Erikoissairaanhoitaja Anna-Leena Vääräniemi tietää, että vuorotyön väsymys vaikuttaa muistiin.

Tuoreen ranskalaistutkimuksen mukaan jatkuva vuorotyö heikentää ihmisen muistia, pitkään jatkuessaan jopa pysyvästi.

Oululainen Anna-Leena Vääräniemi, 59, on tehnyt pitkän työrupeaman sairaanhoitajana ja vuorotyötä noin 30 vuotta.

– En tiedä johtuuko iästä vai vuorotyöstä, mutta kyllä vuorotyö tuntuu nyt raskaammalta kuin nuorempana, Anna-Leena tunnustaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hän sanoo, että joskus yövuoron jälkeen ei osaa nukkua kuin pari tuntia ja silloin olo on hutera. Unenpuute vaikuttaa myös siihen, että kipuja ja kolotuksia on enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Yövuorossa joutuu juomaan paljon kahvia, että pysyy virkeänä ja siitä taas tulee vatsavaivoja. Tässä työssä ei auta olla väsynyt, koska lääkkeiden jakamisenkin takia pitää olla tosi skarppi.

Oppiminen vaikeutuu

Anna-Leena on huomannut, että nykyään valvotun yön jälkeen aivot eivät toimi samalla tavalla kuin virkeänä.

– Joskus, kun luen, en hetken päästä muistakaan, mistä juttu kertoi. Kaupassa olen melkein unohtanut ostokset hihnalle. Senkin olen todennut, että en opi asioita yhtä hyvin kuin nuorempana. Yritän opiskella saksaa ja huomaan, että sanat eivät jää mieleen samalla tavalla kuin nuorempana. Osittain tämä varmaan johtuu siitä, että unirytmi on sekaisin työn takia.

Myös Anna-Leenan mies on näihin päiviin asti tehnyt taksikuskina vuorotyötä.

Hän on jo eläkkeellä, mutta ajaa silloin tällöin.

– Hän oli jo tosi väsynyt vuorotyöhön.

Väsymys vastaa humalaa

Vuorokausirytmin heittelehtiminen, vaikuttaa vireyteen. Jos ei saa unta tarpeeksi, suorituskyky kärsii.

– Sitähän sanotaan, että nukkumattoman yön jälkeen ihminen toimii kuin olisi yhden promillen humalassa. Työkaverinkin lähti kerran yövuoron jälkeen kotiin, mutta ajoi ihan väärään suuntaan, Anna-Leena muistelee.

Ranskalaistutkimuksen mukaan eniten muistin heikkenemisestä kärsivät ne, jotka ovat tehneet pitkään vuorotyötä. Yli kymmenen vuotta vuorotyötä on vaikutuksiltaan rinnastettavissa kuuden ja puolen vuoden vanhenemiseen.

Kiire jatkuu yöt ja päivät

Työvuorojen suunnittelu ja vapaapäivien sijoittelu on Anna-Leenan mielestä järkevöitynyt. Niihin asioihin on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Työntekijää kuormittavat eniten pitkät yövuorojaksot, vuorojen lyhyet välit, pitkät yhtäjaksoisesti jatkuvat työrupeamat sekä viikonlopputyöt.

Työterveyslaitos on mukana suunnittelemassa työkaluja julkisen sektorin vuorojen suunnitteluun. Lähiaikoina valmistuvan ohjelmiston avulla voi tarkistaa laaditun vuorolistan. Ohjelmisto ilmoittaa kuormittumisen vaaran eri väreillä: punainen suuri, vihreä pieni.

– Vuorojen suunnittelu on tärkeää. Toisaalta työmäärät ovat lisääntyneet. Ihmisiä hoidetaan ylipaikoilla ja kirjaamissysteemit vievät enemmän aikaa. Potilaatkin ovat vaativampia kuin ennen.

Oletko sinä tehnyt tai teetkö vuorotöitä? Millaisia kokemuksia sinulla on vuorotöiden vaikutuksesta muistiin ja hyvinvointiisi? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla