Kiusallinen lima haittaa nukkumista. Mitä sille olisi tehtävissä? ET-lehden omalääkäri Risto Laitila vastaa.

Minua on kiusannut jo pari vuotta nieluun kertyvä lima. Sitä tulee yhtä lailla päivällä ja yöllä.

Yöllä lima yskittää ja uni karkaa.

Ei auta flunssalääkkeet, ei astmalääkkeet eivätkä unta parantavat mielialalääkkeet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tätäkö tämä nyt sitten on hamaan loppuun asti?

Nimimerkki Kirsti 82 v.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pääepäilty jää yleensä kiinni nenästä. Tai siis vaivan syy on useimmiten siellä. Nenän ja sen sivuonteloiden limakalvosto on laaja-alainen ja tärkeä puolustusmuuri taudinaiheuttajia vastaan. Yksi puolustustehtävä on suojaavan liman tuotto. Liman tehtailun voi käynnistää flunssavirus, allergisella jokin allergeeni tai kenellä hyvänsä hengitysilman epäpuhtaudet. Pitkittyneen limaisuuden syytä ei aina ole mahdollista osoittaa saatikka nimetä, mutta sinuna hakeutuisin korvalääkärille.

Kirjoita paperille nuo kaikki oireet, ja jos olet hoksannut minkä tahansa seikan pahentavan tai helpottavan oireitasi, kirjaa nekin. Vastaanottoaikaa odotellessasi voisit kokeilla nenähuuhtelukannua, sarvikuonoa. Saat sellaisen apteekista. Pienen opettelun jälkeen huuhtelu suolavedellä alkaa kyllä sujua ja voi olla hyväkin apu.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Jos enne nukkumaan menoa vaikka pari tuntia ennen juon tai syön maitopohjaista tai imeskelen makeutettua pastillia,  herään tunnin päästä yskimään ja nenä on tukossa, siitä ei tule loppua ennekuin nousen ja juon kunnolla vettä, niistän ja kakon kurkkuani, saan loppuyön olla rauhassa. Siis jokin muukin voi liman takana olla kuin  poskiontelot. Kannattaa kokeilla, minulle on noiden karttaminen tehonnut, ei mene nänä tukkoon eikä lima karvasta kurkkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla