Miten saan kipinää pitkään liittoon? Psykologi Jouni Luukkala käyttää sanaparia "rakastavat teot".

Jouni Luukkalan mukaan elinvoimainen parisuhde perustuu rakastaviin tekoihin. Jos parisuhteensa haluaa pitää hyvänä, siihen pitää panostaa ja sen tulee olla tärkein tai ainakin tärkeimpiä asioita elämässä myös tekojen tasolla.

– Rakastavilla teoillaan voi vastata kumppaninsa parisuhdeodotuksiin. Mitä ne sitten ovat? Ne saa selville, kun kuuntelee kumppaniaan. Silloin ymmärtää, minkälainen toinen on ja mitä hän haluaa.

Sen jälkeen voi ryhtyä toimeen: voi valmistaa aamu-uniselle kumppanilleen aamiaisen tai hieroa hänen jalkojaan, kun ne niin helposti palelevat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuuntelun lisäksi on tärkeää myös ilmaista itseään toiselle ja kertoa hänelle, minkälainen sinä olet ja mitä haluat. Silloin toisella on mahdollisuus tehdä rakastavia tekoja myös sinulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiljainen mies rakastaa teoillaan

Vaikka yksilölliset erot ovat suuria, naiset ovat usein sanallisessa tunteenilmaisussaan keskimäärin harjaantuneempia kuin miehet. Naiset usein myös odottavat mieheltä enemmän sanallisia rakkaudentunnustuksia.

– Jos mies on temperamentiltaan hiljainen ”jörrikkä”, monisanaiset tunteenilmaisut eivät tule häneltä luonnostaan. Silloin ei ole kenenkään etu painostaa miestä olemaan toisenlainen, Jouni Luukkala toteaa.

Parisuhde vaatii erilaisuuden hyväksymistä.

– Jos tuo jörrikkä mies on rakentanut perheelleen talon tai vaihtaa mielellään kesä- ja talvirenkaat vaimonsa autoon, niin eivätkö ne ole rakkaudentunnustuksia jos mitkä?

Jouni Luukkala sanoo, että rakastaminen on tietoa, taitoa ja tunnetta.

– Tunne on ainoa asia niistä, josta ei juuri voi opiskella. Se on se mystinen osa rakkautta: miksi rakastumme juuri tuohon henkilöön ja mikä hänessä on sellaista, joka saa minut syttymään?

Tietoa ja taitoa voi opiskella. Toisesta ihmisestä saa tietoa, kun kuuntelee häntä, ja taito karttuu, kun pyrkii täyttämään rakastettunsa parisuhdeodotuksia.

Jouni Luukkalalta on ilmestynyt kirja Duodecimin kustantama kirja Kukoistava parisuhde – rakkaussuhteen psykologia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla