Voivatko silmät palaa auringossa, ja auttaako porkkana parantamaan näkökykyä? Asiantuntija vastaa kysymyksiin.

Olen kuullut, että mustikoita ja porkkanoita syömällä voi parantaa näköä. Onko se totta?

Mustikan vaikutuksia silmien terveyteen on tutkittu. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että mustikka saattaa parantaa esimerkiksi silmänpainetautipotilaiden näkökykyä ja vähentää näyttöpäätetyöskentelystä aiheutuvia silmien väsymiseen liittyviä oireita. Mustikkatutkimukset on tehty pääasiassa pensasmustikalla, ja metsämustikan osalta luotettava tutkimustieto on vielä melko vähäistä.

Porkkanassa on A-vitamiinia, joka on tärkeää sarveis- ja verkkokalvon terveydelle.

Porkkanassa on A-vitamiinia, joka on tärkeää sarveis- ja verkkokalvon terveydelle. Kyse on kuitenkin enemmän ruokavalion kokonaisuudesta kuin yksittäisistä ruoka-aineista. Sydän- ja verisuoniterveyttä ylläpitävä monipuolinen ruokavalio auttaa parhaiten vähentämään ikääntymisen vaikutuksia silmiin, suojaa silmäsairauksilta ja pitää yllä hyvää näkökykyä.

Auttavatko jotkin vitamiinilisät hoitamaan silmiä?

Jos joitakin lisiä haluaa käyttää, omega-3-rasvahappolisät saattavat ehkäistä kuivasilmäisyyttä, joka on ikääntyville tyypillinen vaiva. Omega-3-ravintolisät voivat kuitenkin hidastaa veren hyytymistä, joten niiden käytöstä kannattaa kertoa lääkärille. Leikkaukseen tai muuhun toimenpiteeseen mennessä käyttö pitää keskeyttää riittävän ajoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten älyruutujen katselu vaikuttaa silmiin? Joskus tulee tuijotettua tabletilta putkeen monta tv-sarjan jaksoa.

Tabletin katsominen tai tietokoneella työskentely edellyttävät usein intensiivistä katsomista, joka vähentää luomien räpytysrefleksiä. Jos ruutuja tuijottaa liikaa, silmät kuivahtavat ja väsyvät helposti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos ruutuja tuijottaa liikaa, silmät kuivahtavat ja väsyvät helposti.

Rasitusta helpottaa katselun tauottaminen ja katseen kohottaminen kaukaisuuteen pois ruudulta. Muista lepuuttaa silmiä noin 20 minuutin välein. Optikon tai silmälääkärin määrittämät lukulasit tekevät tabletinkin katselusta usein vähemmän rasittavaa.

Voiko silmiä jumppaamalla parantaa näköä?

Tietyissä silmäsairauksissa, esimerkiksi karsastuksessa tai silmien mukautumishäiriöissä, voidaan käyttää hoitona niin sanottuja ortoptisia harjoituksia. Niillä pyritään vahvistamaan silmien toimintaa karsastusta vastaan. Tällaisia harjoitteita tehdään joko ohjatusti vastaanotolla tai omatoimisesti ammattilaisten ohjeiden mukaan.

Onko aurinkolaseista oikeasti hyötyä silmille, vai onko se vain optikkoliikkeiden markkinapuhetta?

Aurinkolaseja kannattaa käyttää aurinkoisella säällä, koska ne saattavat suojata silmiä iän myötä esiintyvältä ikärappeumalta. Runsas ultraviolettisäteilylle altistuminen lisää myös esimerkiksi siipikalvon esiintymistä: siinä silmän sidekalvo alkaa kasvaa sarveiskalvon päälle ja voi aiheuttaa näköoireita.

Aurinkolaseja kannattaa käyttää aurinkoisella säällä.

Optikkoliikkeestä ostetut aurinkolasit ovat usein laadukkaammat, ja niissä on hyvä uv-suoja, toisin kuin halvimmissa markettilaseissa.

Voivatko silmät tosiaan palaa, jos katsoo suoraan aurinkoon ilman laseja?

Auringon valo on niin voimakas, että se voi aiheuttaa vauriota tarkan näön alueelle. Katsetta ei kannata kohdistaa suoraan aurinkoon. Erityisen varovainen kannattaa olla suurentavien laitteiden, kuten kiikareiden tai kaukoputken kanssa: niillä ihan lyhytkestoinenkin aurinkoon katsominen voi vaurioittaa silmää.

Mitä silmille tapahtuu, jos pitää silmälaseja vain harvoin? En halua pitää lasejani, koska ne näyttävät hölmöltä, eivätkä piilolinssitkään sovi.

Ikääntyville silmille ei pääosin ole suurempaa haittaa, jos laseja käyttää kotona vain tarvittaessa. Sen sijaan lapsen on tärkeää käyttää määrättyjä silmälaseja, erityisesti jos silmät ovat miinustaitteiset tai eripariset. Näkökyky kehittyy parhaiten, kun silmän verkkokalvolle muodostuva kuva on mahdollisimman tarkka.

 Silmille ei ole ole suurempaa haittaa, jos laseja käyttää kotona vain tarvittaessa.

Ikääntyessä yleinen oire on lähinäön heikentyminen, mikä johtuu silmän oman linssin asteittaisesta jäykistymisestä iän myötä. Iästä aiheutuvaan lähinäön heikentymiseen löytyy usein apu sopivista lukulaseista. Muista kuitenkin käyttää silmälaseja ainakin liikenteessä: paras mahdollinen näkökyky on tärkeää yleisen liikenneturvallisuuden vuoksi.

Moni ikäiseni käyttää säännöllisesti kosteuttavia tippoja. Kannattaisiko niitä käyttää varmuuden vuoksi? Silmissäni on välillä roskan tunnetta.

Roskan tai hiekan tunne voi johtua juuri kuivasilmäisyydestä. Iän myötä kyynelnesteen muodostuminen saattaa vähentyä ja kyynelnesteen haihtuminen silmän pinnasta lisääntyä. Myös lääkitykset ja naisilla vaihdevuosien hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa silmien kuivumista.

Kuivasilmäiset hyötyvät kosteuttavista tipoista, mutta jos käytät niitä säännöllisesti, valitse säilöntäaineeton tippa. Jos sairastat reumaa, silmätippojen käyttäminen voi jopa estää näköä uhkaavan kroonisen sarveiskalvohaavan synnyn.

Kuinka usein silmät kannattaa tarkistuttaa optikolla tai lääkärillä?

Optikon tekemät silmänpohjakuvaukset voivat tuoda esiin silmäpohjasta verkkokalvon keskeisen osan sairauksia. Jos kuvissa havaitaan jotain poikkeavaa, niistä pyydetään silmälääkärin arvio. Pelkkä optikon tutkimus ei kuitenkaan riitä. Silmälääkäri tutkii mikroskoopin avulla myös silmien muut rakenteet ja ottaa huomioon silmien terveyteen vaikuttavat yleissairaudet.

Yli 45-vuotiaille on suositeltavaa käydä silmälääkärissä vähintään kolmen vuoden välein.

Yli 45-vuotiaille on suositeltavaa käydä silmälääkärissä vähintään kolmen vuoden välein. Mitä enemmän ikää karttuu tai jos on jokin yleissairaus, sitä säännöllisemmin silmien tila pitäisi tarkistuttaa. Yleisimmät silmäsairaudet ovat hoidettavissa ja toimintakyky säilyy parempana, jos sairaudet havaitaan ajoissa.

Miten silmäterveyttä voi seurata itse?

Yli 60-vuotiaiden kannattaa vaikkapa kerran kuussa tarkistaa näkö katsomalla aina samaa kohdetta. Peitä vuorotellen oikea ja vasen silmä, jolloin voit huomata näössä tapahtuneet muutokset. Esimerkiksi viivojen vääristyminen tai mustien ja valkoisten täplien ilmestyminen näkökenttään voivat kertoa ikääntymiseen liittyvistä silmäsairauksista.

Asiantuntijana silmätautien erikoislääkäri ja silmätautien erikoisalajohtaja, ylilääkäri Matti Seppänen, Suomen Terveystalo.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 5/2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla