Avioeron kipeys ja ristiriidat voivat heijastua paljon laajemmalle kuin ex-puolisoiden välille. 

Poikani erosi vaimostaan, josta pidin kovasti. Ero oli raju ja välit tulehtuivat pahasti, koska miniällä oli toinen mies. Uusi mies suhtautuu miniän entisiin ihmissuhteisiin jyrkän kielteisesti, joten emme ole missään yhteyksissä. Lapsenlapsia voimme tavata vain niinä viikonloppuina, kun he ovat poikani hoivissa. Lasten äidistä ja tämän miehestä emme voi puhua kuin aivan neutraaleja asioita – lapsetkaan eivät puhu heistä muuten kuin kysymyksiin vastaten. Emme tiedä, kuulustellaanko heiltä tapaamisista, mutta omiin ajatuksiini tämä ilmassa leijuva puhekielto vaikuttaa. Minulla oli miniän kanssa hyvät välit, ja suren, ettei yhteyttä enää ole.

Elsa, 73

Psykoterapeutti Nina Torkler tunnistaa kertomuksesta monen eroperheen tilanteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Eron kipeys ja ristiriidat voivat heijastua paljon laajemmalle kuin ex-puolisoiden välille. Eronneiden lähipiirissä moni kokee surua, luopumista ja menetystä. Elsakin on joutunut luopumaan tärkeästä ihmisestä, ex-miniästään ja lapsenlastensa äidistä, koska uusi puoliso ei hyväksy yhteydenpitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eri osapuolille voi välittyä tilanteista vain yksi näkökulma.

Miehen jyrkkyyden taustalta voi olla monia syitä. Uusperheisiin liittyy hämmentäviä tunteita, mustasukkaisuutta ja kateutta.

– Aiemmat omat kokemukset ja erotilanteen taustat vaikuttavat käsityksiin puolison entisestä suvusta. Eri osapuolille voi välittyä tilanteista vain yksi näkökulma, mikä värittää suhtautumistapaa.

Elsa toimii Torklerin mielestä viisaasti, kun puhuu lapsenlastensa kuulleen näiden äidistä ja isäpuolesta vain neutraalisti ja ystävällisesti.

– Lapset poimivat taitavasti puheesta aikuisten ajatuksia ja odotuksia, niin oikeita kuin vääriä. Lapset ovat aina myös viime kädessä lojaaleja vanhemmilleen.

Lapset poimivat taitavasti puheesta aikuisten ajatuksia ja odotuksia.

– Elsalla on tärkeä tehtävä välittää lapsille viesti, että hän edelleen arvostaa ja kunnioittaa lasten kaikkia vanhempia. Erotilanteissa isovanhempien kannattaa pitäytyä lastenlasten kanssa niissä asioissa, jotka toimivat, esimerkiksi jatkaa lasten tapaamista entiseen tapaan. Lasten kautta voi hankalassakin tilanteessa löytyä yhteyden mahdollisuus.

Ajan ja erohaavojen paranemisen myötä yhteydenpito ex-miniään saattaa helpottua.

– Jos näin käy, Elsan kannattaa varmistaa pojaltaan, miten tämä kokisi äitinsä yhteydenpidon ex-puolisoonsa. Aikuiselle lapselle voi kertoa, että en halua loukata sinua, mutta pidin entisestä puolisostasi ja meillä oli hyvät välit. Että olen pahoillani, enkä ole kenenkään puolella tai ketään vastaan.

Ajan ja erohaavojen paranemisen myötä yhteydenpito saattaa taas onnistua.

Suoran puheen avulla voi löytyä yhteinen näkemys yhteydenpidon rajoista.

Jos taas yhteys ex-miniään katkeaa lopullisesti, Elsalla on oikeus murehtia sitä.

Suruun auttaa vain sureminen.

Jutun voi lukea kokonaan ET-lehden numerosta 11/2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla