Omega 3 -valmisteiden rasvahapot estävät veren hyytymistä ja lisäävät verenvuotoriskiä.
Omega 3 -valmisteiden rasvahapot estävät veren hyytymistä ja lisäävät verenvuotoriskiä.

Omega 3 -valmisteiden terveyshyöty on epävarmaa. Ne myös lisäävät verenvuotoriskiä joissakin tilanteissa merkittävästi, sanoo sisätautien erikoislääkäri Sami Mustajoki TAYS:sta.

1. Miksi omega 3 -valmisteet lisäävät verenvuotoriskiä?

Omega 3 -valmisteet sisältävät DHA- ja EPA -rasvahappoja, jotka heikentävät verihiutaleiden toimintaa. Verihiutaleet ovat tärkeitä varsinkin verenvuodon alkuvaiheessa, jolloin ne takertuvat toisiinsa ja muodostavat tulpan vuotokohtaan.

Omega 3 -tuotteiden verihiutaleiden toimintaa estävä vaikutus kestää pitkään. Verenvuotoriski voi jatkua jopa muutamia kuukausia valmisteen käytön lopettamisen jälkeen.

Merkittävin riski liittyy leikkauskomplikaatioihin.

2. Milloin lisääntyneestä veren­vuoto­riskistä on haittaa?

Merkittävin riski liittyy leikkauskomplikaatioihin. Vuotoa voi olla vaikea tyrehdyttää kirurgisesti, jos leikkauspinnoille tulee runsaasti tihkuvaa vuotoa. Myös leikkauksen jälkivuoto voi olla tavallista runsaampaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seuraavaksi pahin haitta liittyy suolistovuotoon, joka voi olla näkymätöntä tihkuvuotoa ja johtaa ajan kanssa raudanpuute­ane­miaan. Omega 3 -valmisteet lisäävät riskiä myös muihin limakalvovuotoihin, kuten nenäverenvuotoon ja lisääntyneeseen kuukautisvuotoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kuinka paljon valmisteita pitää käyttää, että ne lisäävät veren­vuotoriskiä?

Eri valmisteiden DHA- ja EPA -pitoisuudet vaihtelevat. Usein jo tavanomaisilla käyttöannoksilla on vaikutusta verihiutaleiden toimintaan. Verenvuotoriskiin vaikuttaa lääkityksen lisäksi moni muukin asia, minkä takia käytön turvallisuutta pitää arvioida aina yksilöllisesti.

Myös useimmat masennuslääkkeet heikentävät verihiutaleiden toimintaa.

4. Kenen ei kannata käyttää omega 3 -valmisteita?

Omega 3 -valmisteita ei tule käyttää, jos on muusta syystä johtuva verenvuototaipumus tai käytössä on veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys, kuten aspiriini tai Marevan. Myös useimmat masennuslääkkeet heikentävät verihiutaleiden toimintaa. Tulehduskipulääkkeiden käyttö lisää suolistovuotojen riskiä, ja omega 3 -valmisteiden käyttö suurentaa tätä riskiä.

Omega 3 -valmisteiden käyttö tulisi lopettaa ainakin kolme kuukautta ennen leikkausta.

5. Jos omega 3 -valmisteita haluaa kuitenkin käyttää, niin miten se olisi turvallista tehdä?

Jos mitään veren hyytymiseen vaikuttavaa lääkitystä ei ole käytössä, eikä ole tiedossa muuta yleistä verenvuototaipumusta, niin omega 3 -valmisteiden käyttö on todennäköisesti turvallista.

Jos on suunnitteilla mikä tahansa leikkaustoimenpide, omega 3 -valmisteiden käyttö tulisi lopettaa ainakin kolme kuukautta ennen toimenpidettä.

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 5/2018.

iso-isopapa

Vierailija kirjoitti:
Tähän saakka yleinen käsitys on ollut, että kalaöljyt lisäisivät verenvuotoriskiä. Uuden tieteellisen katsausartikkelin mukaan ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että näin olisi. Sen mukaan kalaöljyillä on veritulppia vähentävää vaikutusta mutta ne eivät kuitenkaan lisää verenvuotojen riskiä. Kalaöljyt päinvastoin usein parantavat hoitotulosta.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24472372

Hei vierailija. Katsoitko ja ymmärsitko kuka teki tutkimuksen. Tutkimuksen tehdyttä laitosta voisi verrata vaikapa "Itä-Suomen Yliopiston" tutkimukseen. Kumoaako mielestäsi 10 riviä mielipidettä kaikki kymmenet ja sadat tutkimukset ympäri mailmaa.

Toiseksi et täysin ymmärrä kai tekstiäkään, kun  kirjoitit hieman totuutta muunnellen eri asioita.

Minä ainakin luotan lujasti artikkelin tekstiin ja yleislääketieteeseen. Emme olisi enää 82/84 vuotiaana hyväkuntoisia , tuskin elämässäkään ilman suomalaisia lääkäreitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla