Puolison suhde ostamiseen voi ärsyttää. Rakkauden lisäksi parisuhde vaatii sopimuksia, myös rahasta.

Olen toisessa liitossa, eikä meillä ole lapsia. Mieheni tekee heräteostoksia ja ostaa minullekin kaikkea, mutta emme suunnittele yhteistä rahankäyttöämme. Se harmittaa minua, ja ajattelin jo vuosia ennen eläkeikää, että minun pitää puhua rahankäytöstä mieheni kanssa. Nyt olemme olleet useita vuosia eläkkeellä, mutta keskustelu on yhä käymättä. Minun lapsuudenkodissani raha oli tiukassa, siksi huolehdin rahojen riittämisestä ja teen suunnitelmia. Miehelleni se on mahdotonta. Se ei häirinnyt silloin, kun rahaa oli enemmän. Mieheni ei maksa edes laskujaan ajoissa, vaikka uskon, että hänellä on tilillä rahaa. Löysin postilaatikosta kolmen eri perintätoimiston laskut.

Ritva, 74

Raha-asiat hiertävät monia parisuhteita, sillä raha ja sen riittävyys ovat elämän perusasioita. Psykologi ja psykoterapeutti Suvi Laru Parisuhdekeskus Katajasta on huomannut, että pariskuntien on usein vaikea puhua rahasta, vaikka se häiritsisi enemmänkin kuin pienen harmituksen verran.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Pari saattaa ajatella, että rakkaus hoitaa suhteessa kaiken, ja uskoa, että syvä tunne riittää paikkaamaan myös käytännön ongelmat ja ihmisten väliset eroavaisuudet. Totuus on, että rakkauden lisäksi parisuhde vaatii paljon sopimuksia, myös talousasioista, Laru toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sopimuksia on pystyttävä tarpeen tullen päivittämään.

Sopimus ei ole vielä se, että yhteen muuttaessa päätetään käytännön asioista ja sitten annetaan suhteen ja elämän mennä omalla painollaan. Sopimuksia on pystyttävä tarpeen tullen päivittämään.

– Eläkkeelle jääminen on monen elämässä monelta kannalta kriisin paikka. Uuden tilanteen tuomista muutoksista olisi hyvä keskustella. Tulojen pieneneminen on yksi näistä muutoksista.

Larun mielestä olisi tärkeää, että pariskunta pystyisi tällaisissa solmukohdissa kohtaamaan toisensa aidosti.

Eläkkeelle jääminen on monen elämässä monelta kannalta kriisin paikka.

– Oma suhde rahaan voi kummuta lapsuuden kokemuksista. Olisi pystyttävä sanomaan toiselle, miksi tämä asia on itselle tärkeä ja miten se peilautuu omaan taustaan. Herkästi ajatellaan, että kyllä tuttu ihminen sen tietää. Mutta mistä hän voisi tietää, jos sitä ei vuosien varrella ole koskaan sanottu ääneen?

Asiasta puhumalla voi luoda raamit sille, miten rahaa tulevaisuudessa käytetään. Esimerkiksi yhteisistä hankinnoista tai reissuista voi sopia erikseen ja tehdä niille budjetin.

Oma suhde rahaan voi kummuta lapsuuden kokemuksista.

Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku on työssään huomannut, että rahasta puhumista helposti vitkastellaan.

– Mihinkään ongelmaan ei ole yhtä oikeaa vastausta.

– Jos rahojen riittävyys kuitenkin huolettaa Ritvaa kovasti, hän voisi ehdottaa miehelleen, että he avaisivat yhteisiä pakollisia laskuja varten tilin, jonne kumpikin tallettaa tietyn summan. Se saattaisi helpottaa Ritvan ahdistusta rahojen riittämisestä, Jerkku sanoo.

Koko juttu on luettavissa ET-lehden numerossa 13/2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla