Maritasta, pienipalkkaisesta naisesta, tuli vajaa vuosi sitten sitten miljonääri. Voitto napsahti Jokerista. Miltä nyt tuntuu?

Kupongin Marita osti mielijohteesta, kun poikkesi kauppaan ostamaan kynttilän äitinsä haudalle. Pelikuitti oli jossakin laukun pohjalla, nuhjaantui monen päivän ajan. Oli niin paljon muutakin mietittävää kuin yksi lottokuponki.

Pienipalkkainen kauneudenhoitoalan työntekijä mietti kuumeisesti, mistä saisi vähän ekstrarahaa, muutaman unelman toteutettua. Ja vuokrakin oli yhä maksamatta.

– Olin menossa äidin haudalle, mutta huomasin, että minulla ei ollut oikeanlaista öljykynttilää. Ja Prisman kassalta ostin valmiiksitäytetyn lottolippusen. Siinä oli myös Jokeri. Mutta en minä sitä siinä huomannut. Jos olisin tajunnut, että maksoin  myös Jokerista, en olisi ottanut sitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kioskilta ajettiin pankkiin

Marita huomasi kyllä jälkikäteen sen, että ei antanutkaan Veikkauksen korttia kassalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kannoin siis miljoonaan oikeuttavaa kuponkia puolitoista viikkoa laukussani tietämättä koko jutusta, kunnes meni yhtenä perjantaina R-kioskille tarkistuttamaan kupongin.

Marita ihmetteli, kun myyjän kädet alkoivat vapista ja hän kehotti minua menemään pankkiin lipun kanssa.

– Kävin pankissa ja siellä ei voitu tehdä mitään, koska Veikkauksen peleissä on protestiaika. Enkä vieläkään ymmärtänyt, mitä olin voittanut. Lottorivit olivat ihan väärin.

Yli 20 000 euroa suuremmat voitot maksetaan vasta kolme viikon kuluttua.

Kädet täristen Veikkaukseen

Viimein Marita tarkisti Jokerin.

– Tarkastin  numerot kolmeen kertaan. Sitten minulle tuli kamala hätä, kun tajusin, että oli pitänyt sitä kuponkia huolettomasti kassissa.

 Hän lähti saman tien kädet täristen Veikkauksen pääkonttoriin.

– Matka tuntui piinallisen pitkältä. Turvamiehet olivat ovella vastassa. Kymmenessä minuutissa paperit ja kuitit oli tehty.

Siinä vaiheessa Maita uskalsi jo vitsailla asiasta.

– Kysyin Veikkauksen tyypeiltä, että tarkoittaako tämä nyt sitä, että menetän asumistukeni.

Raha tulee rahan luokse

Marita, joka ei ole koskaan voittanut mitään, alkoi ostella arpoja ja lotota ahkerammin kuin aikaisemmin.

– Kun odottelin karenssiajan miljoonavoittoa, ostin Casino-arvan ja voitin 200 euroa, muutaman euron suuruisia pienempiä lottovoittoja on tullut peräperään Jokeri-voiton jälkeen. Ihan ihmeellinen tuuri.

Miljoonan kaverina asumistuki

Viimein jättisumma näkyi tiliotteella.

– Huvitti, kun miljoonan lisäksi siinä näkyi myös noin kolmensadan euron asumistuki ja vielä kahden ja puolen euron lottovoitto. Ihan järjetöntä, kun yhtäkkiä alkaa tulla rahaa.

– Uskon, että äidillä on tässä sormet pelissä, koska vein hänen haudalleen sitä kynttilää. Äiti vähän järjesteli...

Nelikymppisen Maritan elämä ei ole ollut aina kovin onnellista. Hän on sairastellut, saanut selittämättömiä tajuttomuuskohtauksia, ollut vakavassa auto-onnettomuudessa ja päässyt täpärästi turvaan hänelle tuntemattomien jengien välisestä luotisateesta.

Hän ei ole oikein toipunut siitäkään tapahtumasta, kun mies jätti Maritan toisen naisen takia. Marita oli juuri saanut miehensä kanssa talon valmiiksi.

–  Minä jouduin muuttamaan pieneen vuokraasuntoon.

Ilmainen raha hävettää

Marita ei osaa oikein vieläkään iloita voittorahoista.

– Jotenkin minulla on huono omatunto, kun raha ei ole työllä tehty. Vähän hävettää.  Nyt kyllä annan perheellekin osan potista. Meitä lähtee kahdeksanhenkinen porukkaa luksuslomalle kaukomaille.

Lue lisää: tästä syystä raha tekee meidät onnelliseksi

Kun rahat olivat tilillä, hankki Marita heti sijoitusneuvojan, tai oikeastaan kolme. Hän kun on ajatellut sijoittaa rahat asuntoihin eri puolelle Suomea.

– Olen tehnyt töitä koko ajan, mutta vapaapäiviäkin olen pitänyt, sillä asuntojen ostamisessa ja vuokraamisessa menee oma aikansa. Joutuu opettelemaan kauheasti uusia asioita, kun yhtäkkiä rikastuu, Marita nauraa.

Autoa en osta

Marita ei ole kuitenkaan seonnut rahatulvasta. Hän on tehnyt järkeviä päätöksiä. Myöskään kaikista periaatteistaan hän ei suostu luopumaan, vaikka nyt olisi rahaa ties mihin.

– En osta autoa. Bussilla pääsee. Niin, enkä myöskään ole käynyt voiton jälkeen kertaakaan vaatekaupassa.

Osallistu keskusteluun: Tekeekö raha onnelliseksi?

– En mä oikein osaa sanoa, kun ei sitä tajua vielä. Mutta onhan minulla nyt jonkinlainen  perusturva. En mä usko, että minun elämäni tästä kamalasti muuttuu.

Marita esiintyy jutussa poikkeuksellisesti vain etunimellään.

Lue lisää: Mitä teen, jos voitan lotossa?

 

Älä säilö rahaa tilillä

Saapa ihminen ison perinnön tai vaikkapa lottovoiton, on hyvä tehdä varallisuuden hoitosuunnitelma asiantuntijan kanssa.

Eikä kannata suinpäin suunnata lähipankkiin, vaan on hyvä käydä parissakin paikassa keskustelemassa ja kuulemassa erilaisia ehdotuksia.

 

Koska rahan käyttöarvo laskee, ei suuria summia ole syytä pitää tavallisella pankkitilillä. Eikä sukanvarteen sullomisessa ole mitään järkeä.

– Sijoittaminen on usein hyvä tapa hoitaa varallisuutta, opastaa Nooa Säästöpankin sijoituspäällikkö Anna Laukka-Paananen.

Monet haaveilevat äkkirikastumisesta, mutta se voikin olla vaikeaa.

– Raha ei aina tuo onnea, vaan usein myös haasteita.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla