Jospa sitten otan mieluummin luonnonmukaista punariisiä kuin statiinia kolesterolin hoitoon, ajattelee moni, mutta vikaan menee.

Punariisi on lisäravinne, jota valmistetaan kasvattamalla erästä rihmasienilajia keitetyn riisin päällä. Rihmasieni värjää riisin punaiseksi.

Punariisistä saadaan monakoliini K:ta, joka on rakenteeltaan samanlainen kuin kolesterolilääkkeenä käytetty lovastatiini.

Punariisipohjaiset ravintolisät vähentävätkin veren kolesterolia aivan samalla mekanismilla kuin kolesterolilääkkeet. Monet päätyvät käyttämään korkean kolesterolin hoitoon punariisivalmistetta sen sijaan, että käyttäisivät lääkärin määräämää statiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ilmeisesti ihmiset ajattelevat, että lisäravinne on jotenkin luonnollisempi tuote kuin lääke, mutta tässä tapauksessa vaikuttava aine on aivan sama. Se ei siis itsessään ole sen luonnonmukaisempi kuin lääkkeen sisältämä lovastatiini, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taustaa: Onko sinulla statiinilääkitys?
Tässä maailman helpoin konsti lisätä terveyttäsi

Statiineista sivuvaikutuksia

Osmo Saarelma tietää, että joskus potilaat puolustelevat punariisin käyttöä sanomalla, että sillä on vähemmän sivuvaikutuksia kuin lääkestatiinilla.

Statiinin yleisin sivuvaikutus on lihaskipu. Jos potilas on saadakseen sivuvaikutuksena lihaskipuja, hän saa niitä, jos käyttää vaikuttavaa ainetta riittävästi – on se sitten punariisivalmisteessa tai lääkestatiinissa.

– Lisäravinteiden valmistusketjua tai laatua ei valvota yhtä tarkkaan kuin lääkkeiden valmistusta, ja siksi vaikuttavan aineen määrä punariisivalmisteessa saattaa vaihdella paljonkin. Voi siis olla, että punariisissä vaikuttavan aineen pitoisuus on ollut niin pieni, ettei sivuvaikutuksia ole tullut.

Osmo Saarelman mukaan punariisivalmisteiden käyttöä tulisi välttää, koska annostelua ja tehoa on vaikea määritellä. Lääkkeessä vaikuttavaa ainetta on aina täsmälleen sama määrä. Lisäksi punariisissä olevan pölyn hengittäminen voi aiheuttaa allergisia reaktioita.

Onko kolesterolilääkkeen syönti turhaa?

Mitä sitten kannattaisi tehdä, jos lääke aiheuttaa kiusallisia lihaskipuja ja kolesterolia pitäisi kuitenkin hoitaa?

– Statiineissa on eroja, joten kannattaa kysyä lääkäriltä, olisiko mahdollista kokeilla toista lääkettä.

Osmo Saarelma on sitä mieltä, että joissakin tapauksissa kolesterolilääkkeen syönti voi olla turhaa.

– Jos potilas on muuten terve, mutta kolesteroli on korkealla, en ehkä määräisi lääkettä. Jos potilaalla on sen lisäksi muita riskitekijöitä, kuten runsaasti ylipainoa ja verenpainettakin, silloin lääke on paikallaan.

Kaikkein tärkeintä olisi kuitenkin kokeilla ensin elämäntapamuutosta: lopettaa mahdollinen tupakointi, keventää ruokavaliota ja lisätä liikuntaa.

Lue myös: Statiineista haittoja vain pienelle osalle käyttäjistä

Sisältö jatkuu mainoksen alla