Kun särky iskee tai vahinko sattuu, on helpottavaa tietää, että ensiapu löytyy lääkekaapista. Näin varustat kaapin oikein.

1. Tarkista 

Käy läpi jo olemassa olevat tuotteet: ovatko ne edelleen käypää tavaraa? Vanhoja lääkkeitä ei kannata popsia. Lääkkeen teho ei säily viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen. Lisäksi joihinkin lääkkeisiin voi muodostua vanhentumisen myötä haitallisia yhdisteitä.

2. Turruta kipu 

Päänsärkyyn ja kolotuksiin on hyvä olla joko parasetamolia tai ibuprofeiinia sen mukaan, kumpi on käyttäjälleen sopivaa. Aspiriinia ei yleensä suositella särkylääkkeeksi, sillä se usein ärsyttää maha-suolikanavaa.

3. Lievitä flunssaa 

Nenän tukkoisuus helpottuu avaavilla nenäsuihkeilla ja kurkkukipu imeskeltävillä ja desinfioivilla kurkkutableteilla. Sinkki- ja C-vitamiinitabletit lisäävät vastustuskykyä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Mittaa 

Digitaalisella kainalokuumemittarilla pärjää hyvin. Otsakuumemittari on lapsilla kätevä, sillä mittaria pidetään viiden sentin etäisyydellä ihosta ja mittaus kestää vain kaksi sekuntia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Hoida haava 

Haavojen puhdistussuihketta, laastareita ja pieniä sideharsotaitoksia on syytä olla. Rakkolaastarit toimivat hiertymissä paremmin kuin tavalliset laastarit. Pieniin palovammoihin kannattaa varata rasvataitoksia tai palovammalaastareita, joita voi laittaa suoraan vamman päälle.

6. Älä unohda tätä 

Hiilijauhe voi pelastaa hengen, jos vaikkapa kylässä oleva lapsi on syönyt jotain myrkyllistä. Ensin tietysti soitto myrkytyskeskukseen ja sitten hiiltä,
jos sellainen ohje tulee.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori, apteekinhoitaja Elina Lammi.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 19/2016.

Sisältö jatkuu mainoksen alla