Elämän yksitoikkoisuus voi heikentää ikääntyvää muistia, mutta säännöllinen muistijumppa jopa parantaa sitä. Laadimme helpot jumppaohjeet viikon jokaiselle päivälle.

Maanantai: Keskustele uutisista

Aloita viikko paneutumalla päivän uutisiin. Valitse kolme kiinnostavinta ja muodosta niistä mielipide. Pohdi myös perustelut mielipiteellesi. Keskustele sen jälkeen uutisten synnyttämistä ajatuksista jonkun kanssa. Uutiskeskustelu voi parhaimmillaan toimia kirjapiirin tapaan viikoittaisena vuoropuheluna ja synnyttää oivalluksia. Oivallukset tekevät hyvää aivoille: uutta oppiessasi aivojen solut muodostavat uusia verkostoja, mikä on muistin toimintakyvyn kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Tiistai: Tee vastaantulijalle tarina

Kohtaamme päivän mittaan lukuisia ihmisiä kadulla. Tee tietoinen harjoitus ja keksi vastaantulijalle tai vieressä matkustavalle elämä. Kuka hän on? Mitä työtä hän tekee? Millainen on hänen kotinsa? Lempiruokansa? Haaveensa? Jos innostut, kirjoita näitä tarinoita mininovelleiksi. Tämä harjoitus ruokkii mielikuvitustasi – luovuus tukee hyvää muistia.

Keskiviikko: Ole hiljaa ja unelmoi

Sulje silmät, radio, ajatuksesi ja istu rauhassa muutama minuutti. Älä ajattele mitään. Jos ajatukset harhailevat, keskitä ne varpaisiisi. Kuuntele, miltä hiljaisuus kuulostaa. Tämän harjoituksen tarkoituksena on antaa aivollesi lepoa, säästää muistiasi. Harjoitus sopii toteutettavaksi joka päivä, sillä jotta asiat painuvat muistiisi, aivojen tulee saada lepoa ja unta. Suurin osa oppimisesta tapahtuu unen aikana. Myös haaveilu tekee hyvää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Torstai: Käytä toista kättä

Jos olet oikeakätinen, harjaa hampaat tai kirjoittele nimeäsi paperille muutaman kerran vasemmalla kädellä. Poikkea jo opitusta. Sama sääntö pätee rutiinien rikkomiseen. Teetkö joka aamu herättyäsi asiat samaan tapaan ja samassa järjestyksessä? Vaihda suuntaa, haasta aivojasi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perjantai: Jätä kauppalappu kotiin

Tee kauppalappu ja mieti, mitä tarvitset. Käy lista läpi kohta kohdalta, mutta jätä lappu kotiin. Kaupassa saat hieman jumppauttaa aivojasi muistelemalla, mitä lappuun kirjoitit. Toisin kuin luullaan, muistilaput tai muistamisen apuvälineet eivät automaattisesti huononna muistamista. Välillä ne tarjoavat aivoillesi hyvän ja tarpeellisen lepohetken.

Lauantai: Kertaa lomamatka

Mihin matkustit viimeksi? Millä matkustit? Mitä teit, söit, joit, kuulit tai kohtasit? Käy valokuvan avulla läpi jokin matkakokemuksesi hetki hetkeltä. Voit tehdä harjoituksen myös muilla valokuvilla. Katso hääkuvaasi ja muistele hääpäivää. Kuvariihi, kuvista keskusteleminen, sopii harrastukseksi samoin kuin luku- tai uutispiiri.

Sunnuntai: Liiku musiikin tahdissa

Astu ristiin, keinahtele, tee askelkuvioita, tanssi. Koordinaatiokykyä kehittävä ja ylläpitävä aerobinen liikunta tukee aivojen elinvoimaisuutta. Tanssi, soutu tai pyöräily ovat hyviä liikuntamuotoja muististaan huolehtivalle.

Asiantuntijana työikäisten muistipalveluihin erikoistunut Heidi Härmä Muistiliitosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla