilaita. Osa suhtautui leikkauksiin hoitona vanhuuteen. Osa ajatteli myönteisesti: miksi näyttää 75-vuotiaana 100-vuotiaalta, jos on keinoja näyttää nuoremmalta?

– Eräs 84-vuotias kertoi, että hän oli ansainnut parannuksen ulkonäköönsä, kun oli raatanut muiden eteen. Hän kävi kasvojenkohotuksessa kaksi kertaa.

Moni vanhempi nainen keksi satsata itseensä rankkojen koettelemusten, kuten avioeron, sairauden tai oikeusprosessin jälkeen.

Psyykkistä tilaa hoidettiin kauneustoimenpiteillä.

Oma ulkonäkö takaisin

Maire on käynyt leikkauksissa saadakseen oman ulkonäkönsä takaisin. Siis sen, joka hänellä oli nuorena tyttönä. Silloin posket olivat pyöreät eikä iho roikkunut.

– Sitten kun saan sellaiset kasvot, lopetan. Olen nyt 60-vuotias ja sillä siisti. En halua näyttää nuoremmalta.

Taina Kinnunen kuuli saman monta kertaa tutkimusta tehdessään. Nuoruuden sijaan potilaat halusivat takaisin normaalin ulkonäkönsä. Sitten he olisivat onnellisia.

Karvaimmat pettymykset syntyvät usein muista kuin lääketieteellisistä syistä. Kinnusen mukaan suurin syy tyytymättömyyteen on, että odotukset leikkauksen sosiaalisista vaikutuksista ovat olleet liian suuret.

Rahan haaskausta vain satsaus omaan hyvinvointiin? Mitä sinä ajattelet kauenuskirurgiasta? Kerro kommenteissa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla