Mitä kaikkea P-Krea-arvo kertoo? ET-lehden lukijat ihmettelevät arvojaan. Katso, mitä omalääkäri vastaa.

Kertooko matala P-Krea-arvo aina, että munuaiset toimivat hyvin? Eikös bodareilla ole korkea P-Krea, vaikka munuaiset ovat terveet?

– Kalkintarve vm 56

Se on juuri noin. Kreatiini on lihasten energiayhdiste. Kun lihas tarvitsee työhönsä energiaa, kreatiinin varastomuoto kreatiinifosfaatti luovuttaa sen sille. Kreatiini hajoaa kreatiniiniksi, ja kun se määrä plasmasta mitataan, saadaan P-Krea-arvo. Mitä enemmän lihasmassaa, sitä korkeampi arvo on.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

No, miten munuaisten toiminta liittyy P-Krea-arvoon?

Kreatiniini on jätettä. Munuaiset suodattavat sen veriplasmasta virtsaan. Jos munuaiset toimivat huonosti, P-Krea-arvo alkaa nousta. Kun arvioidaan munuaisten toimintaa, tehdään laskutoimitus, jossa myös lihasmassan määrä arvioidaan potilaan iän, painon ja sukupuolen mukaan. Korkea P-Krea-arvo, joka on bodarille normaali, tarkoittaa pienellä mummolla vaikea-asteista munuaisten vajaatoimintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

P-Krea-arvoni on alle normaalin alarajan. Voiko se olla perinnöllinen ilmiö, koskapa äidillänikin niin oli?

Jos munuaisteni toiminta alkaa heiketä, kertooko P-Krea-arvo tuolloinkin, että niin on tapahtumassa?

Kilpirauhaseni poistettiin syövän takia, ja syön gramman pari kalkkia joka päivä.
– Arvo alle normaalin

P-Krea voi olla joskus alle viiterajan, ja munuaiset ovat toki silloinkin kunnossa. Jos munuaisten suodatuskyky alkaa heiketä, niin P-Krea nousee takuuvarmasti. Perinnöllistä P-Krea-arvon  pienuutta ei kyllä tunneta.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Huolestunut.

Olen 74- vuotias mies , mulle tehtiin virtsavaivojen ja rakkokipujen takia eturauhastesti, tuloksena P-Krea oli 49 ja S-PSA-T 0.4 Olen syönyt jo pitemmän aikaa Duodart 0,5 mg kapseleita , ne ovat kyllä auttaneet , mutta olen huomannut sen ,että ne aiheuttaa närästystä .Kysymys pitäiskö hakeutua jatkotutkimuksiin ja miten pian ?

Etkö ole ollut yhteydessä lääkäriisi jotta saisit tietää miten noihin verikoe-arvoihin tulisi suhtautua?
P-Krea on munuaiskoe ja se tulisi normaalisti miehillä olla alle 115. PSA, eli eturauhaskoe vaikuttaisi normaalilta. Mutta kysy ihmeessä lääkäriltäsi, (minä olen vain lab.hoitaja).

Olethan lukenut lääkkeesi pakkausselosteesta käyttöohjeet?

Sisältö jatkuu mainoksen alla