Miten ALS-tauti vaikuttaa seksiin?

Voiko ALS-tauti aiheuttaa sen, että mieheni ei saa erektiota?

Tämä harmittaa minua, kun itse saan tyydytyksen. Vai onko syy eturauhasen liikakasvussa?

Mieheni on 72-vuotias.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nimimerkki Liisa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

ALS on selkäytimessä kulkevien liikehermojen sairaus, jossa lihaksia käskyttävät liikehermot tuhoutuvat vähitellen. Tämä aiheuttaa tahdonalaisen lihaksiston surkastumista ja heikkenemistä. ALS- sairaudessa seksuaalisen toimintakyvyn pitäisi säilyä. Toki sairauden tuomat vaivat voivat aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta ja pelkoa erektiosta, ja siten altistaa yhdessä muiden asioiden kanssa erektiovaikeuksille.

Miehen erektio vaatii toimiakseen hormonaalista toimintaa, peniksen hyvää verenkiertoa ja hyvää paisuvaisten toimintaa. Erektiohäiriöiden taustalla voi olla myös sairauksia, esimerkiksi sepelvaltimotauti tai diabetes.

Siksi olenkin sitä mieltä, että miehen erektiohäiriöiden lisääntyessä on syytä tehdä kunnollinen terveystarkastus. Eturauhasen tilanne on myös syytä tutkia erityisesti silloin, jos miehellä on virtsaamisongelmia. Eturauhasen liikakasvukin voi siis aiheuttaa erektiohäiriöitä.

Sairauksien hoitoon käytetyillä lääkkeillä on myös vaikutusta seksuaaliseen haluun ja erektioon. Erektio aiheuttaa miehille aika usein suorituspaineita, ja yksi epäonnistuminen lisää pelkoa ja siten altistaa uudelle epäonnistumiselle. Tästä tulee helposti myös kierre, jota on vaikea katkaista.

Suhteessanne seksi on saanut uusia muotoja, jossa koet omalta osaltasi tyydytyksen. Itse yhdyntä on vain pieni osa seksiä, ja onkin hienoa, että olette löytäneet seksin monimuotoisuuden.

Mikä on miehesi kokemus tilanteesta, kaipaako hän seksiä vai onko hän tyytyväinen tilanteeseen? Teidän on hyvä keskustella tilanteesta yhdessä. Jos hänkin kaipaa yhdyntää, on asia hyvä ottaa puheeksi häntä hoitavan lääkärin kanssa. Silloin voidaan miettiä, onko syytä jatkotutkimuksiin.

Silloin kun yhdyntä ei onnistu, voi toinen osapuoli löytää läheisyydestä ja hyväilyistä sellaista tyydytystä, ettei kaipaa seksuaalista nautintoa itselleen,
mutta on valmis antamaan sitä kumppanille. Tämäkin on hyväksyttävä, jos se on hänen oma toiveensa.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla