Korvissa suhisee, lattia keinuu, heikottaa. Huimaus on oire, jonka takaa voi löytyä myös heikko lihasvoima.

1. Ovatko oireesi:

Silmävärve eli silmissä värähtää, kun katse siirtyy, hutera olo portaissa, tasa­painottomuuden tunne, huimausta asentoa nopeasti vaihtaessa.

Kyseessä lienee hyvänlaatuinen asento­huimaus

Syy: Vanhemmiten heikentynyt lihas­kunto, jolloin nivelten viestit lihaksille heikkenevät. Korvakäytävien tasapainokiteet sakkautuvat väärään kohtaan. Heikot lihakset eivät tue korvan kaarikäytävän sakan aiheuttamaa epätasapainoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hoito: Kiteet saadaan liikkeelle fysio­terapeutin ohjein tehtävillä vartalon ja pään käännöillä. Lisäksi liikunta ja erityisesti lihasvoimaharjoittelu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Ovatko oireesi:

Huonokuuloisuus, soivat korvat, tinnitus, paineen tunne korvissa, toistuvat ja kiertoisat huimaus­kohtaukset, jotka kestävät vähintään 20 minuuttia.

Kyseessä lienee Ménièren tauti

Syy: Taudin syntymekanismina on nesteturvotuksen kehittyminen sisäkorvaan. Tulehdukset, vammat ja stressi. Joskus tauti periytyy.

Hoito: Elämäntapamuutokset, vähä­suolainen ruokavalio, hyvä yöuni ja stressin välttäminen. Toisinaan veri­suonia laajentava lääkitys ja nesteenpoistolääkkeet. Vaikeissa ta­pauksissa antibiottihoito, tai jopa nestekiertoa parantava leikkaus.

3. Kohonnut verenpaine

ei yleensä tunnu, se voidaan todeta vain mittaamalla. Jos verenpaine on kohonnut hyvin paljon, yläpaine on yli 200 ja ala­paine yli 130, voi tuntua päänsärkyä tai huimauksen tunnetta.

Syy: Ylipaino, stressi, runsas alkoholin, tyydyttyneiden rasvojen, liiallinen suolan tai tupakkatuotteiden käyttö, salmiakki ja vähäinen liikunta.

Hoito: Elämäntapamuutokset, liikunnan lisääminen, painonpudotus, suolan ja alkoholin käytön vähentäminen sekä tupakoinnin lopettaminen. Tarvittaessa verenpainetta laskeva lääkitys, kuten beetasalpaajat.

4. Ovatko oireesi:

Huimaava olotila, pääkivut, niska­kivut.
Kyseessä lienee kehon jäykkyyden aiheuttama huimaus

Syy: Virheasennot istuessa, kantaessa, kulumat nikamissa, huono lihas­voima. Niska-hartiaseudun tai rintarangan jäykkyys.

Hoito: Fysiologinen harjoittelu, liikunnan ja lihasvoiman lisääminen.

5. Ovatko oireesi:

Samat kuin asentohuimauksessa, väsymys, pääkipu.
Huimaus johtunee moniteholaseista

Syy: Huono näkö tai virheelliset voimakkuudet. Moniteholasien ”rajapinta” saattaa aiheuttaa huimauksen tunnetta.

Hoito: Näöntarkastus, katseen siirtäminen rauhallisesti kohteesta toiseen.

 

Milloin lääkäriin?

• Jos huimaukseen liittyy voimakasta oksentelua ja pyörtymistä.
• Jos huimaus kehittyy hitaasti, on toistuvaa ja voimistuu.
• Vähitellen alkava ja lisääntyvä huimaus voi viitata aivo­peräiseen sairauteen tai paniikkityyppiseen huimauksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla