Auringonpalvonnasta seuraa iän myötä yhä herkemmin maksaläiskiä. Niistä eroon pääseminen on niin kallista, että aurinkoa kannattaa ottaa tiukalla budjetilla.

Kun otsaan alkaa hahmottua kesän kuluessa suurin piirtein entisen Neuvostoliiton rajat, alkaa peiliin katsominen aamuisin olla todella ikävää. Maksaläiskät, ihon rusehtavat pigmenttihäiriöt, kirjovat ihosta likaisen ja nuutuneen näköisen.

Maksaläiskien häätämiseen on kehitelty valtavasti konsteja kotikonsteista kalliiseen kosmetiikkaan. Myös kotimaisia kosmetiikkayrittäjiä mietityttää kasvojemme kirjavuus.

Yrittäjä Tenho Pitkänen etsi 1990-luvulla apua omaan psoriasikseensa ja kiinnostui vanhoista kansanparannuskeinoista. Niistä hän sai lähtöajatuksen Detria-yritykseensä, joka hyödyntää kotimaisia marjoja ja kasveja kosmetiikkatuotteissaan. Mustikkaa ihon elastisuuden säilyttämiseen, katajaa ihovaurioihin ja siankärsämöä pigmettiläiskiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Törmäsin aikoinaan työmatkallani Japanissa ihonvaalennukseen, joka oli siellä erittäin suosittua. Japanissa oli tutkittu, että sianpuolukka vaalentaa tehokkaasti. Suomessahan ei tarvita vaaleampia ihoja, mutta maksaläiskiä meilläkin on ja puolukoita  Siitä sitten kotiin tultua alettiin kehitellä omaa hoitotuotetta, Pitkänen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kasvoilla kukkii eletyt kesät

Ovatko maksaläiskät sitten ihan suomalainen erityispiirre?

Eivät ole, lohduttelee helsinkiläisen Siluetti Sairaalan erikoissairaanhoitaja Taina Heikkinen. Hän on työssään kohdannut paljon tummaihoisia, joilla on sama ongelma.

"Auringonpalvonta oli pari vuosikymmentä sitten aika estotonta, osittain hoidamme nyt niitä vaurioita."

Hänen työpaikallaan on erikoistuttu pigmenttimuutosten häätöön kemiallisilla kuorinnoilla ja laserhoidoilla. Heikkisen mielestä erityisesti laserhoito on ollut viime aikoina osoittautunut hyväksi hoitokeinoksi. Ihan ilmaista se ei ole, pysyvämpiä tuloksia varten hoitoa on otettava kuurina, joten kukkaro kevenee läiskien lähdön myötä noin tuhannella eurolla. Eikä senkään jälkeen enää saa ottaa estottomasti aurinkoa ilman läiskien vaaraa.

Ehkä tämä kesää siis vielä sinnitellään kirjavalla naamalla, hyvä aurinkosuoja iholla. Sitä paitsi on ainakin yksi hyvä syy odottaa kaamosta, silloin jopa läiskätkin haalenevat.

Vierailija

No niin, ovat ne tai on se muistorikas maksaläiskä, peukalonpään kokoinen, poskessa, niin kuin usein olen nähnyt muillakin. Minun on muistona polven loukkaantumisesta täällä talvella ja vahvasta lääkkeestä sen hoitamiseksi.

Lääkekuurin aikana tuli matka Intian auringon alle paahtavaan kuumuuteen, jossa en aurinkoa ottanut, mutta säteet tarttui ja maksaläiskät muistona tuosta yhdistelmänautinnosta! Kun huomasin tuon tumman läiskän kasvoissani ja pari muuta himmeämpää, en ollut lainkaan iloinen. Enää en vuosikymmenien ja elämäntaidon  lisääntyessä välitä niistä. ihminen oppii kaikenlaista hyväksymään ja niin on helpompikin elää, kuin tyytymättömänä.

Samaa minäkin ihmettelen. ^ Minustakin maksaläiskät ovat kauniita ja itse olen onnellinen kun saan niitä lisää. Hassua, että jonkun mielestä ne ovat rumia..

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla