Vanha hokema ”Raha ei tee onnelliseksi” ei täysin pidä paikkaansa uusimpien tutkimusten mukaan.

Suurten lottovoittojen yhteydessä on ollut tapana siteerattu vanhaa tutkimusta, jonka mukaan loton pääpotin tai kasinon jackpotin voittaneen onnellisuus palautuu vuoden kuluessa entiselle tasolle. Toisin sanoen suuri summa rahaa ei lopulta vaikuttaisi ihmisen onnellisuuteen. Uusimpien tutkimusten mukaan voitto nostaa ihmisen onnellisuuden pysyvästi uudelle tasolle.

– Tulokset voivat vaihdella sen mukaan, minkälaiselle ihmisjoukolle ja missä paikassa tutkimus on tehty, kommentoi erikoislääkäri, psykoterapeutti ja filosofi Antti S. Mattila. Mattila on myös kirjoittanut kirjan Onnentaidot yhdessä lääkäri ja psykoterapiakouluttaja Pekka Aarninsalon kanssa.

Tarjoa kaverille, niin saat onnen itsekin

Mattila sanoo, että ihmisen arvot vaikuttavat siihen, tuoko raha onnea vai ei.

– Jos rikkaaksi tulleella on hyvin materialistinen elämänkatsomus, eli rahalla hankittavat hyödykkeet ovat tärkein asia, varakkuus ei yleensä lisää onnellisuutta. Sen sijaan jos raha koetaan keinoksi tuottaa hyvää tai järjestää yhteisiä elämyksiä perheen tai ystävien kanssa, niin silloin onnen hetkiä koetaan entistä enemmän, Antti S. Mattila sanoo.

Joidenkin tutkimusten mukaan raha lisää onnellisuutta niin kauan, kunnes perustarpeet on tyydytetty. Amerikassa ”onnellisuusraja” menee 75 000 dollarin vuosituloissa. Siihen asti lisääntyvät tulot sulostuttavat elämää, mutta sen yli menevät tulot eivät enää vaikuta onnellisuuteen. Meksikossa onnellisuus lisääntyy 4 000 euron vuosituloihin asti.

Ihmisten läheisyys tuo onnea

Hyvin köyhissä maissa kuten Intiassa, Venezuelassa tai Meksikossa, ihmiset ovat kuitenkin ainakin yhtä onnellisia kuin rikkaissa teollisuusmaissa. Mistä tämä sitten johtuu?

– Näissä maissa ihmisillä on sosiaalisuuteen liittyviä onnellisuustekijöitä. Siellä on tiiviit ihmissuhteet, jotka tekevät ihmiset onnellisiksi, Antti S. Mattila toteaa.

Esimerkkinä mainitaan usein myös amerikkalainen Amish-yhteisö, jonka jäsenet ovat onnellisia, vaikka eivät varakkaita olekaan. Läheisten ihmissuhteiden lisäksi Amishien onnellisuuteen vaikuttanee myös se, että heidän halunsa ja tarpeensa on sovitettu yhteisön elämäntyyliin.

Vierailija

Raha tekeekin onnelliseksi!

Mielestäni kummallinen kirjoitus tämä 8.4/klo 23.05, että muka asenne elämässä ratkaisee, ei se onko rahaa sopivasti tai puutetta siitä. Jos rahaa on niukasti niin että juuri ja juuri selviytyy niin ei siinä paljon mitään asenteita ajatella. Joskus olen löytänyt kadulta jonkun tipauttaman euron kolikon, mikä onnen tunne. Niillä, joilla on mielestään sopivasti ja riittävästi rahaa, on ehkä varaa ajatella asennetta toisin kuin minulla. Olen onnellinen kauniista, aurinkoisesta päivästä, luonnon...
Lue kommentti

Aika eläkeiästä eteenpäin on merkittävä elämänvaihe. Seniorikouluttaja ja psykoterapeutti Marjatta Grahn kertoo, miten siihen voi valmistautua.

1. Etsi itsellesi esikuvia

Kiinnostu vanhemmista ihmisistä. Katsele ympärillesi. Mikä vanhoissa koskettaa sinua? Entä mitä toivot, että sinusta välittyisi niille, jotka sinut näkevät?

Ala kuvitella ja suunnitella omaa vanhenemistasi. Minkälainen vanha ihminen haluat olla?

2. Seuraa aikaasi

Kun pidät itsesi ajan tasalla, et syrjäänny. Lue lehtiä, seuraa uutisia ja ajankohtaisohjelmia.

Voit myös osallistua keskusteluihin nuorempien kanssa – siten pääset perille tämän hetken puheenaiheista.

3. Etsi sanoja itsellesi

On tärkeää lukea kirjoja, jotka sanottavat omia kokemuksiasi. Silloin et jää niiden kanssa yksin.

Myös huumori huojentaa. Esimerkiksi Eeva Kilven teokset Rajattomuuden aika ja aforismikokoelma Kuolinsiivous ilmaisevat hyvin sitä hämmennystä, joka meidät valtaa kun muutumme.

”-- minun täytyy hoitaa tämä vanhus, jossa asustan ja jonka etenevään haurastumiseen olen sidottu kuin rapistuvaan yksiöön.” (Kuolinsiivous, 2012)

Meissä on iätön tarkkaileva minä, vanhus, nuori ja lapsi.

4. Tutustu muuttuvaan ulkonäköösi

...ja opi pitämään siitä. Ulkonäön muokkaamista ei tarvita. Älä säikähdä muutoksia – ja kun kuitenkin säikähdät, katso peiliin ja näe kuvasi hyväksi. Muista, miten murrosikäisenä katsoit peiliin ja aloit etsiä uutta nuoren naisen tai nuoren miehen olemustasi.

5. Vanhenemista ei tarvitse peitellä

Vaateta itsesi kuitenkin niin, ettet tunne hankaluutta tai häpeää ulkoisesta olemuksestasi, jotta siitä ei tulisi estettä vuorovaikutukselle. Kun voit olla huolitellusti huoleton ulkonäkösi suhteen, saat itseluottamusta ja olet vapaa kohtaamisiin.

Joka tapauksessa edustat vanhaa ihmistä. Mieti: minkälainen vanhuuden edustaja olet?

6. Säilytä kiinnostuksesi

Pysy uteliaana loppuun asti. Ole kiinnostunut sukupolvien ketjusta ja sukusi nuorimmistakin jäsenistä.
 

Lue Marjatta Grahnin henkilöhaastattelu ET-lehden numerosta 19/2017.

Polku unelmien luo ei ole koskaan helppo. Välillä tuntuu kuin niistä ei saisi kiinni ollenkaan. Joskus ne loistavat yllättäen äärikirkkaina – mutta miten sellaiseen tilaan pääsee tai edes unelmoinnin alkulähteelle?

Etkö tiedä, mitä haluaisit tehdä eläkkeellä? Tai edes viikonloppuna? Onko päivittäisestä työstäsi tai parisuhteestasi kadonnut into? Tahtoisitko touhuta unelmiesi harrastuksen parissa, mutta et osaa määritellä sitä omaa juttuasi?

Vain sinä itse voit luoda unelmasi ja pitää niistä kiinni – tai päästää ne irti, kunnes löydät taas uuden unelmoinnin kohteen. Mutta entäpä, jos omat mielihalut ja haaveet ovat tallautuneet jonnekin arjen oravanpyörään? Ei ole harvinaista, että olo on myös niin vetämätön tai stressaantunut, että unelmointi on vaikeaa.

Miten löydän unelmani parhaiten, kouluttaja Marika Rosenborg?

– Ensin pitää olla läheinen itselleen. Tutustu siis itseesi ja löydä asiat, joista innostut.

Unelmien löytämiseen on monta tapaa. Toiset kirjoittavat niitä päiväkirjaansa. Jotkut tekevät opastavia aarrekarttoja, joissa he kuvin ja sanoin selittävät haaveitansa.

– Aarrekartta voi toimia toisilla, mutta oma tie unelmiisi voi olla toisaalla, esimerkiksi keskusteluissa, hiljaisuudessa tai missä vain, Marika sanoo.

Miksi ihmiset eivät sitten puhu ääneen unelmistaan?

"Mitäpä jos kysyisit jo huomenna kaveriltasi, mistä hän unelmoi?"

– Ehkä he puhuisivatkin, jos joku kysyisi. Mahtuvatko unelmat arkeemme? Kannustaisinkin puhumaan niistä. Mitäpä jos kysyisit jo huomenna kaveriltasi, että mistä hän unelmoi, Marika neuvoo.

Selvitä kuitenkin heti aluksi omat unelmasi, jos ne ovat hukassa. Kysymyspatteriston unelmien löytämiseen näet alla.

Unelmastartti x 5

Löydä vastaukset alla oleviin kysymyksiin ja ala toteuttaa elämäsi parasta asiaa.

  1. Mikä on kutsumuksesi?
  2. Mistä sinä haltioidut?
  3. Mikä saa sinut loistamaan?
  4. Mitä pitäisi tapahtua, että olisit onnellisempi ja tyytyväisempi elämääsi?
  5. Mitä pitäisi poistaa elämästäsi, jotta voisit paremmin ja voisit kirkastaa unelmiasi?

Lähde: Marika Rosenborgin haastattelu

Lue myös: Marika vastaa – mistä syntyy vetovoima kahden ihmisen välillä?

Kysely

Mistä sinä unelmoit tänään?

Ihmissuhteesta
Ihmissuhteesta
24.3%
Rahasta
Rahasta
21.6%
Terveydestä
Terveydestä
18.9%
Kodista
Kodista
13.5%
Lomasta
Lomasta
13.5%
Työpaikasta
Työpaikasta
8.1%
Ääniä yhteensä: 37