Voiteissa käytettyjen ihmeaineiden, hyaluronihapon, retinolin, peptitidien ja niin edelleen, pitäisi tehota. Lue, miten aineet tosiasiassa vaikuttavat!

Valmistajat lupaavat lähes mahdottomia: rypyt silottuvat, iho heleytyy, poskille palaa nuoruusvuosien jäntevyyttä.

Kosmetiikkateollisuus tuottaa jatkuvasti uusia voiteita ja vaikuttavia aineita. Selvitimme, millaisia. Sitä emme tiedä, minkä verran tehoaineita purkeissa on. Kaik­kien voiteiden tärkein perusaine on edelleen vesi, se vanhin voitehista.

On myös hyvä muistaa, että kosmetiikalla hoidetaan ihon uloimpia kerroksia eikä se saa aiheuttaa haittavaikutuksia. Lääketieteessähän hyväksytään, että lääkkeillä saattaa olla haitallisia sivuvaikutuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1 Niasiini

Niasiini on B3-vitamiinijohdannainen, jolla on harhaanjohtava kemiallinen nimi, nikotiinihappo. Sillä ja tupakalla ei kuitenkaan ole mitään yhteistä. Nia­siinia on ihmisessä itsessäänkin ja saamme sitä jonkin verran ruuasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muiden B-vitamiinien tapaan se on iholle tärkeä vitamiini, joka hillitsee myös jonkin verran tulehduksia.

Voiteissa niasiinin tarkoitus on tasoittaa ihon väriä ja hillitä pigmenttiläiskien syntymistä. Se voi myös rauhoittaa kypsällä iällä joskus ilmestyviä finnejä ja iho-ongelmia.

Niasiini on hyvin siedetty, edullinen raaka-aine, jonka käyttö on yleistynyt.
Suurina pitoisuuksina niasiini vaalentaa ihoa. Aasiassa vaalea iho viestii elintasosta ja siististä sisätyöstä. Siellä erityisen suosittuja ovat väriä vaihtavat meikkivoiteet, jotka ovat purkissa valkoisia, mutta muuntuvat iholla lähelle sen omaa väriä.

2 Hyaluronihappo

2000-luvun kauneusaine, jota on nyt monissa voiteissa. Hyaluronihappo on eräänlainen sokeri, joka kuuluu luontaisestikin ihon tukikudokseen. Siksi se on myös voiteen osana hyvin siedetty. Ongelma on, että iän myötä oma tuotanto vähenee ja nuorena niin kiinteä iho veltostuu.

Hyaluronihappo pystyy sitomaan itseensä monisatakertaisesti vettä. Se toimii hiukan samalla tavalla kuin liisterijauhe, joka imaisee veden ja runsastuu kimmoisaksi hyytelöksi. Ennen vanhaan kosteus hoidettiin vedellä ja sen haihtuminen estettiin vaseliinilla. Voiteissa hyaluronihappo yrittää hoitaa molempia suuntia ja pyrkii pitämään ihon kosteana ja notkeana.

3 Retinoli

A-vitamiini eli retinoli oli kova sana viitisen vuotta sitten. Retinoli on tehokas ihon uudistaja, joka kosteuttaa ja pehmentää ihoa, silottaa pintaa, estää ikääntymistä ja parantaa ihon joustavuutta. Sen kauneusvoiteissa käytettävät turvarajat ovat erittäin tiukat. Rasvaliukoinen A-vitamiini rasittaa maksaa, ja liian suuri määrä ohentaa ihoa. Siksi sitä saa olla kasvovoiteissa hyvin vähän.

Lääkärin määräämää A-vitamiinilääkitystä käytetään Suomessa hankalan aknen kesyttämisessä. Amerikassa reseptivoide Retin-A on myös monien ikääntyneiden kaunottarien yöpöydältä löytyvä ryppystoppari.

A-vitamiini on herkkä valolle ja hapelle, valmistuskin tapahtuu typpitilassa.

4 Kollageeni

Suomen kosmetologikoulun opettaja Maria Shenshin kuvailee kollageenia voiteiden ainesosien konkariksi, joka on iholle yhä erittäin tärkeä. Se huolehtii kimmoisuudesta ja notkeudesta.

