Jospa sitten otan mieluummin luonnonmukaista punariisiä kuin statiinia kolesterolin hoitoon, ajattelee moni, mutta vikaan menee.

Punariisi on lisäravinne, jota valmistetaan kasvattamalla erästä rihmasienilajia keitetyn riisin päällä. Rihmasieni värjää riisin punaiseksi.

Punariisistä saadaan monakoliini K:ta, joka on rakenteeltaan samanlainen kuin kolesterolilääkkeenä käytetty lovastatiini.

Punariisipohjaiset ravintolisät vähentävätkin veren kolesterolia aivan samalla mekanismilla kuin kolesterolilääkkeet. Monet päätyvät käyttämään korkean kolesterolin hoitoon punariisivalmistetta sen sijaan, että käyttäisivät lääkärin määräämää statiinia.

– Ilmeisesti ihmiset ajattelevat, että lisäravinne on jotenkin luonnollisempi tuote kuin lääke, mutta tässä tapauksessa vaikuttava aine on aivan sama. Se ei siis itsessään ole sen luonnonmukaisempi kuin lääkkeen sisältämä lovastatiini, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma.

Taustaa: Onko sinulla statiinilääkitys?
Tässä maailman helpoin konsti lisätä terveyttäsi

Statiineista sivuvaikutuksia

Osmo Saarelma tietää, että joskus potilaat puolustelevat punariisin käyttöä sanomalla, että sillä on vähemmän sivuvaikutuksia kuin lääkestatiinilla.

Statiinin yleisin sivuvaikutus on lihaskipu. Jos potilas on saadakseen sivuvaikutuksena lihaskipuja, hän saa niitä, jos käyttää vaikuttavaa ainetta riittävästi – on se sitten punariisivalmisteessa tai lääkestatiinissa.

– Lisäravinteiden valmistusketjua tai laatua ei valvota yhtä tarkkaan kuin lääkkeiden valmistusta, ja siksi vaikuttavan aineen määrä punariisivalmisteessa saattaa vaihdella paljonkin. Voi siis olla, että punariisissä vaikuttavan aineen pitoisuus on ollut niin pieni, ettei sivuvaikutuksia ole tullut.

Osmo Saarelman mukaan punariisivalmisteiden käyttöä tulisi välttää, koska annostelua ja tehoa on vaikea määritellä. Lääkkeessä vaikuttavaa ainetta on aina täsmälleen sama määrä. Lisäksi punariisissä olevan pölyn hengittäminen voi aiheuttaa allergisia reaktioita.

Onko kolesterolilääkkeen syönti turhaa?

Mitä sitten kannattaisi tehdä, jos lääke aiheuttaa kiusallisia lihaskipuja ja kolesterolia pitäisi kuitenkin hoitaa?

– Statiineissa on eroja, joten kannattaa kysyä lääkäriltä, olisiko mahdollista kokeilla toista lääkettä.

Osmo Saarelma on sitä mieltä, että joissakin tapauksissa kolesterolilääkkeen syönti voi olla turhaa.

– Jos potilas on muuten terve, mutta kolesteroli on korkealla, en ehkä määräisi lääkettä. Jos potilaalla on sen lisäksi muita riskitekijöitä, kuten runsaasti ylipainoa ja verenpainettakin, silloin lääke on paikallaan.

Kaikkein tärkeintä olisi kuitenkin kokeilla ensin elämäntapamuutosta: lopettaa mahdollinen tupakointi, keventää ruokavaliota ja lisätä liikuntaa.

Lue myös: Statiineista haittoja vain pienelle osalle käyttäjistä

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju