Kipu olkapäässä vie hermot ja toimintakyvyn. Jokin vaiva paranee itsestään, ja usein fysioterapia auttaa. Joskus tarvitaan kirurgin veistä.

Olkapääkipua on monenlaista. Valitse vaivaasi lähinnä vastaava vaihtoehto alla olevista.

 

1. Olkapää ei ole jäykkä, mutta olkavarren ojennus sattuu:

Pinne-oireyhtymä

Oireet: Olkapään pinneoireyhtymä oireilee yösärkynä ja liikekipuna etenkin olkavartta loitonnettaessa.
Syyt: Jänteistä koostuvan kiertäjäkalvosimen ja olkapään luisen katon välinen tila on ahdas. Oireyhtymästä käytetään myös nimitystä ahdas olkapää.
Hoito: Ensisijainen hoito on kuntoutus. Fysioterapeutti antaa ohjeet omatoimiseen liike- ja liikuntaharjoitteluun. Toissijainen hoito on niin sanottu avarrusleikkaus, jossa poistetaan olkalisäkkeen luuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Olkapää ei ole jäykkä, vaikka sivunosto tekee kipeää:

Jännetulehdus tai -repeämä

Oireet: Kiertäjäkalvosimen tulehduksessa ja repeämässä kipu tuntuu, kun olkavartta nostetaan sivulle. Repeämässä vaivaan liittyy lepo- ja yösärkyjä ja voimaheikkoutta.
Syyt: Jännetulehdus on rasitusvamma, ja rappeumaperäisessä repeämässä perussyy on rappeuma. Kiertäjäkalvosin kuluu kuin villasukka kantapäästä, ja se voi revetä normaalissa ponnistuksessa, vaikkapa matkalaukkua nostaessa.
Hoito: Alkuvaiheessa kipulääkitys ja fysioterapia. Jos kiertäjäkalvosin on revennyt eikä toimintakyky palaudu nopeasti, jänteet voidaan kiinnittää leikkauksella olkaluun päähän.

3. Olkapää on kipeä ja jäykistyy vähitellen:

Nivelpussin tulehdus

Oireet: Kun olkapään kiinnikkeiden nivelpussi tulehtuu, olka on ensin pelkästään kipeä, sitten kipeä ja jäykkä, ja lopulta vain jäykkä. Vaivaa kutsutaan jäätyneeksi olkapääksi.
Syyt: Tulehdus voi alkaa ilman selkeää syytä tai liittyä tapaturmaan. Tyypin 1 diabetes altistaa vaivalle. Jos toisessa olkapäässä on ollut nivelpussin tulehdus, se voi tulla myös toiseen. Sama olka ei yleensä jäädy uudestaan.
Hoito: Kipulääkitys ja liikelaajuuksia ylläpitävä harjoittelu. Yleensä jäykkyys laukeaa 1–2 vuoden kuluessa, ja vaiva paranee itsestään. Jos jäykkyys jää ja päädytään leik­kaukseen, sen jälkeen tarvitaan aktiivista fysioterapiaa.

4. Olkapää on kipeä ja jäykkä:

Nivelrikko

Oireet: Olkapään nivelrikon oireita ovat jäykkyys ja särky. Liikekipu on pahempaa kuin leposärky.
Syyt: Sisäsyntyinen kuluma, jonka syytä ei tiedetä. Vanhat tapaturmat eivät aiheuta nivelrikkoa olkaan yhtä helposti kuin polveen tai lonkkaan.
Hoito: Kipulääkitys, kuormituksen vähentäminen ja kevyet liikelaajuuksia ylläpitävät harjoitteet.
Fysioterapia ei paranna vaivaa, ja kirurginen hoito on useimmiten olkapään tekonivelleikkaus.

Levossa ja liikkeessä

  • Olkavaivoissa kipu jäytää usein sekä levossa että liikkeessä. Olkaa ei saa venyttää väkisin kovaa kipua vastaan. Kädet taskussa ei silti kannata kulkea; fysio­terapeutilta saa ohjeet sopiviin liike- ja liikuntaharjoituksiin.
  • Pinneoireyhtymä ja jäätynyt olkapää paranevat yleensä täysin oireettomiksi.
  • Kiertäjäkalvosimen repeämästä saattaa jäädä lieviä oireita.
  • Nivelrikon jälkeen olkapää ei ole koskaan entisensä, vaikka leikkauksesta on suuri apu.

Asiantuntija ortopedi Mika Paavola,  HYKS – Töölön sairaala.

Minulla on työperäinen vaiva oikeassa olkapäässä,joka on kerran operoitu tähystysleikkauksella,poistettiin luuta ja nivelpussi,mut kulunut lovi jäi johon nivel tuntuu aina vähän jumivan.
Suurimmat kivut jäi sille reissulle, mut eihän se enää toimi niinkuin nuorempana,kättä ei voi nostaa kuin leuvan korkeudelle, rasittuessa kipu yltyy ja tuntuu painon tunnetta niinkuin ois kymmenkilon paino olkapäällä.
Samassa operaatiossa hävis peukalon ja etusormen(koettelusormi) tunto puoleen kämmeneen asti,mut hyvin tuohon on tottunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla