Tuoksuherkkyys saa pahimmillaan ihmisen eristäytymään kotiinsa, koska erilaiset hajut aiheuttavat voimakastakin nuhaa, päänsärkyä ja silmäoireita esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä, kaupoissa ja teattereissa.

Pahimpia oireiden aiheuttajia ovat haju- ja partavedet, tuoksukynttilät, hiuslakat ja muut hiustenkäsittelyyn tarkoitetut aineet sekä voimakkaasti tuoksuvat kukat.

Allergia-, iho- ja astmaliiton tekemän tutkimuksen mukaan lähes joka kolmas suomalainen saa jonkinlaisia oireita tuoksuista. Yksi kymmenestä kärsii niin voimakkaasta tuoksuherkkyydestä, että on hakenut apua lääkäriltä, ollut pois töistä tai opiskelupaikasta, tai on kokenut elämänlaatunsa heikentyneen merkittävästi oireiden vuoksi. 

Myös miesten vaiva

– Yleisimmin tuoksuherkkyys aiheuttaa nuhaa ja nenän kutinaa, päänsärkyä ja silmäoireita, mutta osa herkistä saa myös pahoinvointia, yskää, hengenahdistusta ja huimausta. Oirehtivista jopa 90 prosentilla oireita esiintyy ympäri vuoden. Useimmilla oireet loppuvat, kun oireiden aiheuttajat poistuvat, sanoo Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Sanna Virtanen

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikista kyselyyn vastanneista naisista tuoksuherkkiä oli 47 prosenttia,  ja heistä voimakkaasti oireili 14 prosenttia. Miehistä tuoksuherkäksi arvioi itsensä 17 prosenttia ja vahvasti tuoksuherkkien osuus oli neljä prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Syynä ympäristön kemiallistuminen?

Tuoksuherkkyydestä on kysymys, kun tuoksujen ja hajujen kemialliset yhdisteet aiheuttavat fyysisiä oireita jo pieninä pitoisuuksina. Oireiden syntymekanismia ei tunneta, mutta on arveltu, että elinympäristön kemiallistuminen tai stressitekijät aiheuttavat ihmisten herkistymistä. Aikaisemmin puhuttiin tuoksuyliherkistä, mutta Allergia-, iho- ja astmaliitto suosittelee nykyään käyttämään termiä tuoksuherkkä. 

Tuoksuherkkyyttä ei voi todeta millään testillä, vaan sen olemassaolo perustuu potilaan kokemukseen. Sillä ei ole omaa diagnoosinumeroa, mutta se kuuluu yhtenä oireena ympäristöyliherkkyyteen.

Tuoksuherkkyys on eri asia kuin hajusteallergia. Hajusteallergia aiheuttaa iho-oireita ja muodostaa vasta-aineita, jotka voidaan todeta allergiatesteissä.

Tänään alkaa Allergia-, Iho- ja Astmaliiton Tuoksuton viikko -kampanja, jonka sivustolla on lisää tietoa aiheesta.

 

 

Vierailija

Nyt vaan esiin ja vaatimaan julkisissa tiloissa hajusteettomuutta aivan kuin tupakointikieltokin on toteutettu! Kansalaisadressi sen puolesta tms!!!

Vierailija

Hajut kun kohtaavat nenän, hajuaistin, ja jos se tulee tavaksi, että hajut vaivaa on siihen lääke joka minua auttaa Beconase, sitä voi suihkauttaa sieraimiin ja yrittää kestää. Se on lääke jota saa ilman reseptiä ja voi käyttää silloin kun tarvitsee, ainakin minulle autta, mutta mulla on lisänä aivastelu ja vesinuha .

Sisältö jatkuu mainoksen alla