Ukkovarvas vääntyy kohti muita varpaita. Kipua, hiertymiä, känsiä. Vaivaisenluuhun tepsivät kunnon kengät ja jumppa, joka voi jopa korjata vaivan.

1. Vääränkokoiset kengät

Suurin syyllinen vaivaisenluuhun ovat vääränkokoiset kengät. Kapeakärkiset jalkineet eivät jätä varpaille tilaa liikkua, minkä lisäksi naisilla on taipumus ostaa liian pieniä kenkiä.

Moni katsoo kengässä pelkkää numeroa, ei kokoa. Saman numeron kenkä voi olla toisella valmistajalla pienempi kuin toisella. Myös perintötekijät vaikuttavat vaivan syntyyn.

2. Varpaat suoraan

Hyvässä kengässä kaikki varpaat mahtuvat olemaan suorassa ja erillään. Kenkiä ostaessa on syytä tutkia ensimmäiseksi lesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos laajuusmerkintää ei löydy kengän sisäpinnasta, kysy sitä myyjältä. F-kirjain tarkoittaa normaalilestiä, joka sekin on aika kapea suomalaiseen jalkaan. H-lesti soveltuu sekä leveälle että vaivaisenluuta potevalle jalalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Eläköön lättäpohja!

Hyvä kenkä kiertyy, kun sitä vääntää keskikohdasta. Joustavuus vapauttaa jalkaterän toimimaan luonnollisesti.

Kelpo kengänpohja on ohut ja taipuu päkiästä. Silloin jalkaterän ja varpaiden lihakset tarttuvat napakasti alustaan ja pääsevät tekemään työtä. Ohuet pohjat kehittävät myös tasapainoa. On jopa arveltu, että niillä kaatuillaan vähemmän.

Jalkineiden aatelia ovat kevytjalkineet eli paljasjalkakengät. Sukkamaisen ohut pohja antaa tunteen kuin kävelisit paljain jaloin, mutta silti se suojaa jalkoja kaikelta terävältä. Jos jaloissa on pahoja kipuja, kevytjalkineissa voi käyttää iskua vaimentavia pohjallisia.

4. Korot alas

Korkokengät ovat jalkojen vihollinen numero yksi. Mitä korkeammat korot, sitä pahemmin lanneranka vääntyy notkolle ja paino putoaa päkiöiden ja varpaiden varaan.

Työkengissä paras on 1–2 sentin korko. Päivän aikana kengät on myös hyvä välillä riisua, jotta varpaat saavat liikkua vapaasti ja jalkaterä levitä rauhassa oikeaan asentoon.

Vannoutuneen korkokenkäihmisen kannattaa vaihdella erilaisia korkoja – ja totutella myös matalampiin. Jos käytät aina vain korkokenkiä, akillesjänteesi lyhentyvät ja koroitta kulkeminen käy vähitellen kivuliaaksi.

5. Sukalla on väliä

Liian pienessä sukassa varpaat taipuvat koukkuun. Se edistää vaivaisenluun syntyä ja pahentaa jo valmista vaivaa. Sukka saisikin olla yhden tai kaksi numeroa suurempi kuin kenkä, sillä sukkien ja kenkien numeroinnit eivät vastaa toisiaan. Erityisen hankalia ovat hoitosukat, koska ne vetävät varpaat suppuun. Avovarpaiset versiot ovat parempia, niissä varpaita voi liikutella. Jos suosii umpinaisia, varpaita pitäisi muistaa jumpata käytön jälkeen.

6. Paljain jaloin

Hyvä tapa ehkäistä ja hoitaa vaivaisenluuta on kulkea mahdollisimman paljon avojaloin. Se on laiskan ihmisen jalkajumppaa ja riittää hyvin, jos vaivaisenluuta ei ole.

7. Sitkeää voimistelua

Jos vaivaisenluu on jo päässyt syntymään, jalkaterapeutin opettama spiraalidynaaminen voimistelu auttaa. Voimistelu opettaa jalkaterän ja jalan kaaret liikkumaan oikealla tavalla. Usein liikkeiden korjaukset lähtevät lantiosta asti.

Voimistelun avulla lievä ja keskivaikea vaivaisenluu voivat korjautua jopa täysin, mutta harjoitteluun on sitouduttava kunnolla ja kärsivällisesti. Tulokset alkavat näkyä aikaisintaan kuuden viikon kuluttua.

8. Apua välineistä

Apteekin apuvälineet helpottavat vaivoja. Punoittavaan kyhmyyn voi kokeilla ohutta vaivaisenluun suojaa. Se ehkäisee painetta ja kipua ja estää ihon hankautumista.
Ilman suojaa kyhmy saattaa paisua kananmunan kokoiseksi. Sukan sisään laitettava, Epitactsilikonilevystä leikattava soikio ehkäisee jatkuvaa ihon hankausta ja punoitusta.

Fleecy web -ihonsuojamateriaali suojaa hankaukselta esimerkiksi juoksu- tai sauvakävelylenkin aikana. Ensiapua antaa myös pehmeä Superlon-suojaputki.
Saatavissa on myös jalkaterän ja isonvarpaan ympärille sidottava Hallufix-lasta, joka helpottaa kipua ja korjaa varpaan virheasentoa. Lastaa voi käyttää sekä yöllä nukkuessa että päivällä kengän sisällä.
Sen sijaan vaivaisenluuhun tarkoitetut huoparenkaat voivat jopa lisätä hankausta, kun iho pursuaa ulos renkaasta.

9. Leikkaus on viimeinen vaihtoehto

Leikkaus on viimeinen vaihtoehto, kun mikään muu keino ei auta ja kivut haittaavat päivittäistä elämää. Leikkauksesta ei vain välttämättä ole lopullista apua, ja suurella osalla se joudutaankin uusimaan.

Kotijumppa-ohjeet

  1. Leikkaa tennispallo terävällä veitsellä puoliksi. Istu tuolilla ja laita pallon puolikas päkiänivelten taakse. Pidä kantapää lattiassa.
  2. Paina päkiää palloa vasten niin, että päkiänivelten rystyset näkyvät ja varpaat osoittavat suorina lattiaa kohti. Pidä tämä asento 10 sekuntia. Toista liike 10 kertaa. l Istu tuolilla ja laita tennispallo jalkapohjan alle.
  3. Paina jalkapohjaa, erityisesti sisäkaarta, palloa vasten ja pyöritä edestakaisin. Paina eri voimakkuuksilla, jotta saat tuntuman, mikä on tehokasta. Tee liikettä 2–4 minuuttia kummallakin jalkapohjalla.
  4. Laita tennispallon puolikas isovarpaan tyvinivelen alle.
  5. Paina tyviniveltä alustaa vasten niin, että pallo menee lyttyyn. Pidä jännitystä 10 sekuntia. Toista 10 kertaa.

Lisätietoja: Lähimmän jalkaterapeutin löydät Suomen Jalkojenhoitaja- ja Jalkaterapeuttiliitto ry:n nettisivuilta www.sjjl.fi.

Vaivaisenluista ei noilla jumppakeinoilla pääse eroon, mutta ovat hyviä keinoja niiden ennaltaehkäisyssä. Tärkeitä ovat myös kunnon jalkineet, niinkuin kaikki varmaan tietävät että kapeakärkiset kengät vääntävät peukalovarpaan luonnottomaan asentoon ja edesauttavat vaivaisenluun kehittymistä.

Minullako vaivasenluu

Jalkahoitaja sanoi,minulle ,että minulla on pieni vaivasenluu. Yllätyin,mutta haluaisin hoitaa sitä,ettei mene "puukkoon",koska näin sairaalassa huonetovereiden tuskia,kun oli veistetty luuta pienemmäksi.Täältäpä sitten löytyi jumppaojheita joten nyt vaan tennispalloa halkomaan ja sitte hommiin.
Saisimpa vielä ohjeet TENNISKYYNERPÄÄN hoitoon,se on nimittäin oikeasti kipeä eikä yhtä salainen kuin tuo vaivasenluu.
t. kevätlintu

Sisältö jatkuu mainoksen alla