Iän myötä seksin harrastamiseen tulee usein haasteita. Kroppa ei taivu enää erilaisiin asentoihin yhtä notkeasti kuin nuorena, ja sairaudetkin saattavat haitata helliä hetkiä. 

Fysioterapeutti ja seksuaalineuvoja Anu Parantainen toteaa, että plus kuusikymppisten seksi ei ole enää samanlainen tabu kuin se oli vielä pari vuosikymmentä sitten.

– Sen ikäiset ovat eläneet nuoruuttaan 60- ja 70-luvuilla, jolloin asenteet seksiä kohtaan vapautuivat ja ehkäisypillereiden käyttö yleistyi. Lisäksi nykyiset kuusi- ja seitsenkymppiset ovat parempikuntoisia kuin ikätoverinsa olivat muutama vuosikymmen sitten.

Hoida kipu ennen seksin harrastamista 

Iän myötä seksin harrastamiseen tulee kuitenkin usein haasteita. Kroppa ei välttämättä taivu enää erilaisiin asentoihin yhtä notkeasti kuin nuorena, ja sairaudetkin saattavat haitata helliä hetkiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Alaselkävaivat sekä polvi- ja lonkkanivelen kulumat rajoittavat jonkin verran vartalon liikkuvuutta. Moni joutuu läpikäymään jonkin leikkauksen, joka voi vaikuttaa kehon toimintaan. Myös ylipaino vaikeuttaa seksin harrastamista. Ison vatsan vuoksi voi olla vaikea päästä tarpeeksi lähelle kumppania, sanoo Anu Parantainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuoreessa tutkimuksessa 35 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että tärkein seksin nautintoa lisäävä tekijä olisi nykyistä parempi fyysinen kunto. Fyysisen kunnon tärkeys seksissä painottui etenkin yli 60-vuotiailla ja kolmikymppisillä. Hyvä fyysinen kunto koettiin tärkeämmäksi nautinnon kannalta kuin lisääntynyt seksiin käytetty aika, pidempi esileikki tai uusi partneri.  

Jotta yhdyntä olisi molemmille nautinnollista, se ei saa olla kivulias. Jos vaikkapa lonkkiin sattuu, kannattaa ottaa kipulääke ennen seksiä. Naisille liukuvoiteen käyttö yhdynnässä voi olla aiheellista. Muutenkin viimeistään vaihdevuosien jälkeen on hyvä hoitaa limakalvot kuntoon niihin tarkoitetuilla tuotteilla eli estrogeenivalmisteilla ja hoitavilla voiteilla, joita saa apteekeista. Lempeä huumori myös auttaa hankalimmissa tilanteissa.

Seuraavia asentoja kannattaa kokeilla: 

1. Lusikkaan

Helppo asento molemmille osapuolille on kylkimakuu, niin sanottu lusikka-asento. Nainen on edessä kyljellään ja mies naisen takana kyljellään.

2. Tuoli avuksi

Jos naisella on selkäongelmia, hän voi istua tukevalle tuolille, joka nojaa seinää vasten. Mies menee polviseisontaan naisen jalkojen väliin. Nainen voi tukea alaselkää tyynyllä parempaan asentoon, ja miehen puolestaan kannattaa laittaa tyyny polviensa alle.

3. Pöydällä

Jos miehellä on ongelmia sydämen kanssa, helpointa hänelle on olla seisaallaan ja kumppani voi olla tukevalla pöydällä. Tämä asento sopii myös selkäkipuiselle.

Seksin sielu löytyy kosketuksesta ja läheisyydestä 

Anu Parantainen muistuttaa, että seksiä on monenlaista. Jos yhdyntä ei onnistu, kumppanille voi antaa nautintoa suuseksillä ja käsin tai jollain apuvälineellä hyväilemällä. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin kosketus ja lähellä oleminen.

– Jotta me tuntisimme parisuhteessa itsemme hyväksytyiksi ja rakastetuiksi, me tarvitsemme kehon kosketusta toiseen kehoon. Kosketus kertoo toiselle, että minä pidän sinusta ja haluan huolehtia sinusta.

Anu Parantainen sanoo, että seksuaalisuuden hengen voi saavuttaa ilman yhdyntääkin.

– Uskontotieteilijä ja psykologi Thomas Moore on kuvannut, että kun seksuaalisuuden henki tulee mukaan rakasteluun sanoin, kosketuksin ja teoin, seksin sielu alkaa vaikuttaa ja rakastavaiset tuntevat yhdessäolossaan syvyyttä.

Jos seksiin suhtautuu kuin suoritettavaan tehtävään, seksin syvyyttä ei voi kokea. Siihen tarvitaan mielikuvitusta, kunnioitusta ja kokonaisvaltaista läsnäoloa.

Lähteinä myös: Kosketuksen kaipuu – kypsän iän seksuaalisuus. Toim. Anne Leinonen ja Jaana Syrjälä. Väestöliitto 2011. Thomas Moore: Seksin sielu. Like 2003. Kaalimato.comin tilaama, verkkotutkimusyhtiö M3 Research Oy:n tekemä ja Pohjoisranta Burson-Marsteller Oy:n analysoima kyselytutkimus.  

Kuvitus Otto Paakkanen. Kuvat julkaistu alunperin teoksessa Kosketuksen kaipuu – kypsän iän seksuaalisuus. Toim. Anne Leinonen ja Jaana Syrjälä. Väestöliitto 2011.

Sisältö jatkuu mainoksen alla