Omega 3 -valmisteiden rasvahapot estävät veren hyytymistä ja lisäävät verenvuotoriskiä.
Omega 3 -valmisteiden rasvahapot estävät veren hyytymistä ja lisäävät verenvuotoriskiä.

Omega 3 -valmisteiden terveyshyöty on epävarmaa. Ne myös lisäävät verenvuotoriskiä joissakin tilanteissa merkittävästi, sanoo sisätautien erikoislääkäri Sami Mustajoki TAYS:sta.

1. Miksi omega 3 -valmisteet lisäävät verenvuotoriskiä?

Omega 3 -valmisteet sisältävät DHA- ja EPA -rasvahappoja, jotka heikentävät verihiutaleiden toimintaa. Verihiutaleet ovat tärkeitä varsinkin verenvuodon alkuvaiheessa, jolloin ne takertuvat toisiinsa ja muodostavat tulpan vuotokohtaan.

Omega 3 -tuotteiden verihiutaleiden toimintaa estävä vaikutus kestää pitkään. Verenvuotoriski voi jatkua jopa muutamia kuukausia valmisteen käytön lopettamisen jälkeen.

Merkittävin riski liittyy leikkauskomplikaatioihin.

2. Milloin lisääntyneestä veren­vuoto­riskistä on haittaa?

Merkittävin riski liittyy leikkauskomplikaatioihin. Vuotoa voi olla vaikea tyrehdyttää kirurgisesti, jos leikkauspinnoille tulee runsaasti tihkuvaa vuotoa. Myös leikkauksen jälkivuoto voi olla tavallista runsaampaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seuraavaksi pahin haitta liittyy suolistovuotoon, joka voi olla näkymätöntä tihkuvuotoa ja johtaa ajan kanssa raudanpuute­ane­miaan. Omega 3 -valmisteet lisäävät riskiä myös muihin limakalvovuotoihin, kuten nenäverenvuotoon ja lisääntyneeseen kuukautisvuotoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kuinka paljon valmisteita pitää käyttää, että ne lisäävät veren­vuotoriskiä?

Eri valmisteiden DHA- ja EPA -pitoisuudet vaihtelevat. Usein jo tavanomaisilla käyttöannoksilla on vaikutusta verihiutaleiden toimintaan. Verenvuotoriskiin vaikuttaa lääkityksen lisäksi moni muukin asia, minkä takia käytön turvallisuutta pitää arvioida aina yksilöllisesti.

Myös useimmat masennuslääkkeet heikentävät verihiutaleiden toimintaa.

4. Kenen ei kannata käyttää omega 3 -valmisteita?

Omega 3 -valmisteita ei tule käyttää, jos on muusta syystä johtuva verenvuototaipumus tai käytössä on veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys, kuten aspiriini tai Marevan. Myös useimmat masennuslääkkeet heikentävät verihiutaleiden toimintaa. Tulehduskipulääkkeiden käyttö lisää suolistovuotojen riskiä, ja omega 3 -valmisteiden käyttö suurentaa tätä riskiä.

Omega 3 -valmisteiden käyttö tulisi lopettaa ainakin kolme kuukautta ennen leikkausta.

5. Jos omega 3 -valmisteita haluaa kuitenkin käyttää, niin miten se olisi turvallista tehdä?

Jos mitään veren hyytymiseen vaikuttavaa lääkitystä ei ole käytössä, eikä ole tiedossa muuta yleistä verenvuototaipumusta, niin omega 3 -valmisteiden käyttö on todennäköisesti turvallista.

Jos on suunnitteilla mikä tahansa leikkaustoimenpide, omega 3 -valmisteiden käyttö tulisi lopettaa ainakin kolme kuukautta ennen toimenpidettä.

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 5/2018.

1937

Menen pieneen leikkaukseen lääkäri käski jatkamaan verenohennuslääkettä, mutta lopettamaan kalaöljyn. Heikentää paranemista. 

Kalaöljy ei minulla ohentanut lainkaan verta, ainoa oli että maksa-arvot olivat 20 v vanhemman arvoja.  Käyn testeissä 2-3 kertaa vuodessa, omalla kustannuksellani. Haluan elää ainakin vanhemmaksi kuin serkkuni.

Muistutti myös että kalaöljyn käyttäjän on syytä olla varovaisempi liikenteessä, koska se luo riskejä.

Vain lääkkeet parantavat?

Kumma juttu, kun lääkärit kieltävät omega-3 vaikutukset verenhyytymisen estossa, että omega-lisät eivät toimi esimerkiksi ASA:n korvaajana. Kuitenkin samat lääkärit allekirjoittavat sen, että esim. omega-3 käyttö pitää lopettaa jopa kuukausia ennen leikkausta, koska sillä on niin voimakas kyky estää veren hyytymistä - samaa hyytymismekanismia, mihin ASA on kehitetty. Miksi näin? Vastaus löytynee alta..

..Ainoa ero näissä valmisteissa on niiden koostumus, toinen on asetyylisalisyylihappo ja toinen rasvahappo ja se, että toinen niistä on lääke, mistä lääkäreille tipahtaa rojaltia tilille, kun niitä määrätään ja myydään tonneittain, vaikka omega-valmisteet ajavat täysin saman asian ja jopa tehokkaammin. Omegoista ei  taas tipu lääkäreiden/lääketeollisuuden pussiin senttiäkään.

Lisäksi, ASA, eli asetyylisalisyylihappo voi aiheuttaa nivelongelmia, esim kihtiä niitä pitkään käyttävillä, mikä koskee juurikin näitä 50 - 100mg ASA:n pitkäaikaiskäyttäjiä. Jos sinulla on ASA:n käyttäjänä nivelongelmia, esim sattuu kävellessä jalkateriin, niin syytä ei tarvitse kaukaa hakea.

Toinen esimerkki  lääkäreiden pakkohalusta määrätä lääkkeitä ja erehtymisestä oli sydämen rytmihäiriöt, jotka alkoivat kun beetasalpaajat lopetettiin huimauksen takia, kun pulssi laski paikoin alle 50 bpm. Lääkäri totesi, että vain beetasalpaajat auttaa tasaamaan pulssin, määrätäänpä pienempi annos.. en alkanut syödä niitä, mutta.. aloin syömään Magnesiumsitraattia ja palautin suolan määrän ruuassa normaaliksi ja kas, se oli vajaa viikko kun rytmihäiriöt loppuivat. Lepopulssi on ollut sen jälkeen noin 60bpm ja verenpaine ka 119/78. Kerroin tämän lääkärille, mutta lääkärin mielestä olisi kuitenkin pitänyt vaan ottaa salpaajia - ilmeisesti koska Magnesiumsitraatti ja normaali suolan määrä ruuassa ei ole lääke. Näin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla