Voiko väsymys johtaa krooniseen kipuun? Esimerkiksi selässä? Katso, mitä omalääkärimme Risto Laitila vastaa lukijallemme.

Voiko unenpuute aiheuttaa selkäkipua? Olen päivällä väsynyt ja selkä on ollut kipeä jo keväästä. Minulta leikattiin rintasyöpä viisi vuotta sitten.

Nimimerkki Tuikku

Kyllä pohdinnassasi tolkku on. Väsymys ja unenpuute ovat muheva maaperä kroonistuvalle kivulle.

Mainitset rintasyövän. Ei voi olla ajattelematta, miten hoidot purevat ja miten kaikesta selviät? Toivottavasti sinä olet selvinnyt hyvin. Kannattaa tutkia selkäkivun syy ja pohtia myös unihäiriötä.

Voisit pitää viikon verran uni-valvepäiväkirjaa, piirtää kipupiirroksen selkäkivustasi ja mennä sen kanssa lääkäriin. Valmiita pohjia saat netistä tai kysäise hoitajilta terveyskeskuksessa.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Vierailija

Unenpuutteesta selkäkipua?

Fysioterapiassa saatujen ohjeiden mukaan suoritettu lihaskunto- ja venytysharjotteita alaselän kipuihin, jolloin pari vuotta sitten esiintyneet iskiastyyppiset vaivat palanneet lisäten uniongelmia ja särkylääkkeiden syöntiä. Meniköhän kaikki "oppikirjojen mukaan"?
Lue kommentti

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: