Särkeekö olkapäitäsi tai sattuuko liike? Onko olkapäässäsi repeämä? Onko sinulla jäätynyt olkapää? Milloin pitää mennä leikkaukseen? Asiantuntija vastaa.

Kärsin ahtaan olkapään oireyhtymästä. Miten niinkin liikkuva kehon osa kuin olkapää voi ahtautua?

Totta on, että olkapää on kaikkein liikkuvin nivelemme. Normaalisti voimme liikuttaa olkavarttamme mihin asentoon tahansa, ja olkanivel myötää liikettämme. Samaan aikaa liikkuu lapamme: se kiertyy, kun nostamme kättämme esimerkiksi ylöspäin.

Lapaluun yhdistävät olkaluuhun niin sanotut kiertäjäkalvosinjänteet. Jos jänteet ärtyvät, rispaantuvat ja turpoa­vat, olkapään alueen sanotaan ahtautuvan. Se tarkoittaa sitä, että jänteet ja olkapää eivät mahdu liikkumaan kunnolla, joten liike häiriintyy ja estyy.

Onko iällä tekemistä olkapäävaivojen kanssa?

Usein kyllä. Olkajännevaivat ilmaantuvat, kun ikää kertyy ja olan kudokset alkavat luonnostaan rappeutua. Monella yli viisikymppisellä on jonkinasteista jänteiden rappeutumista. Jos on nostellut raskaita taakkoja, ja varsinkin, jos on jossain vaiheessa repäissyt sellaisen ylös oikein kunnolla, olkapää saattaa kipeytyä entistä enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olkapään ominaisuuksiin kuuluu myös limapussijärjestelmä, joka auttaakudosten liikettä ja liukumista. Äkkinäiset kiskaisut saattavat aiheuttaa limapussiin pienen vamman. Silloin olka ärtyy ja tuntuu kipeältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miltä olkakipu tuntuu?

Ensimmäiset oireet ovat yleensä jonkinlaiseen vioittumaan ja sitä seuraavaan liikearkuuteen liittyvää kipuilua. Kättä ei pystykään kohottamaan kuten terveinä päivinä. Ja mitä ylemmäs kättä nostaa, sitä enemmän kipua tuntuu. Raskaammat kantamukset aiheuttavat jomottavaa kipua.

Olkapää on levossa usein täysin oireeton, mutta rasituksessa kipu tulee yhä herkemmin. Yösärkyä ilmaantuu öisin varsinkin kyljellä maatessa.

Olkaongelmainen potee usein myös niin sanottua yli 60 asteen kipua. Se tarkoittaa sitä, että kipu alkaa, kun kättä nostaa alaviistosta ylöspäin. Ja kun käsi on yläviistossa ja sitä viedään siitä ylöspäin, kipu taas lievenee.
Tällaisessa kivussa on kyse ahtautuneesta olkajänteestä, joka joutuu ensin puristukseen, ja liikkeen jatkuessa puristus vastaavasti hellittää.

Liittyykö kiertäjäkalvosimen jännetulehdukseen aina myös repeämä?

Joskus kyllä. Olkapään kudoksessa voi kuitenkin olla repeämiä ilman kipuoireita. Isomman repeämävaurion tunnistaa parhaiten siitä, että silloin kättä ei pysty nostamaan ollenkaan. Silti repeämä ei välttämättä varsinkaan iäkkäillä ihmisillä kipuile – olan lihakset vain eivät toimi, koska jänteet eivät ole kunnossa. Keski-ikäisillä olkapään repeämä liittyy yleensä vammaan, kaatumiseen tai rajuun yhtäkkiseen nykäisyyn.

Miten lievitän olkakipujani alkuvaiheessa?

Välttämättä kipua ei tarvitse sen kummemmin hoitaa, sillä aika parantaa hiljalleen myös olkapään kipuja. Vältä kuitenkin ensi alkuun kipuja aiheuttavia liikkeitä.

Jos olka ärtyy niin, että se haittaa vaikkapa nukkumista, ota tavallista parasetamolia. Myös kipugeelejä voit kokeilla. Niissä vaikuttavana aineena on esimerkiksi diklofenaakkia tai piroksikaamia.

Kylmä lievittää olkakipuja ja vähentää kudosturvotusta ja -tulehdusta. Kylmäpakkausta on hyvä pitää olkaa vasten 10–15 minuuttia.

Pitkittynyt olkapääkipu saattaa rauhoittua kylmää paremmin lämpimästä. Esimerkiksi mikrossa lämmitettävästä kauratyynystä voi löytyä rentouttava apu myös univaikeuksiin.

Pitääkö kipeän olkapään antaa olla rauhassa liikkeeltä vai päinvastoin?

Ihan liikuttamatta ei pidä olla. Koeta etsiä liikeratoja, jotka eivät satu. Käden nosto sivulle on useimmiten kivuliain liikesuunta. Silloin käsi kannattaa nostaa etukautta koholle, vetää kyynärpää samalla koukkuun ja viedä käsi sivulle vasta sitten.

Missä vaiheessa olkapääkivun kanssa pitää lähteä lääkäriin?

Kun kipu tuntuu tulleen jäädäkseen, eivätkä omahoitokonstit riitä. Lääkäri ohjaa potilaan yleensä ensiksi fysioterapeutille, joka tekee sopivan jumppaohjelman.

Harjoittelusta on se etu, että olan lihasten liikkeiden säätely alkaa toimia paremmin. Jumppa täsmää myös olan liikkeessä mukana olevan lapaluun toimintaa.

Millaisia ovat olkapään vaivojen järeämmät hoitokeinot?

Kipua voidaan taltuttaa muun muassa puudutus- ja kortisonipistoksilla ainakin kerran tai pari. Ne saattavat auttaa alussa hyvinkin.

"Leikkauksesta on hyötyä vain silloin, kun olassa on laaja kiertäjäkalvosinjänteen repeämä."

Uusin tutkimustieto kertoo, että oikeanlainen fysioterapia antaa paremmat tulokset kuin kirurgia.

On huomattu, että osittaisten repeämien leikkaukset ja ahdasolkaleikkaukset, joita tehdään vuosittain jopa noin 20 000, ovat usein turhia.

Millainen tauti on jäätynyt olkapää?

Se alkaa useimmiten olkakivuilla varsinkin yöllä. Sitten olkanivelen liikkeet vähenevät ja potilaasta tuntuu, että olkanivel ei liiku enää ollenkaan. Liikkeet ikään kuin ”jäätyvät” kuukausien kuluessa.

Kipujen jälkeen tulee kuukausien vaihe, jolloin kipuja ei ole, mutta olka alkaa ”sulaa”.

Varsinaista lääkettä, joka nopeuttaisi tätä vajaa pari vuotta kestävää prosessia, ei valitettavasti ole. Kivut, jäätyminen ja sulamisvaihe vain pitää kestää. Kunnollinen kipulääkitys alkuvaiheen yökivuissa on yleensä tarpeen. 

Asiantuntijana ylilääkäri Timo Pohjolainen Kuntoutus Ortonilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla