Kuva 123RF
Kuva 123RF

Mystinen kipu vaivaa pelkästään öisin. Mitä asiaan sanoo lääkäri Risto Laitila?

Minua on vaivannut yöllinen jalkojen polttelu jo yli puoli vuotta. Mikähän niihin on iskenyt?

Iho kantapäiden syrjässä vähän punottaakin. Jotta saan nukuttua, minun pitää voidella jalkaterät jalkavoiteella illalla ja keskellä yötäkin. Päiväsaikaan polttelua ei tunnu, eikä mitään kipujakaan.

Minulla on eteisvärinä ja siksi käytössä monet lääkkeet. On betasalpaaja bisoprololi aamuin illoin, Marevan, losartaani, nesteenpoistolääke sekä kolesterolilääke rosuvastatiini. Verenkiertoko on huono?

Nimimerkki M-L

Kuulostaa enemmän ääreishermojen vialta, vaikka kyllähän tuo betasalpaaja voi ihon pintaverenkiertoakin heikentää. Onko ihoalueella ihottumaa ole? Tai hilsielyä ja kutinaa?

Pyydäpä, että joku koskettaa jalkojesi ihoa pumpulilla eri puolilta. Tunnetko kevyen kosketuksen joka paikassa? Entäs hammastikun piston? Aistitko sen yhtä terävänä kuin vaikkapa sääressä?

Jalkateriä voi poltella kellä vain satunnaisesti, mutta noin pitkäkestoinen pitää tutkia. Jos epäillään ääreishermon sairautta heikentyneen ihotunnon ja potilaan oireitten perusteella, on pitkä lista sairauksia, joita tulee poissulkea. On B₁₂-vitamiinin puutosta, kilpirauhasen vajaatoimintaa, sokeritautia. Huonolla tuurilla statiinikin voi olla syypää ääreishermovikaan.

Mutta älä nyt tämän perusteella lopeta rosuvastatiinin käyttöä, vaan juoksuta jalkasi lääkäriin.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: