Koira lisää onnellisuutta monella tavalla suomalaiskodeissa. Paitsi että se on rakastettu lemmikki, se voi toimia myös yksinäisyyden lieventäjänä tai parisuhteen vahvistajana.

Ennen kaikkea koira lisää omistajansa onnellisuutta, mikäli taustalla on hyvä suhde.

Näin kertoo Suomen Kennelliiton tekemä tutkimus, jonka toteutti lääketieteen ja kirurgian tohtori Heimo Langinvainio.

Parhaimmillaan suhde on eläkeiässä ja heillä, joilla on ollut koira yli 20 vuotta. Yli 9000 vastaajan tutkimuksen mukaan onnellisin on 65–74-vuotias koiranomistaja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Iän lisäksi koirasuhteen osoitetaan tutkimuksessa olevan yhteydessä ainakin omistajan terveyskäyttäytymiseen ja sosiaalisiin suhteisiin. Esimerkiksi mitä enemmän koiranomistajat liikkuvat päivittäin koiran kanssa, sitä korkeammat ovat onnellisuuspisteet. Samoin koiraonnellisuutta lisää korkeimmilleen se, jos omistaja on naimisissa – tai jos hän on eronnut naisleski.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omistajan tupakointi ja alkoholinkäyttö vaikuttaa negatiivisesti koirasuhteeseenkin.

10 kysymystä: Millainen koira sopii ikäihmiselle?

Naisilla parempi suhde tunnetasolla

Koiranomistajien sukupuolten välillä on merkittäviä eroja. Tärkeimpinä tuloksina Kennelliitto pitää sitä, että naisilla on miehiä parempi suhde koiraan. Naiset hyötyvät koirista miehiä enemmän yksinäisyyden lieventäjinä sekä turvallisuuden ja ylipäätään muiden myönteisten tunteiden tuojina.

Koira vahvistaa omistajansa sosiaalisia suhteita. Tätä mieltä on kolmasosa naisista ja viidesosa miehistä. Suhteita tarkasteltiin monesta eri näkökulmasta. Koira koetaan esimerkiksi perhettä yhdistävänä, pari- ja naapurussuhteita vahvistavana sekä lastenkasvatusta tukevana tekijänä.

Kaikista vastaajista ainoastaan kuudesosa kokee koiran jossain määrin rasittavaksi. Haukkuminen ja sotkeminen ovat rasittavimpia piirteitä.  Negatiivisista tunteista tutkimus mainitsee muun muassa riittämättömyyden, ahdistumisen ja suuttumisen.  Stressiä koira aiheuttaa helpommin naisille; jopa puolet miehistä ei koe stressiä koirasta lainkaan. 

Lähde: Hyvää elämää koiran kanssa – koiran vaikutuksesta koiranomistajan hyvinvointiin ja onnellisuuteen

Mitä mieltä sinä olet?

Millaisena sinä koet koirasi? Miten se lisää onnellisuutta? Entäpä millaisia rasittavia piirteitä koet koirassasi olevan?

Kommentoi tutkimusta ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Eläkeikäinen koiranomistaja on onnellisin väitetään artikkelissa. Omalta kohdaltani en tuota voi allekirjoittaa sillä olen elänyt koko elämäni koirien kanssa ja läpi vuosien olen niistä aina samanverran onnea saanut.Koirien kanssa elämisestä on tullut elämäntapa, en olisi onnellinen ilman koiraa.

Paljossa koirat ovat minua auttaneet, ohitusleikkauksen jälkeisen masennuksenkin olen selättänyt kolmen mopsin voimalla. Monissa muissakin elämän vaikeuksissa on ensiapu tullut juuri koiran läsnäolosta.

Ensiaskeleeni olen ottanut tukeutumalla bernhardilaisen kylkeen. Ensimmäinen muistoni on kun pidin kiinni bernhardilaisen karvoista ja ote lipesi jolloin tössähdin takapuolelleni lattialle. Pettymys sai minut ulvomaan kiukusta jolloin iso ja märkä kieli lipaisi lohduttavasti kasvojani. En tosin ole aivan varma onko muisto todellinen vai onko se minulle lapsena kerrottu. Tässä iässä koira tyydyttää minun hoivaamisviettini, auttaa pitämään yllä fyysistä terveyttä ja vireyttä ja tuo sisältöä tähän normaaliin arkeen. Sarmuusan tavoin voin minäkin suositella tassuterapiaa, se ehkäisee  ja korjaa monia mielenterveysongelmiakin.

Minun on hyvin vaikeaa kuvitella elämää ilman koiria. Meillä niitä on tällä hetkellä kolme, kaksi pientä tipsua ja yksi kookas jämtlanninpystykorva. Asumme pienessä maaseutukylässä kaukana taajamista. Koiramme antavat meille laatua elämään, kiintymystä ja pitävät meidät tavallaan tiukasti kiinni elämässä. Mieheni käy jämtlanninpystykorvamme kanssa monta kertaa viikossa pitkillä metsäretkillä kouluttaen sitä hirvikoiraksi. Minä kuljen tipsujen kanssa voimieni mukaan. Pikkuisilla on pitkät juoksulangat ja joskus ne voivat olla vapaina pihalla. Uskon niiden olevan onnellisia kanssamme. Me puolisoni kanssa koemme elämämme olevan laadukasta juuri koirien takia. Suosittelen teille kaikille tassuterapiaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla