Monet lääkkeet aiheuttavat auringon vaikutuksesta iholla punoitusta, kutinaa ja kirvelyä. Keräsimme kattavan listan lääkkeistä, jotka vaativat auringolta suojautumista.

Onko sinulla menossa tetrasykliini- tai doksisykliinikuuri? Vai käytätkö iholle annosteltavaa tulehduskipulääkettä? Silloin kannattaa suojautua erityisen hyvin auringolta. Nämä lääkeaineet voivat nimittäin herkistää ihon auringon säteilylle ja iho saattaa palaa huomattavasti tavallista nopeammin.

Auringon kanssa reagoivat lääkkeet ovat pääosin suoraan iholle käytettäviä tai suun kautta otettavia reseptilääkkeitä. Myös jotkut itsehoitolääkkeet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia auringossa.

Myös rohdokset saattavat reagoida auringon kanssa. Tällainen on esimerkiksi mäkikuisma.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Riittääkö suojaksi aurinkovoide?

Eräät lääkkeet imevät iholla UV-säteilyä, minkä vuoksi iho voi palaa tavallista herkemmin. Joissakin tapauksissa lääkeaine muokkautuu iholla niin, että iho alkaa muodostaa sille vasta-aineita. Silloin seurauksena on allerginen reaktio: iho kutisee ja punoittaa, ja siihen saattaa nousta näppylöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkepakkauksissa on aina tieto mahdollisesta yhteisvaikutuksesta auringon kanssa.

Lue myös: Suojaako rusketus?

Aurinkoisella säällä iho on siis suojattava. Riittääkö aurinkovoide?

– Parempi on käyttää pitkähihaista ja pitkälahkeista vaatetta. Ne alueet, joita ei saa peittoon, kannattaa suojata huolellisesti korkeakertoimisella aurinkovoiteella. Hyvin herkistävien lääkkeiden kohdalla tämä kannattaa tehdä myös pilvisellä säällä, sillä UV-säteily vaikuttaa myös silloin, sanoo lääketiedon koordinaattori Leena Äyräpää Yliopiston Apteekista.

Tärkeä vinkki! Näin otat aurinkoa turvallisesti

Suojaa itsesi, jos käytät näitä lääkkeitä

 • Antibiooteista muun muassa tetra- ja doksisykliini
 • Akne- ja psoriaasilääkkeistä muun muassa sisäisesti käytettävä retinoidi ja iholle annosteltava bentsoyyliperoksidi
 • Tulehduskipulääkkeistä etenkin iholle annostelut geelit tai voiteet. Ketoprofeenigeeli on siirretty itsehoitolääkkeestä reseptilääkkeeksi auringolle altistavan vaikutuksen vuoksi. Ketoprofeenitableteilla haittaa ei juurikaan ole.
 • Psyykenlääkkeistä muun muassa trisykliset masennuslääkkeet ja klooripromatsiini
 • Sydän- ja verenpainelääkkeistä muun muassa nesteenpoistolääkkeet kuten tiatsididiureetit ja rytmihäiriölääkkeet kuten amiodaroni
 • Sienilääkkeistä muun muassa vorikonatsoli
 • Suun kautta otettavista diabeteslääkkeistä muun muassa glimepiridi
 • Epilepsialääkkeistä muun muassa karbamatsepiini
 • Huuliherpeslääkkeistä etenkin asikloviiritabletit, joita saa myös ilman reseptiä.
 • Atooppiseen ihottumaan tarkoitetuista lääkevoiteista muun muassa takrolimuusi
 • Hormonilääkkeistä estrogeeni voi aiheuttaa iholle maksaläiskiä
 • Rohdosvalmisteista etenkin mäkikuisma

Jos reaktio on voimakas, mene lääkäriin

Auringon säteiden ja lääkkeiden yhteisvaikutus on yksilöllistä; jotkut saavat oireita, toiset eivät. Yleensä oireet ovat lähinnä kiusallisia, mutta toisinaan ne voivat olla niin voimakkaat, että niistä kärsivä hakeutuu lääkäriin. Joissakin tapauksissa, joskin hyvin harvoin, valoherkkyys saattaa jäädä päälle, vaikka lääkkeen käyttö lopetettaisiinkin.

– Lääkitystä ei kannata lopettaa omin neuvoin, vaan lääkäri arvioi, miten tilanteessa on parasta toimia ja onko syytä esimerkiksi vaihtaa lääkettä.

Jos iho on päässyt palamaan auringonvalon ja lääkkeen yhteisvaikutuksesta, sitä voi hoitaa niin kuin auringon polttamaa yleensä. Kylmät kääreet, viilentävät geelit ja tulehduskipulääke helpottavat oloa. Jos kyseessä on allerginen reaktio, oireita voidaan hoitaa antihistamiineilla.

Lisätietoja auringon ja lääkkeiden yhteisvaikutuksista antavat apteekit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla