Omega 3 -valmisteiden rasvahapot estävät veren hyytymistä ja lisäävät verenvuotoriskiä.
Omega 3 -valmisteiden rasvahapot estävät veren hyytymistä ja lisäävät verenvuotoriskiä.

Omega 3 -valmisteiden terveyshyöty on epävarmaa. Ne myös lisäävät verenvuotoriskiä joissakin tilanteissa merkittävästi, sanoo sisätautien erikoislääkäri Sami Mustajoki TAYS:sta.

1. Miksi omega 3 -valmisteet lisäävät verenvuotoriskiä?

Omega 3 -valmisteet sisältävät DHA- ja EPA -rasvahappoja, jotka heikentävät verihiutaleiden toimintaa. Verihiutaleet ovat tärkeitä varsinkin verenvuodon alkuvaiheessa, jolloin ne takertuvat toisiinsa ja muodostavat tulpan vuotokohtaan.

Omega 3 -tuotteiden verihiutaleiden toimintaa estävä vaikutus kestää pitkään. Verenvuotoriski voi jatkua jopa muutamia kuukausia valmisteen käytön lopettamisen jälkeen.

Merkittävin riski liittyy leikkauskomplikaatioihin.

2. Milloin lisääntyneestä veren­vuoto­riskistä on haittaa?

Merkittävin riski liittyy leikkauskomplikaatioihin. Vuotoa voi olla vaikea tyrehdyttää kirurgisesti, jos leikkauspinnoille tulee runsaasti tihkuvaa vuotoa. Myös leikkauksen jälkivuoto voi olla tavallista runsaampaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seuraavaksi pahin haitta liittyy suolistovuotoon, joka voi olla näkymätöntä tihkuvuotoa ja johtaa ajan kanssa raudanpuute­ane­miaan. Omega 3 -valmisteet lisäävät riskiä myös muihin limakalvovuotoihin, kuten nenäverenvuotoon ja lisääntyneeseen kuukautisvuotoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kuinka paljon valmisteita pitää käyttää, että ne lisäävät veren­vuotoriskiä?

Eri valmisteiden DHA- ja EPA -pitoisuudet vaihtelevat. Usein jo tavanomaisilla käyttöannoksilla on vaikutusta verihiutaleiden toimintaan. Verenvuotoriskiin vaikuttaa lääkityksen lisäksi moni muukin asia, minkä takia käytön turvallisuutta pitää arvioida aina yksilöllisesti.

Myös useimmat masennuslääkkeet heikentävät verihiutaleiden toimintaa.

4. Kenen ei kannata käyttää omega 3 -valmisteita?

Omega 3 -valmisteita ei tule käyttää, jos on muusta syystä johtuva verenvuototaipumus tai käytössä on veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys, kuten aspiriini tai Marevan. Myös useimmat masennuslääkkeet heikentävät verihiutaleiden toimintaa. Tulehduskipulääkkeiden käyttö lisää suolistovuotojen riskiä, ja omega 3 -valmisteiden käyttö suurentaa tätä riskiä.

Omega 3 -valmisteiden käyttö tulisi lopettaa ainakin kolme kuukautta ennen leikkausta.

5. Jos omega 3 -valmisteita haluaa kuitenkin käyttää, niin miten se olisi turvallista tehdä?

Jos mitään veren hyytymiseen vaikuttavaa lääkitystä ei ole käytössä, eikä ole tiedossa muuta yleistä verenvuototaipumusta, niin omega 3 -valmisteiden käyttö on todennäköisesti turvallista.

Jos on suunnitteilla mikä tahansa leikkaustoimenpide, omega 3 -valmisteiden käyttö tulisi lopettaa ainakin kolme kuukautta ennen toimenpidettä.

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 5/2018.

Vierailija

Epävarmuudesta sen verran, että en tunne ketään joka ei olis kuollut vaikka oli syönyt koko elämänsä terveelistä suomalaista puhdasta ruisleipää.

Tarkoitan sitä edelleen, että kaikki on yksilöllistä.

Se mikä jollekin on terveydeksi, voi olla toiselle sairaudeksi tai jopa kuolemaksi!

Vierailija

Tässä ny leikkaukseen menevän potilaan kanssa vängännyt 2 päivää siitä, että tässä ei puhuta margariinista ja rypsiöljystä, vaan jostain ihan muusta. Pitäisikö tällaisia asioita selventää artikkelissa mistä puhutaan?

Sisältö jatkuu mainoksen alla