Ihmisen ihossa kollageeni on kudosten rakenneaine, jonka määrä iän myötä vähenee. Kollageeni on kookas molekyyli, jota on voiteessa vaikea saada ihon sisään. Vaikutus jää ulkokerrokseen. Esimerkiksi ripsiväreissä kollageeni antaa runsautta.
Jotkut vierastavat kollageenivoiteita, koska ne ovat pääosin eläinperäisiä.

5 Q10

Vitamiinin tapainen aine tuli alun perin tunnetuksi tehokkaana antioksidanttina, jota on elimistössä omasta takaa. Toiminnallisuus vähenee iän myötä, jo 35-vuotiaasta. Q10 torjuu ympäristön vaikutuksia, kuten saasteita ja auringon haittoja, ja suojaa sitä kautta soluvaurioilta. Se lieventää myös stressin aiheuttamia ihoärsytyksiä.

Q10 yleistyi, kun sitä alettiin valmistaa myös Euroopassa. Se teki Q10:stä edullisen markettuotteen. Aikaisemmin valmistus keskittyi Japaniin.

6 Peptitidi

Ensimmäiset sovellutukset tehtiin leikkaushaavojen ja palovammojen hoidossa. 2000-luvun alkupuolella peptitidit alkoivat tulla kosmetiikkaan ja ovat nyt hyvin suosittuja. Ne ovat valtava rypäs aineita, eräänlainen avainnippu, josta on aina löydettävä haluttu avain.

Peptitidit toimivat kosmetiikassa välittäjäaineina. Ne antavat signaaleja, jonka pohjalta ihon tukirakenteen solut ryhtyvät uudistumaan. Peptitidit vaikuttavat esimerkiksi ihon oman kollageenin ja hyalyronihapon muodostumiseen.

7 Kantasolut

Kantasolut ovat kosmetiikan uusin tulokas, varsinainen trendi. Puhutaan paljon esimerkiksi omenan, mustikan tai Alpeilla kasvavan lupiinin kantasoluista. Tutkija Alex Westerberg sanoo olevansa asiassa pidättyväinen, koska ei ole nähnyt laajaa tieteellistä tutkimusta.

– Ongelma on, että ihmisen omaa kantasolua ei kosmetiikassa voi käyttää. Kasveilla ja ihmisellä ei ole paljon yhteistä. Kasveilla on kyllä paljon terveysvaikutuksia. Mutta kuinka paljon niin sanottujen kantasolujen vaikutus voiteissa perustuu johonkin muuhun kuin itse kasvien kantasoluihin?

– Ajatellaan vaikka kahvipuuta. Siinä on kofeiinia. Kofeiini vaikuttaa ihmiseen, tiedämme tämän esimerkiksi kahvista. Kantasoluja on hyvin vaikea eristää muista kasvin osista. Jos kahvipuusta tehdään ”kantasoluseos”, siinä voisi hyvin todennäköisesti olla mukana kofeiinia.

Mistä tiedämme, kumpi vaikuttaa, kofeiini vai kantasolut?

– Verrattuna muihin tässä artikkeleissa käsiteltyihin aineisiin ”kantasolut” eivät ole tarkasti määritelty käsite kosmetiikassa.

Asiantuntijoina kosmetiikkatieteen tutkija Alex Westerberg ja Suomen Kosmetologi­koulun opettaja,SKY-CIDESCO-kosmetologi, näyttötutkintomestari Maria Shenshin.
Lähde: Una Nuotio: Kerro, kerro kuvastin. Kauneudenhoidon käsikirja. Otava.

Ensin on perushoito

  • Ravinto ja puhtaus ovat yhä kauneuden tärkeimmät lähtökohdat.
  • Maria Shenshin suosittelee joka toinen viikko mietoa kotikuorintaa, joka toinen viikko kosteuttavaa naamiota. Ellei iho ole perushoidettu, voide tavallaan vain liimataan ihon pinnalle, hyvät tehoaineet eivät imeydy.
  • Voiteiden teho perustuu siihen, että niitä käytetään säännöllisesti. Iho uusiutuu noin 30 päivässä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla