Parisuhteessa olevat elävät pitempään ja ovat keskimäärin terveempiä kuin muut. Se johtuu näistä seikoista.

1. Läheisyys tekee hyvää

Hyvässä parisuhteessa on läheisyyttä. Koskettaminen, halaaminen ja kainalossa pitäminen pistävät rakkaushormoni oksitoniinin ja mielihyvähormoni endorfiinin liikkeelle. Sama vaikutus on seksillä ja orgasmilla.

Kosketus myös laskee verenpainetta, lisää turvallisuuden tunnetta ja vähentää ahdistusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Rahaa jää enemmän

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parisuhteessa tulee niin kutsuttuja mittakaavaetuja. Kun sähkö, vuokra, laina ja nettiyhteys maksetaan yhdessä, rahaa jää paljon enemmän kuin yksin asuvalla.

Myös asuinneliöiden hinta on yksin asuvalla kovempi kuin parilla. Sinkkujen on lisäksi vaikeampi saada kuntien vuokra-asuntoja kuin perheellisten, mikä sekin nostaa vuokrakuluja.

3. Suhde on turvaverkko

Yksin asuvalle sairastuminen tai työttömäksi jääminen on huomattavasti suurempi riski kuin parisuhteessa oleville. Parisuhde on eräänlainen vakuutus, joka tuo taloudellista turvaa.

– Jos toinen jää vaikka työttömäksi, toisen tulot tasapainottavat tilannetta. Yksinhuoltajille tai yksin asuville työttömyys on paljon kovempi isku, sanoo erikoistutkija Timo Kauppinen THL:stä.

Lue lisää: Kun köyhyys uhkaa, parisuhde toimii puskurina

4. Yhdessä on hyvä olla

Ihminen on sosiaalinen eläin. Siksi parisuhdekin tuntuu hyvältä. Yhteinen aamupala ja kuulumisten vaihto päivän päätteeksi luovat hyvinvointia.

– Parisuhde luo sosiaalista hyvinvointia, koska siinä saa olla toisen kanssa yhdessä, Timo Kauppinen sanoo.

Usein ihmisen sosiaaliset verkostot laajenevat puolison ystävien, sukulaisten ja muiden kontaktien ansiosta. Tällöin parisuhteessa elävien saatavilla on yksin asuviin verrattuna enemmän myös kodin ulkopuolisten henkilöiden tukea.

5. Toisesta pidetään huolta

Parisuhteessa pidetään toisesta huolta niin psyykkisesti kuin fyysisesti. Toisen tuki ja kannustus auttavat vaikeissa tilanteissa.

Hyvässä parisuhteessa annetaan myös käytännön tukea. Toinen saattaa pitää palovaroittimet ajan tasalla, luoda lumet, hiekoittaa pihatiet ja huollattaa autoa säännöllisesti. Järjestelmällisempi puoliso taas varaa toisen lääkäriajat ja pitää yllä sosiaalisia suhteita muistamalla sukulaisten syntymäpäivät. Kaikki nämä tekijät edistävät ja ylläpitävät terveyttä.

Parisuhteessa on myös sosiaalista kontrollia. Kun itsellä on vaikeaa, puoliso pitää huolta, ettei elämä täysin lipsahda raiteiltaan.

Puolison menetyksen vuoksi elintavat helposti huonontuvat. Muun muassa tupakointi ja alkoholinkäyttö saattavat olla keinoja selvitä tilanteesta, mutta niiden lisääntynyt käyttö voi osittain johtua myös siitä, ettei puoliso ole enää kontrolloimassa elintapoja.

Onko parisuhde sammumispisteessä? Seksuaaliterapeutin 8 vinkkiä uuteen nousuun

Lähteenä on käytetty myös Terveyskirjasto-sivustoa.

Yksinkin voi olla onnellinen

Erikoistutkija Timo Kauppinen THL:stä muistuttaa, että yksin asumisessa on hyviäkin puolia.

– On enemmän vapaa-aikaa ja asumisväljyyttä. Moni nauttii myös itsenäisyydestä ja siitä, että saa päättää omista asioistaan. Toiset voimaantuvat esimerkiksi eron jälkeen, kun huomaavat pärjäävänsä ihan hyvin yksinkin.

Parisuhteen täytyy toimia, jotta se luo hyvinvointia. Jos suhde on jatkuvaa riitelyä, yhdessäolo tuskin tekee hyvää.

Minulle uusi, hauska ilmaus: pikkukummassa. Yhteydestä ymmärsin, mitä tarkoittaa.

Sinnitellään me sinkutkin vaan mahdollisimman hyväkuntoisina, osuipa kohdalle kesäromanssi tai ei.

Vielä en totea: "Mää olen hauram parttal", tai: "Koht mie kellaha."

Johan mulla lipsahti kirjoitusvirhe edelliseen..siis pikkukummassa, ei pilkkukuumeessa tai muutenkaan piukassa tilanteessa..:)

Sisältö jatkuu mainoksen alla