Opettiko äiti syömään lautasen tyhjäksi? Tähän kaatuu monen suomalaisen painonhallinta.

Tunnetko piston omassatunnossasi, jos joudut laittamaan ruokaa haaskuuseen? Tai ajatteletko, että jos ravintola-annokseen kuuluu kahdeksan lihapullaa, niin kyllähän ne pitää kaikki syödä, vaikka puolet vähemmän riittäisi täyttämään vatsan.

– Ruokakulttuuriset tekijät vaikuttavat monella ihmisellä siihen, että ei osata syödä vatsaa sopivasti kylläiseksi. Pula-aikana lapsuuttaan elänyt on opetettu syömään kaikki ruoka, joka on tarjolla. Jos syö itsensä useamman kerran ähkyyn asti, elimistön kylläisyyssignaali heikkenee. Jatkossakin tulee syötyä enemmän kuin oma energiankulutus vaatisi, sanoo ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.

Makustele ruokaa rauhassa

Toinen kylläisyyteen vaikuttava asia on syömisen tahti. Moni hotkii ruokansa, ja vatsa ehtii tulla enemmän kuin täyteen, ennen kuin aivot ehtivät ymmärtää asian.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Neuvon ihmisiä makustelemaan ruokaa eli syömään hitaasti ja rauhallisesti. Jokaista suupalaa pitäisi nautiskella kuin se olisi kulaus 300 euron hintaisesta viinipullosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rauhallinen ateriointi tapahtuu pöydän ääressä, ilman samanaikaista television seuraamista tai edes lehden lukemista. Silloin syömiseen pystyy keskittymään kunnolla.

Hallittuun syömiseen kuuluu myös hyvä ruokailurytmi.

– Mieti kuinka nälkäisenä menet syömään? Ateriat ja välipalat tulisi ajoittaa niin, että tuntuu pieni hiuko, mutta ei ole vielä suden nälkä. Jos syömistä panttaa ja panttaa, niin aterialla on vaikeampi pysyä kohtuullisessa annoksessa.

Tänään vietetään Sydänpäivää. Sopivat annoskoot helpottavat painonhallintaa ja tekevät näin ollen myös sydämelle hyvää.

Minä en koskaan istuudu ruokapöytään kellon mukaan, kun asun jo yksin eikä ole tiettyjä ruoka-aikoja. Jos on kiireinen ja pitkä kaupunkipäivä, otan vain vähän evästä mukaan nälän varalta ja syön jossain välissä (vaikka salaa paikallisbussissa tai kirjastossa kassista nappaillen). Normaalipainossa olen pysynyt tähän asti (sexti-sex), vaikka tiedä tuosta seksikkyydestä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla