Seksin haluamiseen liittyy monenlaisia uskomuksia ja yleistyksiä. Usein kuvitellaan, että miehet haluavat enemmän seksiä kuin naiset tai että mies on aina innokas seksiin.

Mikä on vikana? Miksi en kelpaa? Jos mies ei halua seksiä, nainen voi alkaa epäillä omaa viehätysvoimaansa.

Haluttomuus johtuu kuitenkin harvoin kumppanista. Halu viriää mielessä, toisin kuin kiihottuminen, joka on fysiologista.

Haluttomuus johtuu harvoin kumppanista.

Seksin haluamiseen liittyy monenlaisia uskomuksia ja yleistyksiä, kuten, että miehet haluavat enemmän seksiä kuin naiset tai että mies on aina innokas seksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ne ovat harhakäsityksiä. Moni mies vain ajattelee, että miehen kuuluu aina haluta, sanoo Väestöliiton Marja-Leena Pippingsköld, joka on seksuaaliterapeutti, seksuaalineuvoja ja sairaanhoidonopettaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ikä vaikuttaa haluihin

Mielenkiinto seksiä kohtaan vaihtelee ja välillä halut saattavat hiipuvat kaikenikäisillä.

Yli 60-vuotiaista miehistä noin 40 prosenttia kokee seksuaalisen mielenkiinnon puutetta, mutta kaikki eivät koe sitä ongelmaksi.

– Jos haluttomuus ei häiritse, silloin se ei ole ongelma. Ongelmaksi se muuttuu, jos se nakertaa jommankumman itsetuntoa tai aiheuttaa parisuhdeongelmia.

Miksi halut eivät hyrrää, vaikka välitän kumppanistani?

Usein tilanne hämmentää, jopa pelottaa molempia. Nainen voi tuntea itsensä ei-haluttavaksi ja hylätyksi ja loukkaantua. Mies voi tuntea olevansa epäonnistunut ja riittämätön. Miksi halut eivät hyrrää, vaikka välitän kumppanistani?

Haluttomampi saattaa alkaa vältellä läheisyyttä ja tilanteita, joissa joutuisi torjumaan toisen. Samalla voi huolettaa, lähteekö toinen hakemaan seksiä muualta.

– Mies mittaa usein omaa ja puolisonsa rakkautta seksin määrällä, ja haluttomuus on monelle kova paikka.

Häpeä tai sairaus voi viedä halut

Jotta haluttomuuden syihin pääsisi käsiksi, kannattaa pohtia, milloin seksihalut ovat alkaneet vähentyä. Onko elämäntilanteessa tai terveydentilassa tapahtunut muutos?

Vaikea tai muuttunut elämäntilanne, esimerkiksi eläkkeelle jääminen, stressi, väsymys, masennus, liiallinen päihteidenkäyttö, sairaudet, kehonkuvan muutos ja lääkitykset ovat tavallisia haluttomuuden syitä.

Usein omassa henkilöhistoriassa on asioita, jotka vaikuttavat haluun.

– Taustalla voi olla esimerkiksi häpeän tunne jostakin aiemmin tapahtuneesta, Pippingsköld sanoo.

Haluttomuus voi johtua myös erektiohäiriöstä. Jos häpeää heikkoa erektiota, eikä uskalla ottaa asiaa puheeksi, voi olla helpompaa vältellä kokonaan noloa tilannetta.

Erektiovaikeus voi olla oire esimerkiksi alkavasta diabeteksesta tai sepelvaltimotaudista.

Erektiovaikeus voi olla oire esimerkiksi alkavasta diabeteksesta tai sepelvaltimotaudista. Siitä kannattaa puhua lääkärille.

Myös useisiin lääkkeisiin, kuten verenpainelääkkeisiin ja psyykenlääkkeisiin, voi liittyä haittavaikutuksena erektiohäiriöitä ja halun muutosta.

– Epäonnistumiset nakertavat itseluottamusta ja nostavat kynnystä yrittää seksiä. Erektiohäiriölääkkeellä saa varmuutta tilanteeseen, vaikkei se halua tuokaan. Jos haluttomuus johtuu matalasta testosteronitasosta, ongelma voidaan hoitaa lääkkeillä.

Puhu, pussaa ja yllätä

Toisinaan haluttomuuden taustalla on kommunikointipulmia. Tunteista ja ajatuksista voi olla vaikeaa puhua kumppanin kanssa.

Jos ei kerro toiveistaan, tarpeistaan ja peloistaan avoimesti, toinen ei voi niitä tietää. Silloin voi tuntua, ettei tule nähdyksi ja kuulluksi. Se aiheuttaa herkästi kaavamaisuutta seksiin ja joskus myös haluttomuutta.

– Myös mies haluaa tulla huomioiduksi ja tuntea olevansa haluttava rakastamansa ihmisen silmissä. Hän haluaa kuulla sen. Moni mies haluaa myös esileikkiä, lähekkäin olemista ja rauhallista läsnäoloa, ei vain yhdyntää.

Intohimon syttymiselle tekee hyvää pieni kaipaus.

Haluttomuutta voi aiheuttaa myös jatkuva yhdessäolo tai tylsistyminen.

Intohimon syttymiselle tekee hyvää pieni kaipaus ja se, että tehdään jotain arjesta poikkeavaa.

Yhdessä haluttomuus puheeksi

Haluttomuus on kipeä aihe, mutta siitä kannattaa puhua kumppanilleen.

– Voi sanoa vaikka, että minulla on nyt tällainen vaihe. Rakastan sinua ja on ihanaa olla lähekkäin, mutta jostain syystä haluni on vähentynyt. Yhdessä voi miettiä, onko elämään tullut stressiä tai voisiko taustalla olla jotain muuta.

Tärkeää on, että kuuntelee haluttomuudesta kertojaa avoimesti, ei vähättele ongelmaa tai ota itseensä.

Jos kommunikaatio toimii, voi myös toinen ottaa asian puheeksi: haluan sinua, mutta olen huolissani, ettet sinä halua minua yhtä paljon kuin ennen.

Kannattaa muistaa, että seksi on paljon muutakin kuin yhdyntää.

Halutuksi tuleminen lisää halua. Kannattaa myös muistaa, että seksi on paljon muutakin kuin yhdyntää.

– Pääasia on, että kertoo tunteistaan toista syyttämättä. Hän saattaa olla kiitollinenkin, kun puoliso ottaa vaikean asian puheeksi. Jos puhuminen on vaikeaa, voi kirjoittaa kirjeen ajatuksistaan, Pippingsköld sanoo.

Terapiaakin voi kokeilla

Joskus puhuminen on helpompaa vieraan ihmisen kanssa. Pari- tai yksilöterapiassa käynti voi avata solmukohtia.

– On tavallista, ettei mies halua terapiaan. Jotkut lähtevät sinne vasta sitten, kun puoliso on ensin käynyt siellä yksin. Terapiakynnyksen ylitettyään mies kuitenkin yleensä avautuu. En ole tavannut hiljaista miestä terapiassa.

Haluttomuuteen kannattaa suhtautua hyväksyvästi.

Haluttomuuteen kannattaa suhtautua hyväksyvästi. Seksuaalinen energia vaihtelee, eikä kukaan ole aina täydessä kukoistuksessa. Ikääntyminen voi muuttaa haluja, ja ihmisen seksuaaliset mieltymykset ja tarpeet saattavat myös muuttua iän myötä.

Juttu on julkaistu ET-lehdessä 13/2022. 

Unohda suorittaminen

  • Huomioi toista sanoilla ja teoilla. Pidä hyvänä. Kerro, että rakastat. 
  • Uskalla sanoa, mitä toivot, mistä pidät, mitä haluaisit kokeilla. Kunnioita toisen toiveita.
  • Pysähdy hetkeen ja antaudu nauttimaan läheisyydestä ilman paineita lopputuloksesta. Ehkä rakastelette, ehkä ette.
Sisältö jatkuu mainoksen alla