Meneekö sormi suuhun, kun mietit joululahjaa muistisairaalle? Kokeile näitä.

Joka kolmas yli 65-vuotias kertoo kärsivänsä jonkinasteisista muistioireista. Listasimme lahjaideoita, joista voi olla iloa erityisesti muistioireiselle.

  1. Yhteinen aika. Kiireetön yhdessä vietetty hetki voi olla antoisa sekä lahjan antajalle että saajalle, vaikka siitä ei jäisi enää pysyvää muistoa. Pysähtyminen ja läsnäolo saattavat onnistua paremmin rauhallisten joulunpyhien aikana.
  2. Herkku. Jokin syötävä, josta lahjansaaja on pitänyt nuoruudessaan ja lapsuudessaan, voi ilahduttaa enemmän kuin persoonaton konvehtirasia. Yllätä lahjansaaja ja kysele sukulaisilta makumuistoja muistisairaan menneisyydestä. Siirappinekku, kampanisu tai leipäjuusto lakkahillon kera voivat olla täysosumia.
  3. Tablettitietokone. Hanki helppokäyttöinen laite ja muokkaa se lahjansaajan tarpeisiin. Lataa tietokoneeseen valmiiksi sopivia virikkeitä, kuten pelejä. Sosiaalisen median kautta voi seurata vaikkapa sukulaisten kuulumisia. Lataa laitteeseen valmiiksi Facebook ja Instagram kaverisivuineen.
  4. Äänikirja. Kirjan kuunteleminen käy helpommin kuin lukeminen. Jos Sinuhe egyptiläinen tai Täällä Pohjantähden alla on ollut lahjansaajan lempiteos, hanki se. Kevyempää kuunneltavaa ovat dekkarit.
  5. Digitaalinen valokuvakehys. Lahjaksi kannattaa valita laite, jossa on sopivan kokoinen näyttö. Vehkeeseen voi ladata kuvat valmiiksi pyörimään.
  6. Musiikki, kuten cd-levy. Varsinkin lahjansaajan nuoruusajan musiikki voi olla tervetullut yllätys. Sävelmuistot säilyvät vahvoina kauemmin kuin muut muistot.

Lähde kysy.fi

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Hypistelymuhvi - lämmin, kaunis, värikäs, muistoja mieleen palauttava. Ja helppo tehdä, edullinen valmistaa, omatekoinen.

Vierailija

Nämä niksit ihmetyttävät kovin. Ei minulla toki ole kokemusta enemmästä kuin yhdestä muistisairaasta, ja sairaat ja sairaudet ovat yksilöllisiä. Luulin silti olevan yleistä tietoa, että kyky käyttää uusia teknisiä vimpaimia katoaa niin monilla muistisairailla ensimmäisten taitojen joukossa, että sitä pidetään lähes diagnoosin kriteerinä. Oma läheiseni ei oppinut käyttämään cd-soitinta, vaikka lapsenlapsi kärsivällisesti selosti useita kertoja. Kun television kaukosäädin vaihtui, häneltä menivät jatkuvasti television kanavat sekaisin. Tämä tapahtui jo vuosia ennen kuin hän sai muistisairausdiagnoosin. Kyky käyttää tavallista, tuttua lankapuhelinta meni myöskin jo varhain.

Aika ja herkut sen sijaan ovat hyviä vinkkejä. Pala rasvaista siansivua savustettuna tai lämmin grillattu kanankoipi, ne saivat silmät loistamaan  laitoshoidossa ollessa. Nuo herkut eivät siellä tietenkään olleet ruokalistalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla