Pitkään odotettu rokote vyöruusua vastaan on nyt saatavilla Suomessa.

Ottamalla rokotteen suomalaiset voivat nyt vähentää riskiään sairastua vyöruusuun. Vaikka tauti iskisi rokotteesta huolimatta, se oireet ovat lievemmät. Vyöruusurokote myös vähentää riskiä saada jälkitautina kivulias ja pitkäänkin kestävä hermosärky.

Rokote on tarkoitettu 50 vuotta täyttäneille, sillä valtaosa sairastuneista on yli 50-vuotiaita ja sairastumisriski kasvaa iän myötä. Noin puolet yli 80-vuotiaista sairastuu vyöruusuun.

Lue myös: 8 kysymystä ja vastausta vyöruususta

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ei saa Kela-korvausta

Vyöruusurokote ei kuulu niin sanottuun yleiseen rokotusohjelmaan, eli siitä ei saa Kela-korvausta. Rokote vaatii lääkärin reseptin, ja sen hinta on apteekissa tai lääkäriasemalla 150–200 euroa. Se annetaan yhtenä pistoksena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vyöruusu muistuttaa oireiltaan vesirokkoa, ja sen aiheuttaakin sama virus (Varicella zoster), joka jää elimistöön. Jostain syystä virus aktivoituu uudelleen ja aiheuttaa vyöruusun. Vyöruusuun voi siis sairastua vain, jos on sairastanut vesirokon.

Hermosärky voi kestää kuukausia

Tulehduksen ensimmäisinä oireina ovat yleensä kipu ja särky. Kipuoireiden jälkeen iho alkaa punoittaa ja siihen nousee rakkuloita. Vointi voi olla huono ja lämpöäkin saattaa olla.

Vähitellen rakkulat alkavat samentua ja kuivua, ja ne paranevat yleensä kuukauden tai reilun kuukauden aikana. Rakkula-alueelle saattaa jäädä voimakas hermosärky, joka saattaa kestää kuukausiakin.

Rokotetta on toimitettu ympäri maailmaa yli 28 miljoonaa annosta. Se on ollut käytössä Yhdysvalloissa vuodesta 2006 ja Kanadassa vuodesta 2009 lähtien. Iso-Britanniassa rokote on kuulunut kansalliseen rokotusohjelmaan parin vuoden ajan.

Lähteinä Sanofi Pasteur MSD ja terveyskirjasto.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla