Voiko parisuhteessa kieltäytyä seksistä, jos ei enää halua? Kukin päättää itse omasta puolestaan, eikä pakottaa saa. Mutta joskus voi harrastaa hienoista myötätuntoterapiaa. Onko sinulla kokemuksia seksihalujen häviämisestä? Voit kertoa niistä nimettömästi artikkelin lopussa.

Vähenevätkö naisten seksihalut iän myötä? Tutkimuksen valossa kyllä.

– Suunnilleen joka toinen nainen kokee seksuaalista haluttomuutta elämänsä aikana. Ikä ei silti tutkimusten valossa tarkoita suoranaisesti seksihalujen vähentymistä, Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoo.

Kontula on tutkinut usean vuosikymmenen ajan suomalaisten seksielämää. Hän on myös koonnut laajasti eri ikäisten suomalaisten seksuaalisuutta kartoittavaa Finsex-väestökyselyä. Sen mukaan yli 60-vuotiaista parisuhteessa elävistä vain noin viidesosa ei ole ollut yhdynnässä viimeisen vuoden aikana. Aika moni siis myös harrastaa seksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Eikä se, ettei ole ollut yhdynnässä, tarkoita välttämättä seksuaalisuuden katoamista, Kontula lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiipuvan halun jäljillä

Vaikka tutkimukset osoittavat, ettei suomalaisten seksi lopu eläkeikään, sen harrastaminen silti vähenee iän myötä. Ainakin, jos asiaa lasketaan yhdyntöjen määrässä.

Vaikka ikä ei selitä halujen vähenemistä, sairaudet ja vaivat sentään vähän. Monet varttuneemmat sukupolvet ovat oppineet, että seksi on pikemminkin aviovelvollisuus kuin nautinnon ja itseilmaisun tapa.

– Luulen, että juuri nyt ikääntyvien seksuaalisuus on muuttumassa aktiivisemmaksi, kun ensimmäiset seksuaalisuuttaan nuoresta asti arvostaneet alkavat tulla eläkeikään. Vielä kymmenen vuotta sitten vaikkapa lesket ilmaisivat tutkimuskyselyissä olevansa tyytyväisiä osaansa, mutta nyt tilanne on muuttunut. Yhä useampi leski haluaa löytää uuden kumppanin ja myös kaipaa seksiä, Kontula toteaa.

Hänestä kehityssuunta on erinomainen.

– On ihan kansanterveydellistä tutkimusnäyttöä, että seksuaalisesti aktiivisemmat ihmiset ovat terveempiä. Tämä tietysti osittain selittyy sillä, että terveillä on paremmat mahdollisuudet seksiin, mutta silti hyvällä ololla on taipumus kasaantua. Ainakaan tasapainoisesta seksielämästä ei ole minkäänlaista haittaa, Kontula summaa.

Saanko olla ilman?

Mutta palataan haluttomuuteen. Ei kai seksin lopettaminen voi sekään olla haitallista? Tähän kysymykseen Väestöliiton kliininen seksologi Tarja Santalahti törmää aina silloin tällöin vastaanotollaan.

– Aina kun puhutaan seksihalujen sammumisesta, pitää miettiä, mistä kaikesta siinä on kyse. Jos haluton elää parisuhteessa, niin hiipuuko seksittömästä suhteesta myös läheisyys ja yhteinen kanssakäyminen, Santalahti pohtii.

Hän ei usko, että lähtökohtaisesti olisi olemassa seksuaalisesti haluttomia naisia. Eivätkä miehetkään ole pelkästään yhdyntäkeskeisiä. Silti hän on kohdannut vastaanotollaankin lukijakirjeissä pilkahdelleen asetelman, että mies on se joka ”vonkaa” ja nainen ei halua. Se on hänestä vähän surullinen tilanne, jossa ei ole voittajaa.

– On tietysti hirveän tärkeää pohtia, voiko parisuhteessa tehdä yksipuolisen päätöksen, että nyt ei enää seksiä, kiitos. Suhteessa molemmilla on oma vastuunsa miettiä asia loppuun. Itselle pitää selvittää, miksi haluaa lopettaa seksin, mikä merkitys sillä on ja haluaako sillä kenties säädellä jotakin.

Santalahti myöntää, että seksiongelmat liitossa eivät jää vain petiin, vaan suhteilla on myös suurempi vaara hajota.

– Kaikilla meillä on kosketuksen kaipuu ja halua saada hyväksyntää. Sen verran primitiivisiä me olemme, että puhumme pitkälti kehomme välityksellä, Santalahti miettii.

Makuuhuoneen myötätuntoterapiaa

Mutta kuvitellaanpa tilanne, jossa seksittömään elämään päätynyt tulisi Tarja Santalahden vastaanotolle aviopuolisonsa kanssa. Siis pariskunta, jossa nainen ei halua ja mies painostaa. Miten Santalahti lähtisi tilannetta purkamaan?

– Ensin täytyy tietysti kartoittaa tilanne, onko kremppoja tai vakavampia sairauksia ja miten pariskunnalla muuten menee, Santalahti aloittaa.

Hän on törmännyt pariskuntien kanssa usein ihan käytännön ongelmiin, että toinen vaikkapa nukkuu huonosti, kuorsaa tai rytmi on ihan eri.

– Jaksan aina ihmetellä, mikä ihmeen parisänkypakko meitä oikein vaivaa! Jos on vaikea nukkua toisen kanssa, niin eri sängyt vaan, ei se liitto siihen kuihdu. Ainahan voi tehdä piristäviä vierailuja toisen luokse.

Santalahti muistuttaa, että ikääntymisen myötä etenkin naisten kehonkuva kokee suuria muutoksia. Myös hormonaaliset muutokset voivat hyökätä nopeina ja rajuina, ja joskus vaihdevuosioireet saattavat olla jopa nöyryyttäviä. Silloin puolison suoma arvostus, hellyys ja huomio ovat tärkeässä roolissa. Silti Santalahden mielestä hyvä kumppani ei ole sellainen, joka ymmärtää ja alistuu loputtomiin, vaan sellainen, joka kannustaa toista ilmaisemaan tunteitaan.

– En kuitenkaan ymmärrä, miksi ihmisten pitäisi varta vasten etääntyä toisistaan. Meillä on velvollisuus tehdä tunteistamme tiliä niin itsellemme kuin toiselle. Pelkkä  ”seksi ällöttää minua” -päätös ei oikein riitä. Olenkin usein sanonut, että ihmisten pitäisi harjoittaa enemmän myötätuntoterapiaa. Seksittömyyteen voi löytyä todella isoja traumoja, joita pitää lähteä purkamaan, mutta myös torjutuksi tuleminen on suuri loukkaus. Siihen on hyvä joskus koettaa eläytyä, Santalahti neuvoo.

Muista huoltaa itseäsi

Lääketieteen tohtori, gynekologi Anneli Kivijärvi kohtaa työssään usein haluttomia naisia. Nykyään seksihalujen väheneminen ei hänestä tosin ole enää naisten yksinoikeus.

– Haluttomia miehiä on nykyisin paljon, ja he ovat usein stressaantuneita perheellisiä, joiden vapaa aika kuluu kuntosalilla ja netissä, ei sängyssä peuhaten, Kivijärvi kertoo.

Naisilla erityisesti vaihdevuodet ovat edelleen ehkä suurin haaste seksihaluille.

– Jos vaihdevuosien muutoksia ei hoideta, naisesta tulee väistämättä haluton. Kuivilla limakalvoilla ja huonolla mielellä seksi ei maistu. Ja tietenkin myös ikääntyvästä miehestä tulee huolehtia. Mikään ei ole naiselle turhauttavampaa kuin mies, jolla olisi intoa mutta ei kykyä. Narunpätkällä biljardin pelaaminen on toivotonta, Kivijärvi huomauttaa.

Vastaa nimettömään kyselyyn! Kommentti ei näy muille.

Puoliso joka rakastaa ei lyö!

Jos mies ei halua ja taida, ei välitä, eikö hänelläkin ole "velvollisuus" naisensa tyydyttää. Onko rakkaus tuolloin loppunut?

On täyttä välinpitämättömyyttä sanoa ei jaksa ei huvita, ei nouse kun oli pitkä istunto. Nuo kaikki on itse tehtyjä esteitä, eikä naisen tarvitse niitä hyväksyä. Tuollainen mies saa mennä haluttomuutensa kanssa, sinne missä haluttaa.

Ihan hyvä kirjoitus ja erittäin tärkeästä asiasta...mutta mitäköhän terapeutti sitten tekisi kun varhaiskeski-ikäinen nainen on haluttomuuttaan torjunut ja loukannut miestään jo miltei vuosikymmenen ja ajanut toisen lähes masennuksen valtaan...? Muutosta ei ole luvattu eikä sitä ole tapahtunut ja alkaa omat kädetkin jo kyllästyttää...

 

V

Sisältö jatkuu mainoksen alla