Syötkö usein pähkinöitä, kokojyväviljaa, avokadoa ja kasviöljyjä? E-vitamiinipitoinen ruokavalio nimittäin alentaa riskiäsi sairastua Alzheimerin tautiin.

Iäkkäillä, joilla on korkeat veren E-vitamiinitasot, on vähemmän muistihäiriöitä kuin muilla, osoittaa uusi tutkimus. Tutkimukseen osallistui 140 yli 65-vuotiasta suomalaista ja 232 yli 80-vuotiasta ruotsalaista. Tutkittavat olivat tutkimuksen alussa tervemuistisia.

Kahdeksan vuoden seurannassa havaittiin, että veren seerumin hyvä E-vitamiinipitoisuus alensi yli 65-vuotiaiden riskiä sairastua Alzheimerin tautiin 70 prosentilla. Yli 80-vuotiaita tutkittiin kuusi vuotta ja riski sairastua muistisairauksiin aleni 50 prosentilla.

Ei purkista

Kaikki E-vitamiiniperheen kahdeksan muotoa ovat yhteydessä pienentyneeseen muistihäiriöiden vaaraan. Aiemmissa tutkimuksissa on tarkasteltu vain E-vitamiinin yhden muodon, alfatokoferolin vaikutuksia. Parhaita E-vitamiinin lähteitä ovat kasviöljyt, kananmuna, hedelmät ja erityisesti vihreät kasvikset sekä pähkinät ja täysjyvävilja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

E-vitamiinivalmisteiden käytöstä muistihäiriöiden ehkäisyssä ei ole riittävästi näyttöä ja niiden käyttöä purkista kannattaa välttää mahdollisten sivuvaikutustenkin vuoksi. Useimmissa lisäravinteissa on ainoastaan yhtä E-vitamiinin muotoa, alfakoferolia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

- E-vitamiinitasoja tarvitsee mitata vain harvoin, silloin, jos on viitteitä selkeästä puutoksesta. Jos taso on matala, suositellaan ruokavalion monipuolistamista ja tarvittaessa monivitamiinivalmisteita, kertoo tutkimusjohtaja Miia Kivipelto Itä-Suomen yliopistosta.

Itä-Suomen yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Karoliinisen instituutin ja Perugian yliopiston yhteinen tutkimus julkaistiin Experimental Gerontology -lehdessä.

20 myytti√§ vitamiineista ja hivenaineista ‚Äď mik√§ on totta?

Souvenaid on kliininen ravintovalmiste varhaisen Alzheimerin taudin ruokavaliohoitoon. Sit√§ on k√§ytett√§v√§ terveydenhuoltohenkil√∂st√∂n ohjauksessa. On suositeltavaa k√§ytt√§√§ Souvenaidia yksi pullo joka p√§iv√§. Valmiste maksaa 4‚ā¨/pullo eli kuukausihinnaksi tulee 120‚ā¨.
http://nutriciafi.nutricia.fi/tuotevalikoima/ravintovalmisteet-aikuisill...

Tuotteen ravintosisältö:
http://souvenaid.com/about#ingredients

EPA (fish oil) 300mg
DHA (fish oil) 1200mg
Phospholipids 106mg
Choline 400mg
UMP (uridine monophosphate) 625mg
Vitamin E 40mg
Vitamin C 80mg
Selenium 60¬Ķg
Vitamin B12 3¬Ķg
Vitamin B6 1mg
Folic acid 400¬Ķg

Omega 3 rasvahappoja (DHA ja EPA). Suomalaisen ravitsemussuosituksen (VRN) mukaan Omega-3 rasvahappoja tulisi saada 1-2 grammaa päivässä eli esim. villiä lohta n. 150 grammaa päivässä. Eli käytännössä kaikkein tulisi syödä laadukkaita Omega-3 rasvahappoja lisäravinteena purkista.

fosfolipidi = rasva

koliini = Koliini on ravintoaine, jolle ei ole päivittäistä saantisuositusta. Hyviä koliinin lähteitä ovat munan keltuainen, naudan maksa ja vehnänalkiot. Kaikki luonnon rasvat sisältävät koliinia jonkin verran fosfatidyylikoliinin muodossa. Elimistössä koliinin tehtävät liittyvät mm. rasvan ja kolesterolin aineenvaihduntaan sekä toimimiseen solukalvojen rakenteissa ja solujen välisessä viestinnässä. Sillä on verenpainetta alentava vaikutus. Koliinin fosforihappojohdannaisia, fosfatideja esiintyy hermoissa ja aivokudoksessa.

uridiinimonofosfaatti = ?

E-vitamiini
E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka koostuu yhdisteistä. Kahdeksan tärkeintä yhdistettä, jotka muodostavat E-vitamiiniperheen, voidaan jakaa kahteen ryhmään: tokoferolit ja tokotrienolit. Kummassakin on alfa-, beta-, gamma- ja delta-aineosat. Alfatokoferoli löydettiin ensimmäisenä ja päällysmerkinnöissä ilmoitettu teho ilmoittaa ainoastaan tämän osan määrän. Suomessa E-vitamiinin virallinen päivän saantisuositus aikuiselle on 10 mg.

Miten tunnistaa synteettinen E -vitamiini?
Luonnollinen E-vitamiini on eritt√§in kallis raaka-aine, ja siksi sen keinotekoisten versioiden valmistus ja k√§ytt√∂ on aina ollut monille yrityksille varsin kannattavaa. T√§m√§n vuoksi markkinoilla on useita tuotteita, jotka ovat joko 100-prosenttisesti synteettisi√§ tai synteettisten ja luonnollisten aineiden sekoituksia. Mik√§li tuotteessa on oikea tuoteseloste on varsin helppoa p√§√§tell√§, onko tuote luonnollinen vai synteettinen. Kaikki luonnollinen E-vitamiini ilmoitetaan d-alfatokoferolina. Synteettinen E-vitamiini tulee ilmoittaa tuoteselosteessa dl-alfatokoferolina. T√§ten ‚ÄĚd‚ÄĚ merkitsee luonnollista ja ‚ÄĚdl‚ÄĚ synteettist√§ E-vitamiinia.

Suomalais-ruotsalaisessa tutkimuksessa saatiin selvää näyttöä siitä, että E-vitamiiniperheen kahdeksan erilaista muotoa voivat suojata Alzheimerin taudilta.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24113154

http://www.uef.fi/fi/uef/-/useat-e-vitamiinin-muodot-suojaavat-muistihai...

Hyviä lähteitä ovat: kasviöljyt, pähkinät, avokado, siemenet, manteli, vehnänalkioöljy, tumman vihreät kasvikset ja kananmuna.

C-vitamiini:
Uusien tutkimusten mukaan vähimmäistarve päivässä on 400mg.
http://personal.inet.fi/koti/remeli/ravinteet.htm#muutama

Seleeni:
Suomessa seleenin virallinen p√§iv√§n saantisuositus aikuiselle on 50-60 ¬Ķg. Seleenist√§ on puutetta. Mutta parap√§hkin√§ss√§ sit√§ on todella paljon, joten 2 parap√§hkin√§√§ p√§iv√§ss√§ riitt√§√§.

B-vitamiinit
B-vitamiinien ryhmään kuuluu 8 varsinaista vitamiinia ja 5 sen kaltaista yhdistettä. Tärkeintä on varmistaa B-vitamiinien saanti laadukkaasta ruuasta. Mahdollinen, mutta harvinainen puute korjataan tilapäisesti B-vitamiineja sisältävällä valmisteella. Ravintolisänä nautitut B-vitamiinit tulisi saada mahdollisimman luonnollisessa muodossa, koska synteettisten B-vitamiinien terveysongelmia ei tiedetä. mm. siemenissä, jyvissä, vihanneksissa ja pähkinöissä on runsaasti kivennäisaineita erityisesti kalsiumia, fosforia, magnesiumia, sinkkiä, seleeniä ja rautaa. Ne sisältävät erityisesti A-, B- ja E-vitamiineja. Niissä on runsaasti tyydyttämättömiä, välttämättömiä rasvahappoja ja lesitiiniä. Monet tärkeät B -vitamiinit eivät imeydy kunnolla ilman fosforia, joka myös on aivojen toiminnalle välttämätön.
http://www.valioravinto.fi/rikas-oluthiivatabletti

D-vitamiinia kyseisessä valmisteessa ei ole ????

Aivoissa on kaikkialla D-vitamiinireseptoreita.

Kyseisess√§ tuotteessa on ihan normaaleja monipuolisesta ruuasta saatavia ravintoaineita ja saahan niit√§ lis√§ravinteena purkistakin hintaan 5 ‚ā¨/kuukausi. Eli todella rahastuksen makua. Mutta mit√§√§n uuttahan t√§m√§ ei l√§√§kebisneksess√§ ole.

Suomalainen elää leivällä, pastalla, puurolla, makaronilla, perunalla, sokerilla, margariinilla, prosessoiduilla kasvirasvoilla ja rasvattomilla sokeririkkailla maitotaloustuottella. Ja mikähän on lopputulos?

lihavuusepidemia
diabetesepidemia
osteoporoosin jatkuva kasvu
autoimmuunisairauksien jatkuva kasvu
vatsa- ja suolisto-ongelmien jatkuva kasvu
psyykkisten ongelmien jatkuva kasvu
suolistosairauksien jatkuva kasvu
allergioiden jatkuva lisääntyminen
neurologisten sairauksien jatkuva kasvu
jne...

Suurin osa suomalaisista kuvittelee, että ravinnolla ei ole mitään merkitystä ja vielä harvempaa edes kiinnostaa.

Liian monelle tavallinen ruoka on lisäainepitoisia eineksiä, viljaa eri muodoissaan, sokeria, keinotekoisia makeutusaineita, lisäaineita, prosessoituja kasvirasvoja (margariini, kasvirasvakerma jne...), sokerisia muroja, sekä sokeririkkaita maustettuja maitotaloustuotteita. Tällainen ruoka EI riitä, se sairastuttaa.

Terveellisen ravinnon kivijalka koostuu kolmesta asiasta: proteiineista, väreistä ja rasvoista.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/aitoa_ruokaa.htm

Ravinnolla on keskeinen merkitys psyykkiseen ja fyysiseen olotilaan ja terveyteen, joten EI ole ihan sama mitä suuhunsa laittaa.

Suomi on täysin kehitysmaa, kun ennaltaehkäistään tai hoidetaan eri sairauksia ravinnolla ja korjaamalla ravintoainepuutokset. Tuloksekkainta terveydenhuoltoa on ennaltaehkäisevä. On harmillista, että julkisuudessa levitetään mm. THL:n toimesta yksipuolista ja perätöntä tietoa ravinnosta ja ravintolisistä aiheuttaen sekaannusta ja turhaa huolta kuluttajien keskuudessa. Koululääketieteellä on paikkansa, mutta niin kauan kun ravitsemuksen ja kokonaisvaltaisen hoidon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille ei tunnusteta, ovat koululääketieteen lääkärit melko kyvyttömiä auttamaan ihmisiä lukuisissa eri sairauksissa ja siten tuleekin hoidetuksi vain oireita, eikä potilas parane.

‚ÄĚOlkoon ruoka l√§√§kkeesi ja l√§√§ke ruokaasi‚ÄĚ ‚ÄďHippokrates

mm. Suomessa 40. leveysasteen pohjoispuolella, jossa on pitkä talvikausi väestö potee D-vitamiinin puutetta kohdusta hautaan, joka vaikuttaa haitallisesti terveyteen. D-vitamiinin puute ei rajoitu vain pohjoisiin leveysasteisiin vaan on maailmanlaajuinen ongelma. Etelässä syynä ei ole auringonvalon puute vaan ratkaisevia ovat yksilöiden elämäntavat ja tottumukset.

Useat tutkimukset viittaavat siihen, ett√§ Alzheimerin tautiin sairastuneilla on kovin v√§h√§n D-vitamiinia seerumissaan. Mit√§ pienempi S-D-25-lukema on, sit√§ suurempi taudin riski. Ja k√§√§nt√§en D3-vitamiini ehk√§isee ja jarruttaa tautia. S-D-25:n tulisi olla 75‚Äď150 nmol/l, mielell√§√§n v√§hint√§√§n 125 nmol/l. Siihen p√§√§seminen voi edellytt√§√§ v√§hint√§√§n 100 mikrogramman (¬Ķg) p√§iv√§annoksen nauttimista. Se on paljon enemm√§n kuin viranomaisuositus, 10 ¬Ķg/vrk (yli 60-vuotiaille 20 ¬Ķg/vrk).
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=17

Vitamin D may reduce the risk of dominantly inherited Alzheimer’s disease
http://blog.vitamindcouncil.org/2012/07/25/vitamin-d-may-reduce-the-risk...

Dr. Mathew Mizwicki - Vitamin D & Alzheimer's Prevention
https://www.youtube.com/watch?v=djvE9mhIjUI&feature=youtube_gdata_player

Vitamin D and Alzheimer’s disease
http://www.vitamindcouncil.org/health-conditions/vitamin-d-and-alzheimer...

Alzheimerin tauti on tyypin 3 diabetes ‚Äď ennaltaehk√§isy vain urbaania legendaa?
http://www.mediuutiset.fi/kumppaniblogi/alzheimerin+tauti+on+tyypin+3+di...

Dementia
http://www.anttiheikkila.com/blogi/dementia/

Alzheimerin tauti ja Alzheimer-tyyppinen dementia
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=17

Eläinkunnan tuotteet ovat tärkein B12-vitamiinin lähde. B12-vitamiinin puute aiheuttaa muun muassa dementiaa. Myös useammat tutkimukset viittaavat siihen, että runsas hiilihydraattipitoinen ruoka sinänsä aiheuttaa dementiaa. Tämä yhdessä B12-vitamiinin puutoksen kanssa selittänee paljolti nykyisen dementiaepidemian. Kun tähän sitten vielä lisätään kasvirasvat ja kolesterolilääkkeet, niin peli on selvä.
http://www.anttiheikkila.com/blogi/ruokateollisuus-tarvitsee-suosituksia/

Sisältö jatkuu mainoksen alla