Moni mies pelkää eturauhassyöpään sairastumista, vaikka sairastumisriski on pieni, rauhoittelee ET-lehden omalääkäri Risto Laitila.

Vuosittaisessa lääkärintarkastuksessa pyydän aina lääkäriä otattamaan myös PSA-kokeen. Siinä oli nyt viimeksi jotain häikkää.

Lääkäri tunnusteli eturauhasen ja sanoi, ettei ole syytä huoleen. Katsotaan taas vuoden päästä.

Pari kertaa yössä käyn vessassa, mutta muuten eturauhanen ei vaivaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olen tupakkamiehiä ja alkoholiakin kuuluu jonkin verran, mutta suvussani ei ole syöpää. Mitäpä arvelet, onko tämä nyt kohtaloksi?

Nimimerkki Ukkeli 70 v

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: 10 kysymystä ja vastausta eturauhassyövästä

Moni mies pelkää eturauhassyöpään sairastumista. Näin siitä huolimatta, että todennäköisyys kuolla eturauhassyöpään on 0,5 prosentin luokkaa.

Tuosta syystä monet arvovaltaiset tahot arvostelevat PSA:n rutiininomaista määrittämistä terveystarkastusten yhteydessä.

"Todennäköisyys kuolla eturauhassyöpään on 0,5 prosentin luokkaa."

PSA ei myöskään ole pelkästään syövälle ominainen merkkiaine, vaan sitä erittyy yhtä lailla normaalistakin eturauhaskudoksesta verenkiertoon. Sinun kohdallasi PSA on päätetty vuosittain ottaa ja olkoon näin.

Kun se vuoden päästä otetaan, sitä verrataan nyt otettuun arvoon. Katsotaan, onko arvo noussut vai pysynyt ennallaan. Se antaa syöpävaaran suhteen jo enemmän tietoa kuin yksi yksittäinen mittaus.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä ja lakiasioista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla