Voiteissa käytettyjen ihmeaineiden, hyaluronihapon, retinolin, peptitidien ja niin edelleen, pitäisi tehota. Lue, miten aineet tosiasiassa vaikuttavat!

Valmistajat lupaavat lähes mahdottomia: rypyt silottuvat, iho heleytyy, poskille palaa nuoruusvuosien jäntevyyttä.

Kosmetiikkateollisuus tuottaa jatkuvasti uusia voiteita ja vaikuttavia aineita. Selvitimme, millaisia. Sitä emme tiedä, minkä verran tehoaineita purkeissa on. Kaik­kien voiteiden tärkein perusaine on edelleen vesi, se vanhin voitehista.

On myös hyvä muistaa, että kosmetiikalla hoidetaan ihon uloimpia kerroksia eikä se saa aiheuttaa haittavaikutuksia. Lääketieteessähän hyväksytään, että lääkkeillä saattaa olla haitallisia sivuvaikutuksia.

1 Niasiini

Niasiini on B3-vitamiinijohdannainen, jolla on harhaanjohtava kemiallinen nimi, nikotiinihappo. Sillä ja tupakalla ei kuitenkaan ole mitään yhteistä. Nia­siinia on ihmisessä itsessäänkin ja saamme sitä jonkin verran ruuasta.

Muiden B-vitamiinien tapaan se on iholle tärkeä vitamiini, joka hillitsee myös jonkin verran tulehduksia.

Voiteissa niasiinin tarkoitus on tasoittaa ihon väriä ja hillitä pigmenttiläiskien syntymistä. Se voi myös rauhoittaa kypsällä iällä joskus ilmestyviä finnejä ja iho-ongelmia.

Niasiini on hyvin siedetty, edullinen raaka-aine, jonka käyttö on yleistynyt.
Suurina pitoisuuksina niasiini vaalentaa ihoa. Aasiassa vaalea iho viestii elintasosta ja siististä sisätyöstä. Siellä erityisen suosittuja ovat väriä vaihtavat meikkivoiteet, jotka ovat purkissa valkoisia, mutta muuntuvat iholla lähelle sen omaa väriä.

2 Hyaluronihappo

2000-luvun kauneusaine, jota on nyt monissa voiteissa. Hyaluronihappo on eräänlainen sokeri, joka kuuluu luontaisestikin ihon tukikudokseen. Siksi se on myös voiteen osana hyvin siedetty. Ongelma on, että iän myötä oma tuotanto vähenee ja nuorena niin kiinteä iho veltostuu.

Hyaluronihappo pystyy sitomaan itseensä monisatakertaisesti vettä. Se toimii hiukan samalla tavalla kuin liisterijauhe, joka imaisee veden ja runsastuu kimmoisaksi hyytelöksi. Ennen vanhaan kosteus hoidettiin vedellä ja sen haihtuminen estettiin vaseliinilla. Voiteissa hyaluronihappo yrittää hoitaa molempia suuntia ja pyrkii pitämään ihon kosteana ja notkeana.

3 Retinoli

A-vitamiini eli retinoli oli kova sana viitisen vuotta sitten. Retinoli on tehokas ihon uudistaja, joka kosteuttaa ja pehmentää ihoa, silottaa pintaa, estää ikääntymistä ja parantaa ihon joustavuutta. Sen kauneusvoiteissa käytettävät turvarajat ovat erittäin tiukat. Rasvaliukoinen A-vitamiini rasittaa maksaa, ja liian suuri määrä ohentaa ihoa. Siksi sitä saa olla kasvovoiteissa hyvin vähän.

Lääkärin määräämää A-vitamiinilääkitystä käytetään Suomessa hankalan aknen kesyttämisessä. Amerikassa reseptivoide Retin-A on myös monien ikääntyneiden kaunottarien yöpöydältä löytyvä ryppystoppari.

A-vitamiini on herkkä valolle ja hapelle, valmistuskin tapahtuu typpitilassa.

4 Kollageeni

Suomen kosmetologikoulun opettaja Maria Shenshin kuvailee kollageenia voiteiden ainesosien konkariksi, joka on iholle yhä erittäin tärkeä. Se huolehtii kimmoisuudesta ja notkeudesta.

Ihmisen ihossa kollageeni on kudosten rakenneaine, jonka määrä iän myötä vähenee. Kollageeni on kookas molekyyli, jota on voiteessa vaikea saada ihon sisään. Vaikutus jää ulkokerrokseen. Esimerkiksi ripsiväreissä kollageeni antaa runsautta.
Jotkut vierastavat kollageenivoiteita, koska ne ovat pääosin eläinperäisiä.

5 Q10

Vitamiinin tapainen aine tuli alun perin tunnetuksi tehokkaana antioksidanttina, jota on elimistössä omasta takaa. Toiminnallisuus vähenee iän myötä, jo 35-vuotiaasta. Q10 torjuu ympäristön vaikutuksia, kuten saasteita ja auringon haittoja, ja suojaa sitä kautta soluvaurioilta. Se lieventää myös stressin aiheuttamia ihoärsytyksiä.

Q10 yleistyi, kun sitä alettiin valmistaa myös Euroopassa. Se teki Q10:stä edullisen markettuotteen. Aikaisemmin valmistus keskittyi Japaniin.

6 Peptitidi

Ensimmäiset sovellutukset tehtiin leikkaushaavojen ja palovammojen hoidossa. 2000-luvun alkupuolella peptitidit alkoivat tulla kosmetiikkaan ja ovat nyt hyvin suosittuja. Ne ovat valtava rypäs aineita, eräänlainen avainnippu, josta on aina löydettävä haluttu avain.

Peptitidit toimivat kosmetiikassa välittäjäaineina. Ne antavat signaaleja, jonka pohjalta ihon tukirakenteen solut ryhtyvät uudistumaan. Peptitidit vaikuttavat esimerkiksi ihon oman kollageenin ja hyalyronihapon muodostumiseen.

7 Kantasolut

Kantasolut ovat kosmetiikan uusin tulokas, varsinainen trendi. Puhutaan paljon esimerkiksi omenan, mustikan tai Alpeilla kasvavan lupiinin kantasoluista. Tutkija Alex Westerberg sanoo olevansa asiassa pidättyväinen, koska ei ole nähnyt laajaa tieteellistä tutkimusta.

– Ongelma on, että ihmisen omaa kantasolua ei kosmetiikassa voi käyttää. Kasveilla ja ihmisellä ei ole paljon yhteistä. Kasveilla on kyllä paljon terveysvaikutuksia. Mutta kuinka paljon niin sanottujen kantasolujen vaikutus voiteissa perustuu johonkin muuhun kuin itse kasvien kantasoluihin?

– Ajatellaan vaikka kahvipuuta. Siinä on kofeiinia. Kofeiini vaikuttaa ihmiseen, tiedämme tämän esimerkiksi kahvista. Kantasoluja on hyvin vaikea eristää muista kasvin osista. Jos kahvipuusta tehdään ”kantasoluseos”, siinä voisi hyvin todennäköisesti olla mukana kofeiinia.

Mistä tiedämme, kumpi vaikuttaa, kofeiini vai kantasolut?

– Verrattuna muihin tässä artikkeleissa käsiteltyihin aineisiin ”kantasolut” eivät ole tarkasti määritelty käsite kosmetiikassa.

Asiantuntijoina kosmetiikkatieteen tutkija Alex Westerberg ja Suomen Kosmetologi­koulun opettaja,SKY-CIDESCO-kosmetologi, näyttötutkintomestari Maria Shenshin.
Lähde: Una Nuotio: Kerro, kerro kuvastin. Kauneudenhoidon käsikirja. Otava.

Ensin on perushoito

  • Ravinto ja puhtaus ovat yhä kauneuden tärkeimmät lähtökohdat.
  • Maria Shenshin suosittelee joka toinen viikko mietoa kotikuorintaa, joka toinen viikko kosteuttavaa naamiota. Ellei iho ole perushoidettu, voide tavallaan vain liimataan ihon pinnalle, hyvät tehoaineet eivät imeydy.
  • Voiteiden teho perustuu siihen, että niitä käytetään säännöllisesti. Iho uusiutuu noin 30 päivässä.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju