Sjögrenin syndrooma eli oireyhtymä on tyypillisimmillään naisten sairaus, joka on alkanut ruuhkavuosien aikaan, mutta diagnosoidaan usein 50-vuotiailla.

  1. Sjögrenin syndrooma on tulehduksellinen reumasairaus. Oireyhtymään kuuluu monenlaisia vaivoja, joista osa saattaa piinata pitkäänkin salakavalana ennen kuin niille saadaan yhteistä selittäjää. Keskeisimmät oireet ovat silmien, suun ja sukuelinten limakalvojen kuivuminen. Suu esimerkiksi saattaa tuntua kuivalta, nieleminen vaikeutuu ja ääni käheytyy.
  2. Kansanomainen nimitys Sjögrenin oireyhtymälle voisi olla ”rauhasreuma”. Taudille on tyypillistä, että erittävät rauhassolut eivät toimi normaalisti. Esimerkiksi sylkeä, kyynel- ja mahanesteitä ei tule riittävästi.
  3. Primaaria Sjögrenin syndroomaa sairastavia henkilöitä on Suomessa jopa 208 000. Oireyhtymä voi kehittyä itsenäisenä eli primaarisena tautina tai se voi liittyä muihin reumaattisiin autoimmuunitauteihin, erityisesti nivelreumaan ja SLE-tautiin. Jälkimmäinen määritelmä tarkoittaa sekundaarista Sjögrenin oireyhtymää.
  4. Oireet ilmaantuvat tyypillisimmillään 35–45-vuotiailla, mutta diagnoosi tehdään keskimäärin vasta kymmenen vuoden kuluttua, yli 50-vuotiaana. Tauti voi kuitenkin puhjeta jo lapsena tai vasta vanhukselle. Tähän hitaasti etenevään sairauteen ei toistaiseksi ole  parantavaa hoitoa.
  5. Yleisoireita on monia. Väsymys on tavallisin ja vaikein oire. Niin ikään tautiin liittyvät muun muassa nivel- ja lihaskivut, masennus, valkosormisuus sekä ihon, emättimen ja hiuksien kuivuus. Nenän limakalvojen ja hengitysteiden kuivuus altistaa myös toistuville ylähengitystieinfektioille.
  6. Sjögrenin syndroomaan liittyy monia sisäelinmuutoksia ja -sairauksia, kuten kilpirauhashäiriöt ja -tulehdukset, ruokatorven ja suoliston häiriöt, keuhko-ongelmat, lihastulehdus, verisuonitulehdus (vaskuliitti), neuropsykiatriset oireet, hyvänlaatuiset imusolmukemuutokset ja lymfooma.
  7. Tietoa sairastuneille sairastuneille jakaa Suomen Sjögrenin syndrooma -yhdistys. Yhdistyksessä päivystää muun muassa Sjögren-puhelin tiettynä viikonpäivänä.

    Lähteet: Suomen reumaliitto ja Suomen Sjögrenin syndrooma -yhdistys

Kansainvälistä Sjögren-päivää vietetään keskiviikkona 23. heinäkuuta. Se on sairauden löytäjän, Henrik Sjögrenin, syntymäpäivä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla