Tiettyjä astioita ei kannata heittää pois, vaan pitää ne visusti kotihyllyssä, tietää keräilyn ja arvotavaran asiantuntija Pentti Avomaa. Hän kertoo kuumimmat vinkit ET-lehden lukijoille.

”Taiteilijan Hilkka Rahikaisen vuonna 1966 suunnittelema lasisarja (kuvassa ylhäällä) on Marimekon tyylille uskollisena kesäisen pirteä ja raikas sopien erinomaisesti vaikkapa puutarhajuhliin.

Kooltaan nämä juomalasit ovat pieniä: korkeus on 11 cm ja halkaisija 7 cm, sekä painoa on runsaat 300 grammaa. Lasit siis kestävät melko kovaakin käsittelyä, koska ne ovat paksulasisia.

Hilkka Rahikainen oli Marimekon taiteilija ja graafikko, joka kangaskuosien ohella suunnitteli muun muassa tämän lasisarjan, johon kuului niin juomalaseja, lautasia kuin purkkeja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Häntä kuvataan yhdeksi harvoista taiteilijoista, jonka tyylitajuun Marimekon luoja ja sielu Armi Ratia kuulemma täysin luotti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lasit puristettiin Nuutajärven lasitehtaalla, ja heleät värit tuotettiin silkkipainannalla. Pohjassa lukee yleensä Marimekko, mutta brändinimi voi myös puuttua – ja se vähentää hieman myynti-, mutta ei tietenkään käyttöarvoa.

Juomalaseja myydään antiikki- ja vintage-liikkeissä 10–30 euron hintaan. Saman sarjan kannelliset lasipurkit ovat arvokkaampia: niistä pyydetään 40–80 euroa.

Arvokas ametisti

Marimekkoon liittyviä kohteita on myynnissä paljon niin kirpputoreilla kuin nettihuutokaupoissa. Esimerkiksi Huuto.netissä löytyy Marimekko-hakusanalla lähes 10 000 myyntikohdetta, joista reilusti yli puolet liittyy kankaisiin ja vaatetukseen.

Vastaava nettihuutokauppasivusto Ruotsissa – Tradera.com – sisältää myös yllättävän paljon Marimekko-kohteita – yli 500, joista ylivoimainen enemmistö on myös vaatteita tai kangastavaraa.

Joitakin Marimekon asusteita on myös näkynyt arvostetuissa vintage-vaatteiden huutokaupoissa, kuten Armanin ja Laura Ashleyn seurassa, ainakin Ruotsissa.

Marimekon design-laseista maksetaan jopa yllättävän paljon: Huuto.netissä myynnissä olleesta Marimekko–Iittalan ametistin värisestä Kivi-tuikusta käytiin huhtikuun alkupäivinä kovaa kilpailua; hinta kohosi lopulta yli 400 euron.

Myös muutamat Mariskooli-astiat ovat melko arvokkaita. Ametistin värisestä Mariskoolistakin maksetaan 150–200 euroa.

Moni luulee tekevänsä löydön kirpparilla, kun ostaa Mariskoolin näköisen astian muutamalla eurolla. Näillä ”skooleilla” ei välttämättä ole mitään tekemistä sen enempää Marimekon kuin Iittalankaan kanssa, vaan kyseessä voi olla erehdyttävästi samannäköinen halpatuote. Sama koskee tietysti myös Kivituikkua.”

Vinkit antoi Pentti Avomaa.

Artikkeli on julkaistu alunperin Etlehti.fi:ssä huhtikuussa 2015.

Lue myös:

 

Vierailija

Älä sinä puhu käyhyydestä, kun on puhe köyhyydestä. Sinulla on varaa riistää  thaimaalaisia. Riistäisit varmaan somalejakin, jos varasi riittäisivät. Mitä mahtaisit saada Marimekon skoolista somalihuutokaupassa?

Thaimaa? Somalit? Miten liittyvät tähän ketjuun? Voitko ystävällisesti aloittaa näistä riistoasioista ihan omat ketjut jos riisto painaa mieltäsi?  Ja ihan sivumennen sanoen, riistääkö suomalainen yhteiskunta ihan oikeasta täällä asuvia somaleja vai voisiko ajatella, että he käyttävät hyväkseen suomalaista yhteiskuntaa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla