Moni hengittää tietämättään liian pinnallisesti. Kun tiedostat hengityksesi, edistät mielen ja kehon hyvinvointia.

Tärkeä tehtävä

Hengittäminen kuljettaa happea elimistöön. Se myös yhdistää mielen ja kehon: kun hengität tietoisesti, voit vaikuttaa omaan oloosi. Rauhallinen hengitys rentouttaa lihakset. Sillä voi torjua kiirettä, aktivoida ruuansulatusta ja parantaa unta.

Uloshengitys on puolet pidempi kuin sisäänhengitys.

Tiedosta

Hengitä sisään ja ulos nenän kautta. Tunnustele: mihin hengityksesi kulkee? Sisäänhengityksessä pallean tulisi painua alas, kylkiluiden nousta ja rintakehän levitä sekä ylävatsan kohota. Uloshengitys on puolet pidempi kuin sisäänhengitys.

Korjaa asento

Selkärangan tuki ja rintakehän oikea asento ovat tärkeitä hengityksessä. Ojenna ryhti. Liu’uta rintalastan alareunaa ja kylkikaaria hieman alas ja sisään. Hartiat eivät saa lysähtää. Ojenna niska pitkäksi ja rentouta leuka. Nyt hengitystiehyet ovat normaalissa asennossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

On tärkeää hengittää sisään nenän kautta.

Ikä vaikuttaa

Ikääntyneen limakalvot kuivuvat herkästi. Siksi on tärkeää hengittää sisään nenän kautta. Suun kautta hengittäessä limakalvot altistuvat kylmälle ja keuhkoihin kulkeutuu pienhiukkasia ja bakteereita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ohjaa sisäänhengitys yläselkään ja tunne, kuinka se laajenee.

Selkä mukaan

Istu tuolille ja nojaa eteen, kyynärpäät reisiä vasten. Ohjaa sisäänhengitys yläselkään ja tunne, kuinka se laajenee. Hengitä pitkään ulos. Pidä sitten tauko. Näin saat lisätehoa hengitykseen. Harjoittele mieluummin useamman kerran päivässä kuin monta hengitystä kerralla.

Virkisty

Istu tukevasti tuolin selkänojaa vasten. Hengitä nenän kautta sisään laskien neljään. Peitä oikea sierain ja hengitä vasemman kautta ulos laskien kahdeksaan. Hengitä taas sisään molemmilla sieraimilla, peitä oikea ja hengitä ulos vasemmasta. Toista 5 minuutin ajan.

Lähteet: etlehti.fi, hyvaterveys.fi, Mia Jokiniva: Vapaudu stressistä – Helppoja rentoutusharjoituksia arkeen. Gummerus 2018.

Lue myös:

Sisältö jatkuu mainoksen alla