Kivuliaista ja ikävän näköisistä suonikohjuista pääsee helposti eroon. Vaahtoruiskutus- tai laserhoito voidaan tehdä vastaanottohuoneessa, ja liikkeelle voi lähteä heti ilman rajoituksia.

Vaahtoruiskutus­hoito

Ensimmäisellä vastaanottokerralla lääkäri tekee ultraäänitutkimuksen, jossa tutkitaan viallisten suonten sijainti. Toisella kerralla tehdään toimenpide, jossa vaahto ruiskutetaan neulalla viallisiin suoniin. Lääkäri voi puuduttaa neulan pistokohdan, mutta sen jälkeen vaahto toimii puudutusaineena. Yhden jalan hoitaminen kestää puolisen tuntia. Jos kohjuja on molemmissa jaloissa, ne hoidetaan samalla kertaa.

Vaahtoruiskutus sopii kaikenlaisille suonille. Siitä ei jää haavoja eikä arpia, ja potilas pääsee kävelemään heti. Toimenpiteen jälkeen pidetään parin viikon ajan hoitosukkaa, jotta vaahto kuivuu rauhassa ja liimaa suonet kiinni. Tämän jälkeen suonet surkastuvat vähitellen. Toimenpiteen jälkeen säärissä saattaa tuntua puristusta ja arkutta, mutta ei kipua.

Hoidon seurauksena voi tulla mustelmia. Vaahtoruiskutus saattaa aiheuttaa laskimoissa niin sanottua tukkotulehdusta, jonka seurauksena iholle muodostuu kovettuneita värjäytymiä. Kovettumat voidaan imeä ruiskulla pois.

Hoidon jälkeen voi heti elää normaalisti. Suihkuun ja uimaan pääsee hoitosukkien kanssa jo seuraavana päivänä. Lentomatkustuksessa ja saunomisessa on oltava viikon tauko.

Vaahtohoidon hyödyt tuntuvat nopeasti. Kipu, turvotus ja paineentunne jaloissa häviävät. Siniset muhkurat katoavat ja jalan pinta tulee sileäksi. Valtaosalla hoidetut suonet pysyvät ummessa eivätkä aiheuta enää ongelmia, mutta noin 25 prosentilla suonet aukeavat viiden vuoden kuluessa ja toimenpide täytyy uusia. Yhden jalan ultraäänitutkimus ja hoito
maksaa 900–1500 euroa. Kela korvaa siitä noin 200 euroa.

Laserhoito

Laserhoito on vaihtoehto vaahtoruiskutukselle. Alkuun on suonien ultraäänitutkimus ja varsinainen toimenpide tehdään toisella vastaanottokerralla paikallispuudutuksessa. Ultraäänilaitteella ohjaten laserkatetri työnnetään oikeaan paikkaan, ja katetria pois vedettäessä laserin lämpö kutistaa suonen.

Laserilla voidaan hoitaa pitkiä, suoria pintalaskimorunkoja. Hoitomuodon valintaan vaikuttaa myös suonen laajuus: mitä laajempi suoni, sitä suurempi syy on käyttää laseria. Lisäksi vaikuttaa potilaan ikä: laseria suositellaan nuoremmille potilaille, sillä tulokset ovat pysyvämpiä kuin vaahtoruiskutuksessa.

Viiden vuoden kuluessa vain noin neljällä prosentilla hoidetuista lasertoimenpide joudutaan uusimaan. Laserhoitoon menee aikaa enemmän eli noin tunnissa hoidetaan yhden jalan suonet. Siten hoito on myös kalliimpi kuin vaahtoruiskutus. Jos potilaalla on kohjuja myös muissa kuin runkosuonissa, tehdään lisäksi täydentävä vaahtoruiskutus tai paikallinen leikkaus. Laserhoidon jälkeen potilas pääsee heti liikkeelle, ja hoitosukkaa pidetään 3–7 päivää.

Yhden jalan ultraäänitutkimus ja hoito maksaa 1300–2200 euroa. Kela korvaa siitä noin 300 euroa.

Pintasuonien ruiskutushoito

Säärissä ja reisissä voi olla niin sanottuja katkenneita verisuonia tai hiussuonia, jotka eivät ole suonikohjujen tapaan koholla mutta näkyvät iholla ohuina, sinisinä tai punaisina juovina. Ne eivät liity läheskään aina varsinaiseen suonikohjutautiin, mutta joskus suonikohjuja voi olla piilossa ihonalaisissa laskimoissa. Jos näin on, ne on syytä hoitaa samalla.

Ulkonäköä häiritsevät hiussuonet saadaan häviämään ruiskuttamalla niihin glycerolia, joka on ihon pinnalle vaahtoa miedompi aihe. Hyvä tulos saadaan yleensä kahdella hoitokerralla.

Hiussuonten hoidossa ei aina tarvita ultraäänitutkimusta, mutta jos tarvitaan, sen hinta on yhdeltä jalalta noin 370 euroa ja molemmilta 580 euroa. Yhden jalan pintasuonien ruiskutus maksaa 210–330 euroa, kahden jalan 210–500 euroa. Kela ei korvaa mitään.

Leikkaus

Vaikka yksityisissä lääkärikeskuksissa suonikohjuja hoidetaan enimmäkseen vaahtoruiskutuksella ja laserilla, leikkauksillakin on paikkansa. Julkisessa terveydenhuollossa noin puolet suonikohjutoimenpiteistä tehdään leikkaamalla ja puolet kevyemmillä hoidoilla.

Leikkaus voidaan tehdä selkäydinpuudutuksessa tai nukutuksessa. Leikkauksessa poistetaan nivusesta nilkkaan ulottuva suonirunko usein kokonaan ja lisäksi voidaan poistaa sen haaroja.

Kotiin pääsee leikkauspäivänä tai sitä seuraavana. Nivusen ompeleet poistetaan noin viikon kuluttua ja reisien ja säärien ompeleet 10–12 päivää leikkauksesta. Sääret pidetään sidottuina 2–4 viikkoa. Kävelyä suositellaan voinnin mukaan.

Yhden jalan ultraäänitutkimus ja leikkaushoito maksaa 1600–3000 euroa, josta Kela korvaa 180–280 euroa.

Asiantuntija ylilääkäri Tom Schröder sairaala Laserista. Hinnat on kysytty Sairaala Laserista ja Sairaala Siluetista Helsingistä sekä Tampereen Lääkärikeskuksesta. Laserissa ja Siluetissa saa kaikkia hoitoja, Tampereen Lääkärikeskuksessa muita paitsi ei laserhoitoa.

Julkisellekin pääsee

Julkisessa terveydenhoidossa suonikohjuhoidot ovat kiireetöntä hoitoa.
Hoitoon pääsee, jos suonikohjutauti luokitellaan riittävän hankalaksi. Luokittelu tehdään sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaan pisteillä, joita lasketaan sairauden oireista, sen aiheuttamista muutoksista ja haitoista.

Vain ulkonäköä haittaavia suonikohjuja ei hoideta. On kuitenkin paljon potilaita, jotka kokevat oireensa hankaliksi mutta eivät kuitenkaan saa riittävästi ”pisteitä” päästäkseen julkisen terveydenhuollon hoitoon.

Lähetteen erikoissairaanhoidon tutkimuksiin voi saada omalta terveyskeskuslääkäriltä, yksityislääkäriltä tai työterveyslääkäriltä.

Lähde: Verisuonikirurgian dosentti Anders Albäck, Jorvin sairaala

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti