Hulluja vartenhan ne ovat – minä en terapiaa tarvitse! Ehkäpä et, mutta lue kuitenkin tämä juttu, niin tiedät mistä terapioissa on oikeasti kyse.

1 Pitää olla päästään vialla, jotta terapiasta olisi hyötyä.

Harhaluulo. Psykoterapioissa on kyse mielen hyvinvoinnin ja vaikeiden elämänolosuhteiden kohen­tamisesta.

Et leimaudu kahjoksi, jos hakeudut terapiaan – päinvastoin. Terapiassa ei ole mitään häpeämistä.

2 Yksinäisyys ja univaikeudet ovat ihan hyvä syy lähteä terapiaan.

Totta on. Ihmiset ovat aika yksinäisiä. Ja yksinäisyydessä moni asia vääristyy. Saatat ajatella, onko sinussa vikaa, oletko hassu tai pitävätkö muut ihmiset sinua tympeänä.

3 Julkiseen terapiaan ei ole toiveitakaan päästä.

Valitettavasti yleensä totta. Julkisiin terapioihin pääsee vakavissa mielen sairauksissa tai poikkeuksellisen vaikeissa kriiseissä. Yksityiseen terapiaan voit hakeutua ihan itse.

4 Terapia maksaa maltaita, eikä siihen saa tukea Kelasta.

Pääosin väärin. Psykoterapia maksaa terapeutista ja paikkakunnasta riippuen 60–100 euroa kerralta. Kela myöntää terapioihin tukea, jos olet ollut mielenterveysongelmissa hoitosuhteessa lääkäriin vähintään kolme kuukautta. 

5 Terapia on turhaa, sillä terapeutti ei voi mitenkään päästä pääni sisälle.

Väärin – ja oikein. Turhaa terapia ei ole, ajattelepa asiaa näin päin: mitä haittaa siitä sinulle olisi, jos puhuisit ajatuksistasi?

6 Pikkusyiden takia ei terapiaan kannata raahautua. Pitää siis olla moniongelmainen, ennen kuin terapiasta on hyötyä.

Ehei. Ihmiset hakeutuvat terapiaan isommista ja pienemmistä syistä. Joillakin on selvittämättömiä ongelmavyyhtejä elämässään, joillakin ongelma on selkeämmin rajattu.

7 Juttelutuokio hyvän ystävän kanssa toimii yhtä hyvin kuin terapia­käynti.

Osin oikein. Satunnaisissa ongelmissa näin usein on – ja usein jopa lievässä masennuksessa.

8 Muutun ihmisenä, kun terapeutti syytää minulle omia ratkaisumallejaan.

Et ollenkaan. Terapeutti ei yritä vaikuttaa potilaaseensa. Sen sijaan hän yrittää kuulostella ja vahvistaa terveitä ja vahvoja puoliasi.
Terapeutti ei myöskään sano suoraan, mitä sinun pitäisi tehdä. Hän ohjaa sinua löytämään itse omat tarpeesi ja halusi.

9 En osaa arvioida, tehoaako terapia.

Osaat kyllä. Useimmat huomaavat psykoterapiassa tapahtuvan itsetutkiskelun tehoavan ensimmäisenä mielialaan ja uneen.

10 Terapiani voi epäonnistua.

Pitää paikkansa. Terapiaan hakeutumisessa on kyse samantyyppisestä askeleesta kuin halusta lopettaa vaikkapa tupakanpoltto. Sinun siis pitää olla valmis käsittelemään terapeutin kanssa vaikeitakin asioita.

11 Terapiamarkkinoilla liikkuu hörhöjä, joten en voi mitenkään tietää, onko terapeutti edes pätevä.

Osin totta. Hörhöjä ja jopa huijareita liikkuu yksityisillä terapiamarkkinoilla jonkin verran. Pystyt varmistumaan psykoterapeutin pätevyydestä syöttämällä hänen nimensä terveydenhuoltoa valvovan Valviran hakurekisteriin . Se löytyy osoitteesta www.terhikki.fi. Jos terapeutin nimi on rekisterissä, hän on pätevä ja hänen palveluistaan on mahdollista saada Kela-korvausta.

Asiantuntijana psykoterapeutti ja ryhmäpsykoanalyytikko Ulrika Segercrantz Ryhmäanalyysiyhdistyksestä.
Lähteenä: Mikael Saarinen: Psykoterapiaan? Edita.
Huttunen ja Kalska (toim.): Psykoterapiat. Duodecim.
www.mtkl.fi.

Erilaisia terapioita

Psykoanalyysi tai analyyttinen psykoterapia
Psykoanalyysissä on kyse erittäin tiiviistä, jopa 4–7 vuotta kestävästä ja kolme kertaa viikossa tapahtuvasta terapiasta, jossa luodataan mielessäsi olevia tiedostamattomia asioita ja ongelmia. Sigmund Freudin kehittämän terapiamuodon luonteeseen kuuluu, että voit sohvalla maaten puhua vapaasti kaikista mielessäsi liikkuvista ajatuksista ja mielikuvista.
Analyyttinen psykoterapia voi olla pitkä tai lyhyt terapia, mutta siinäkin tähdätään ”syvälle” ihmisen ongelmiin. Tässä terapiassa puhutaan kuitenkin istualtaan.
Terapiat käyvät esimerkiksi ahdistuksen, masennuksen, pakko-oireiden, itsetunnon häiriöiden ja ihmissuhdevaikeuksien hoitoon.

Kognitiivinen psykoterapia
Haluaisitko selkiinnyttää ajatusrakennelmiasi ja toimintatapojasi, jotka voivat olla vääris­tyneitä, jäykkiä ja mustavalkoisia sekä miellyttämiseen pyrkiviä tai suorittamista korostavia?
Tässä terapiassa yritetään löytää itsetuntoa ja elämänhalua syövien ajatusten tilalle tuoreita näkökulmia. Terapia kestää 10–20 kertaa, ja siinä tähdätään selviytymiskeinojen etsintään.
Kognitiivinen terapia auttaa tutkitusti vaikkapa masennuksessa, ahdistuneisuudessa, päihderiippuvuudessa ja sosiaalisissa peloissa.

Hahmoterapia
Jos elät jatkuvasti tulevaisuudessa, ennakoit, odotat ja pelkäät huomista etkä pysty elämään tässä hetkessä, voisit kokeilla hahmoterapiaa. Sen tarkoituksena on lisätä tietoisuuttasi nyky­hetkestä ja opettaa sinua ymmärtämään, että olet itse vastuussa tunteistasi ja reaktioistasi.
Hahmoterapiasta on apua myös ihmissuhdeongelmiin ja läheisriippuvuuteen.

Ratkaisukeskeinen eli voimavaraterapia
Tässä terapiassa mietitään, miten asiat olisivat, jos kaikki olisi hyvin. Mielikuvasta tehdään oikea tavoite ja terapiassa suunnitellaan, miten ne saavuttaisit.Lyhytterapiankin nimellä kulkeva voimavaraterapia kestää 4–6 kertaa. Terapiatyyppi sopii myös pari-, seksuaali- ja perheterapiaksi.

Kriisiterapia
Tämä voi olla terapiamuotosi, jos olet kokenut hiljattain onnettomuuden,
vaikean avioeron, joutunut väkivallan kohteeksi, läheisesi on kuollut tai
omaisesi on tehnyt itsemurhan. Kriisiterapia on yleensä lyhytterapiaa, jonka
kesto on enintään 6–8 kuukautta. Sovit terapeuttisi kanssa ennakkoon
hoitosi tavoitteet.

Ryhmäterapia
Melkein kaikkia ongelmia voi hoitaa ryhmäpsykoterapiassa. Sen etuna on vertaistuki. Kun huomaat, että muillakin on samantyyppisiä tai yhtä vaikeita asioita käsiteltävänään kuin sinulla, saat voimia omien asioittesi käsittelyyn. Saatat jopa huomata, että asiasi ovatkin hieman
paremmin kuin vieruskaverilla. Kenties haluat auttaa ryhmän muita jäseniä – ja ymmärrät, että olet omine ongelminesikin arvokas ihminen.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.