Kesä lähenee ja matkakuume nousee. Tarkista nyt, ovatko rokotuksesi kunnossa. Esimerkiksi malarian estolääkitys on aloitettava hyvissä ajoin etukäteen.

Erityisesti eksoottisiin maihin matkustavan on selvittää tarvittavat rokotukset sekä niiden voimassaolo noin paria kuukautta ennen matkaa. 

Jos matkustaa maahan, jossa on riski sairastua malariaan, estolääkitys on aloitettava ennen matkalle lähtöä.
 
Tapaturmien ja perussairauksien pahenemisen lisäksi matkailijoiden yleisimpiä sairauksia ovat ripuli ja nuhakuume. Keskimäärin noin puolet matkailijoista sairastuu ripuliin jossain vaiheessa matkaansa.
 
Toinen tavallinen matkailijan tauti on nuhakuume eli flunssa. Ainakin seniori-ikäisten kannattaisi muiden matkustajille suositeltavien rokotteiden lisäksi ottaa kausi-influenssarokote.
 
Vaarallisimpia matkailijoiden sairauksia ovat tietyissä Afrikan ja Etelä-Amerikan maissa esiintyvä keltakuume sekä muun muassa Intiassa esiintyvä lavantauti. Vakavia matkailijoiden sairauksia ovat lisäksi Japanin aivokuume, meningokokkibakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus, polio, jäykkäkouristus ja kurkkumätä. Kaikkia edellä mainittuja sairauksia varten on olemassa rokotteet.

Jotkin rokotukset on kuitenkin uusittava säännöllisesti. Muun muassa polio- jäykkäkouristus ja kurkkumätärokotteet kuuluvat perusrokotuksiin, jotka pitää muistaa uusia, sillä ne vanhenevat kymmenessä vuodessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarkista nämä rokotukset

  • Tarkista polio-, jäykkäkouristus- ja kurkkumätä- ja tuhkarokkorokotteiden voimassaolo
  • A-hepatiittirokote on yksi paljon matkustelevien perusrokotteista.
  • A-hepatiitin voi saada mistä tahansa saastuneesta elintarvikkeesta myös Euroopassa.
  • A-hepatiittirokotteeseen yhdistetään usein B-hepatiittirokote.
  • B-hepatiitti tarttuu verikontaktissa kuten steriloimattomista neuloista sekä suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä.

Tarkat ohjeet löydät täältä:http://www.thl.fi/fi_FI/web/rokottajankasikirja-fi/aikuiset

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähde: Terveystalo

Sisältö jatkuu mainoksen alla