Estrogeeni vaikuttaa kaikkiin naisen elimistön toimintoihin.

1. Ihosta aivoihin

Estrogeenireseptoreja on joka puolella naisen elimistössä. Niiden ansiosta solut tunnistavat estrogeenin ja reagoivat siihen, ja siksi vaihdevuosien hormonivaje vaikuttaa terveyteen kokonaisvaltaisesti. Iho ohenee, limakalvot kuivuvat, lihasmassa vähenee ja luusto heikkenee. Aineenvaihdunta hidastuu ja kiloja kertyy herkemmin. Verenpaine ja kolesteroli nousevat.

2. Kaikki eivät saa aaltoja

Hormonien heittely vaikuttaa autonomisen hermoston kautta useisiin elimistön säätelyjärjestelmiin. Siksi vaihdevuosioireet voivat olla muutakin kuin hikoilua ja kuumia aaltoja: sydämen tykyttelyä, univaikeuksia, nivelkipuja ja lihasjäykkyyttä, virtsavaivoja, muistin pätkimistä, masennusta sekä outoja ahdistus- tai pelkotiloja.

Pitkäaikainen hormonihoito lisää rintasyöpäriskiä hiukan.

3. Luonnollista estrogeenia

Estrogeeni korjaa tehokkaasti hormonimuutoksista johtuvia vaivoja. Hormonikorvaushoidossa käytetään Suomessa estrogeenia, joka on samanlainen hormoni kuin mitä naisen omat munasarjat tuottavat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Sydän hyötyy

Yli viisi vuotta käytettynä hormonikorvaushoito lisää hieman rintasyövän riskiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toisaalta, oikeaan aikaan aloitettuna se vähentää merkittävästi sydänkuoleman riskiä. Sydäntautiriski kasvaa dramaattisesti, kun sydän- ja verisuonijärjestelmää suojaava oma estrogeenituotanto on hiipunut. Sydäntauteihin kuolee yli 10 000 60-vuotiasta naista vuodessa, rintasyöpään noin 800.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tiina Ramsay.

Rintasyöpä

Ei kannata ottaa rintasyöpäriskiä kevyesti, asian kokeneena. Lukekaa asiasta syöpäyhdistyksen sivuilta. Yli 5 vuotta hkh lisää huomattavasti rintasyövän riskiä, näin kävi minulle. En tiennyt riskistä, lääkärit uusivat reseptin rutiinilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla