Kaamos alkaa marraskuun lopulla pohjoisimmassa Suomessa ja päivän pituus on enää muutamia tunteja etelässäkin. Annamme viisi vinkkiä kaamoksen selättämiseen.

1. Lepo

Emme voi vetäytyä muutamaksi kuukaudeksi unten maille ja hylätä velvollisuuksiamme, mutta voimme raivata kalenterista “talvehtimisaikaa” – aikaa, jolloin vain olet etkä vaadi itseltäsi mitään. Hyvä yöuni, päiväunet ja taukopäivät treeneistä ovat kultaakin arvokkaampia voimanlähteitä.

2. Ulkoilu

Hengitämme jatkuvasti kuivaa ja koneellisesti tuotettua sisäilmaa. Jo pieni määrä ulkoilua päivässä piristää. Jos et kuulu niihin onnekkaisiin, joilla on koira ulkoilutettavana tai lähin bussipysäkki kilometrin päässä, käytä mielikuvitustasi. Voisitko jäädä bussista muutamaa pysäkkiä aikaisemmin pois, tai haastaa perheenjäsenesi tai lähellä asuvan kaverisi päivittäiselle happihypylle? Kun luonnonvaloa on vähän, pyri pyrähtämään raikkaassa ilmassa päiväsaikaan.

3. Kaveri-coach

Parhaimmat hetket ovat vielä hienompia, ja pahimmat hetket vähemmän hirveitä, kun ne voi jakaa. Kaveri-coach on ihminen, jonka kanssa haluat jakaa osan arkesi ylä- ja alamäistä. Tee sopimus kaverisi kanssa, että kannustatte, kuuntelette, kunnioitatte ja kyselette toisiltanne, miten menee. Päättäkää yhdessä, että tämä talvi on juuri niin hieno, kuin haluatte ja tukekaa toistenne tavoitteeseen pääsyä. Yhdistä myös ulkoiluvinkkiin: kaveri-coach auttaa selättämään tekosyyt!

4. Ilo

Listaa ylös asioita, joista todella nautit. Valitse listasta asiat, joita voi tehdä mihin vuodenaikaan tahansa ja ripottele ne kalenteriisi eri viikkojen kohdalle.

5. Valo

Saatko kotiisi lisää luonnonvalon kaltaista valoa vaihtamalla päivänvalolamppuja? Entä onko sinulla kirkasvalolamppu? Aamun ja päivän valotankkauksen jälkeen iltaa kohti valon määrää kannattaa vähentää, jotta keho valmistautuu hyviin yöuniin. Kynttilöiden ja takan ääressä rentoutuessa pääsee niin levollisiin tunnelmiin, että aurinkoa ei edes muista kaivata.

Vinkit antoi hyvinvointivalmentaja ja joogaopettaja Kaisa Kärkkäinen, Vojo

Vierailija

Näin selviät kaamosajasta

Kun vanhenee, aika rientää aina vain nopeammin. Vaikuttaa siltä, että tätä hämärämpää aikaakin on vähemmän kuin ennen. Kuukauden ajan enää päivä lyhenee ja taas alkaa valaistua. Ja kun tuli lunta, ei ole kovin pimeää ainakaan kaupungissa. Harmi vain, kun taitaa sulaa vielä pois. Kaikilla vuodenajoilla on hyvät ja huonommat puolensa. Minusta tämä pimeä syksy ei ole sitä parasta aikaa, mutta ei nyt pahaakaan.
Lue kommentti
Vierailija

Näin selviät kaamosajasta

http://www.nettiet.fi/teemat/terveys/art8003-Nain-selviat-kaamosajasta.html Olen syntynyt vuoden pimeimpänä päivänä, tuolle päivälle osuu useimmiten talvipäivänseisaus. Johtuneeko tuosta että pimeys ja kaamos eivät ole minulle ongelma, päinvastoin. Harmaa on kaunis väri ja pimeys kietoo ihmisen vaippaansa kuin turvaan. Mikä onkaan mukavampaa kuin lojua takkatulen ääressä kirjaa lukien, tai vain katsella ulos harmauteen jossa ruoho vielä loistaa kirkkaan vihreänä. Niin ja kaamokseenhan kuuluu...
Lue kommentti

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!

Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat viittaavat ärtyneen suoleen oireyhtymään.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tavallisesti anti­bioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.

Vältä näitä

 • Ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, lanttu, nauris, maissi, sienet, pavut, linssit ja herneet, tuore ruisleipä, hiivalla kohotetut leivonnaiset, hiilihappoiset juomat ja makeutusaineina käytetyt ksylitoli, sorbitoli sekä maltitoli.
 • Tulisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
  Käristettyjä ja rasvaisia ruokia.
 • Runsaita määriä raakoja vihanneksia ja muita raakakasviksia – kokeile sen sijaan hienoksi raastettuja ja kypsennettyjä kasviksia.
 • Runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita: valitse hylaa tai laktoosittomia elintarvikkeita.
 • Alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä.

Suosi näitä

 • Pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä.
 • Rauhallista ateriointia ja huolellista ruuan pureskelua.
 • Asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein tai pellavansiemenin.
 • Kiivihedelmää: se helpottaa ummetusta eikä lisää turvottelua.
 • Riittävää veden juontia: lisälasi tai pari päivässä riittää.
 • Haaleita juomia kuumien tai jääkylmien sijaan.
 • Kauraa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita. Näitä ovat Lactobacillus GG, Asidofilus tai usean pro­biootin yhdistelmät.
 • Tarvittaessa apteekin reseptittömiä lääkevalmisteita helpottamaan ulostusta. Tällaisia ovat muun muassa niin sanotut bulkkilaksatiivit ja makrogolia sisältävät tuotteet.

Milloin lääkäriin?

Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat.

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.

Ärtyvään suoleen ei ole parantavia reseptilääkkeitä, mutta lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä sinulle esimerkiksi uudenlaista lääkevalmistetta, jos oireesi painottuvat ummetukseen. Yksi vaihtoehto on kipukynnystä nostavat vanhan polven mielialalääkkeet pienin annoksin.

Usein lääkäri myös otattaa laboratoriokokeet kelia­kian, laktoosi-intoleranssin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta, sillä ärtyvän suolen oireet sekoittuvat joskus näihin sairauksiin.

Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsa­ystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.


Asiantuntijoina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Aava Gastrolääkäreistä.

Vierailija

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Onko totta että turistiripuli tulee herkemmin sellasilla matkaajille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä? Jos näin on pitäisi kai varautua matkalle lähtiessä. Matkailulehdessä kirjoitettiin, että turistiripulin hoidossa pitäisi välttää turhaa antibioottien napsimista kun ne ei kuitenkaan tepsi läheskään kaikkiin tapauksiin. Siis viruksiin ja loisiin. Toisaalta jos suurin osa on bakteeriperäisiä kuitenkin haluaisin tosi mielelläni hoitaa vaivan kuntoon jos ja kun se matkustaessa iskee. Onko...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto