Tuoksuherkkyys saa pahimmillaan ihmisen eristäytymään kotiinsa, koska erilaiset hajut aiheuttavat voimakastakin nuhaa, päänsärkyä ja silmäoireita esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä, kaupoissa ja teattereissa.

Pahimpia oireiden aiheuttajia ovat haju- ja partavedet, tuoksukynttilät, hiuslakat ja muut hiustenkäsittelyyn tarkoitetut aineet sekä voimakkaasti tuoksuvat kukat.

Allergia-, iho- ja astmaliiton tekemän tutkimuksen mukaan lähes joka kolmas suomalainen saa jonkinlaisia oireita tuoksuista. Yksi kymmenestä kärsii niin voimakkaasta tuoksuherkkyydestä, että on hakenut apua lääkäriltä, ollut pois töistä tai opiskelupaikasta, tai on kokenut elämänlaatunsa heikentyneen merkittävästi oireiden vuoksi. 

Myös miesten vaiva

– Yleisimmin tuoksuherkkyys aiheuttaa nuhaa ja nenän kutinaa, päänsärkyä ja silmäoireita, mutta osa herkistä saa myös pahoinvointia, yskää, hengenahdistusta ja huimausta. Oirehtivista jopa 90 prosentilla oireita esiintyy ympäri vuoden. Useimmilla oireet loppuvat, kun oireiden aiheuttajat poistuvat, sanoo Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Sanna Virtanen

Kaikista kyselyyn vastanneista naisista tuoksuherkkiä oli 47 prosenttia,  ja heistä voimakkaasti oireili 14 prosenttia. Miehistä tuoksuherkäksi arvioi itsensä 17 prosenttia ja vahvasti tuoksuherkkien osuus oli neljä prosenttia.

Syynä ympäristön kemiallistuminen?

Tuoksuherkkyydestä on kysymys, kun tuoksujen ja hajujen kemialliset yhdisteet aiheuttavat fyysisiä oireita jo pieninä pitoisuuksina. Oireiden syntymekanismia ei tunneta, mutta on arveltu, että elinympäristön kemiallistuminen tai stressitekijät aiheuttavat ihmisten herkistymistä. Aikaisemmin puhuttiin tuoksuyliherkistä, mutta Allergia-, iho- ja astmaliitto suosittelee nykyään käyttämään termiä tuoksuherkkä. 

Tuoksuherkkyyttä ei voi todeta millään testillä, vaan sen olemassaolo perustuu potilaan kokemukseen. Sillä ei ole omaa diagnoosinumeroa, mutta se kuuluu yhtenä oireena ympäristöyliherkkyyteen.

Tuoksuherkkyys on eri asia kuin hajusteallergia. Hajusteallergia aiheuttaa iho-oireita ja muodostaa vasta-aineita, jotka voidaan todeta allergiatesteissä.

Tänään alkaa Allergia-, Iho- ja Astmaliiton Tuoksuton viikko -kampanja, jonka sivustolla on lisää tietoa aiheesta.

 

 

Moni jätti ottamatta influenssarokotuksen tänä talvena. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila kertoo, miksi rokotuksen ottaminen on tärkeää.

ET:n omalääkäri Risto Laitilan supersuosittu Riston vastaanotolla -videosarja jatkuu taas tänä keväänä. Luvassa on kymmenen uutta, mielenkiintoista jaksoa, joissa keskustellaan ET:n lukijoita askarruttavista terveysasioista. 

Katso video yllä!

Täältä näet kaikki aiemmat videosarjan osat.

Kova rajat harvemmin kaunistavat. Meikin huolellinen häivytys takaa kauniin lopputuloksen. Neljän askeleen meikillä korostat kasvojesi parhaita puolia ja saat raikkaan lopputuloksen.

Elinvoimainen ja virkeä meikki syntyy lisäämällä volyymia ja väriä silmien alueelle sekä valoisuutta iholle.

Tee ensimmäiseksi pohjameikki. Muista: mitä ohuempi meikkivoide, sitä tasaisemmalta iho näyttää. Sen jälkeen voit loihtia kasvoille väriä, hohtoa ja syvyyttä näillä vinkeillä:

1. Punaa poskille

Poskipuna tuo kasvoille eloa ja raikastaa koko ilmeen hetkessä. Voidemaiset poskipunat levittyvät kauniisti myös juonteiselle iholle. Pyörittele poskipunaa huolella!

 1. Voidemainen poskipuna levittyy parhaiten sormin. Taputtele punaa poskiluun korkeimpaan kohtaan ja häivytä taputellen kohti ohimoa ja otsaa. On tärkeää taputella väriä iholle niin kauan, ettei selkeitä rajoja ole esillä.
 2. Jos käytät puuterista poskipunaa, pyöräytä sivellin ensin poskipunapannussa ja sitten kämmenselässä. Sivele poskipunaa niin kevyesti iholle, että sivellin juuri ja juuri koskettaa ihoa. Häivytä, kunnes rajaa ei ole näkyvissä.
 3. Lisää tarvittaessa hiukan väriä poskiluulle ja aivan aavistus sen alapuolelle. Häivytä.

2. Hohtoa kasvoille

Erilaiset hohde- ja korostustuotteet ovat yhä suositumpia. Niillä tuot valoa kasvoillesi ja korostat niiden korkeimpia kohtia – niitä, joihin valo muutenkin osuu ensimmäisenä.

 1. Sipaise hohde- tai korostustuotetta aivan poskipään korkeimpaan kohtaan sekä kulmaluulle.
 2. Levitä nestemäinen korostustuote meikkivoiteen alle vain poskien alueelle. Voit taputella sitä hippusen myös kulmaluulle valmiin meikin päälle.
 3. Puuterimaista korostustuotetta sipaistaan viimeisenä vaiheena aavistus puuterin tai meikkivoiteen päälle. Taputtele mahdollinen liika hohde sormin pois.

3. Kulmat kuntoon

Kulmakarvat kehystävät kasvoja ja tuovat niihin ryhtiä.

 1. Harjaa kulmat luonnollisiksi.
 2. Harvakarvaisiin kulmiin voi piirtää aukkokohtiin kulmakynällä karvamaisia vetoja. Ohuita tai hentoja kulmia voi lisäksi tuuheuttaa kuitukulmavärillä tai puuterimaisella kulmavärillä.
 3. Harjaa aina lopuksi kulmat läpi kulmaharjalla, jotta kynän/värin jälki pehmenee ja rajat häivyttyvät luonnollisemmiksi.

4. Syvyyttä silmiin

Laskeutuneet luomet "kohoavat", kun levität liikkuvalle luomelle vaaleaa sävyä ja häivytät silmäkulman kohdalle luomivakoon tummaa sävyä. 

Kun käytät silmämeikkiin kolmea sävyä, värit sulautuvat toisiinsa ja silmämeikistä tulee kauniin utuinen. 

 1. Pohjusta luomet ensin peiteaineella tai luomenpohjustusaineella. Puuteroi tarvittaessa.
 2. Levitä vaaleaa luomivärisävyä koko liikkuvalle luomelle.
 3. Nappaa sitten siveltimeen hiukan tummempaa sävyä ja häivytä sitä luomivakoon ja aavistuksen verran silmäkulmasta viuhkamaisesti ulospäin. Häivytä väriä niin kauan edestakaisin liikkein ja pyöreästi sivellen, ettei varsinaista rajaa ole näkyvissä.
 4. Ota siveltimeen hiukan vielä tummempaa luomiväriä ja levitä sitä aavistuksen keskemmälle luomivakoon. Häivytä samalla tyylillä rajattomaksi.
 5. Rajaa kynällä vain yläluomi, se nostaa katsetta. Muista taivuttaa ripset ja levitä ripsiväriä.